Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 5. 2024
Fio banka spustila službu SEPA okamžité platby. Klienti ich budú mať zdarma a realizujú sa do niekoľkých sekúnd a to aj cez sviatky a víkendy. Na Slovensku tento druh platby nemá už len hŕstka bánk.
Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

Zdroj: Fio Banka

Fio banka prichádza s inováciou v podobe okamžitých platieb, čím sa stáva súčasťou systému, ktorý umožňuje klientom rýchlejší a efektívnejší platobný styk v eurách. Odteraz môžu klienti tejto banky nielen odosielať, ale aj prijímať finančné prostriedky od iných bánk, ktoré sú súčasťou tohto systému. Táto služba je dostupná nepretržite, 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Jednou z kľúčových vlastností tejto novej služby je možnosť odoslať jednorazovú platbu až do sumy 4 000 EUR ako okamžitú platbu. To platí pre všetky transakcie smerujúce do bánk, ktoré akceptujú okamžité platby. Čo je však pre klientov obzvlášť príťažlivé, Fio banka poskytuje možnosť okamžitých platieb úplne bez poplatkov.

Čo je SEPA okamžitá platba?

SEPA Okamžité platby, známe aj ako instantné platby, sú druh finančných transakcií, ktoré sa realizujú v reálnom čase, teda bez akýchkoľvek zbytočných odkladov, často do niekoľkých sekúnd od inicializácie. Limitom je suma do 4 000 eur a do systému SEPA musia byť zapojené banky odosielateľa aj príjemcu.

Kľúčovými charakteristikami okamžitých platieb sú ich dostupnosť 24 hodín denne, 7 dní v týždni, vrátane sviatkov a víkendov. To umožňuje užívateľom vykonávať finančné operácie bez ohľadu na bežné bankové hodiny, čo je obzvlášť užitočné v situáciách, kedy je potrebné rýchle prevedenie prostriedkov.

„Záujem o okamžité platby sme vnímali relatívne silno a máme radosť, že túto novinku môžeme klientom Fio banky konečne predstaviť. Sme presvedčení, že okamžité platby poskytnú našim klientom výrazné výhody a zjednodušia ich finančné transakcie. Okamžité platby sú zadarmo a teší nás, že môžeme prispieť k zlepšeniu klientskej skúsenosti,“ hovorí Jan Bláha, obchodný riaditeľ Fio banky.

Tento krok nasleduje po iniciatíve, ktorá na Slovensku odštartovala 1. februára 2022, keď boli okamžité platby zavedené na dobrovoľnom základe v rámci národného plánu. Tento plán bol výsledkom spolupráce Národnej banky Slovenska, Slovenskej bankovej asociácie, Ministerstva financií SR a Štátnej pokladnice. Zavádzanie okamžitých platieb na Slovensku reflektuje širšie európske trendy v digitalizácii a automatizácii finančných služieb.

Pioniersku úlohu v zavádzaní okamžitých platieb zohrali také bankové domy ako Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka a Raiffeisen banka. Tieto inštitúcie boli medzi prvými, ktoré umožnili svojim klientom vykonávať finančné transakcie s okamžitým efektom, čo znamenalo významný pokrok v rýchlosti a pohodlí spracovania platieb. Neskôr sa k nim pridali aj Oberbank AG – pobočka zahraničnej banky na Slovensku a J&T Banka, čím sa zoznam bánk poskytujúcich túto službu ešte rozšíril.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

24. 1. 2022 | Redakcia

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

Už len pár dní a Slovensko sa dočká ďalšej digitálnej bankovej novinky – okamžitých platieb. Kým dnes trvajú medzibankové prevody minimálne deň, od 1. februára to budú sekundy.

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

12. 1. 2022 | Redakcia

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

Oberbank a ČSOB idú od 1. marca tohto roka meni svoje cenníky. Drahšie budú terminované vklady, hotovostné služby či poplatky za platby. Upozornil na to portál Finančný kompas.

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

27. 12. 2021 | Redakcia

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

Predvianočné obdobie či záver roka sa už tradične spájajú aj s platbami na poslednú chvíľu. Ľudia by si preto mali ustrážiť termíny, aby ich peniaze odišli z účtu včas.

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

30. 11. 2021 | Redakcia

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

Tatra banka sa rozhodla zmeniť svoj cenník. Novinky začnú platiť od 31. januára budúceho roka. Ako prvý na to upozornil portál Finančný kompas.