Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 11. 2023
Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit Bank na treťom mieste. Rozhodujúcim parametrom boli nízke náklady na vedenie účtu, transakcie a služby, ďalej technologická ponuka banky vrátane pokrytia bankomatmi a pobočkami. To vyplýva z analýzy spoločnosti Scott & Rose, ktorá prevádzkuje hodnotiace portály pod značkou Finparáda.
Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Zdroj: Shutterstock

Bežný účet patrí medzi najvyužívanejšie bankové produkty. Banky ponúkajú účty pre všetky vekové kategórie, ktoré sa odlišujú ponukou služieb, aj cenou. Klienti sa rozhodujú nielen na základe ceny, ale dôležitý je pre nich neobmedzený počet transakcií a platieb kartou, internetbanking aj aplikácia v telefóne, dostupnosť pobočiek a bankomatov / vkladomatov, možnosť bezplatných výberov, pretože aj v súčasnosti existuje veľa prevádzok, kde nie je možné platiť kartou.

Banky v rámci zmien sadzobníkov poplatkov väčšinou nemenia ceny za balík služieb, ale zvyšujú poplatky na transakcie vykonávané na pobočke. Banky rozšírili sieť vkladových automatov, v ktorých sa vkladá bez poplatku a každá banka má stanovené vlastné podmienky (sumu a počet bankoviek a mincí, možnosť vkladu na vlastný, aj cudzí účet).

 V rámci inovácií je dlhoročným lídrom na trhu Tatra banka, a.s., ktorá okrem neustáleho vylepšovania existujúcich služieb ponúka Otvorené bankovníctvo, ktoré umožňuje prístup k produktom a službám cez externé prostredie (One banking umožňuje pripojenie účtov z iných bánk do internetbankingu, zobrazenie zostatkov a pohybov, zadanie platobného príkazu). Novinkou je aj ekologická platobná karta, ktorú ponúka ČSOB banka, aj Slovenská sporiteľňa, kde je možné zvoliť si aj vlastný dizajn.

Aktuálne prebieha množstvo časovo limitovaných kampaní, kde klienti môžu získať bezplatné vedenie účtu na jeden rok, odmenu za odporúčanie klienta, cashback pri platbách kartou, zľavy u partnerov, výhodnejší úrok na sporiacom účte.

Internetové banky a banky zamerané najmä na mladých ľudí , ponúkajú účty bez poplatkov, avšak chýba im pobočková sieť, aj sieť vlastných bankomatov, čo je pre konzervatívnych klientov dôležité. 

Metodika tvorby rebríčkov bežných účtov:

Rebríček porovnáva bežné účty a balíčky produktov a služieb bánk vrátane pobočiek zahraničných bánk v Českej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: cena/náklady na vedenie bežného účtu - váha 35%, možnosti a nové technológie v rámci priameho bankovníctva - váha 30%, komplexnosť ponuky účtu / banky - váha 15%, dostupnosť (pobočky / bankomaty / vkladomaty) - váha 15% a zrozumiteľnosť cenníka/internetových stránok - 5%.

Rebríček bežných účtov v novembri 2023

Z porovnaní vyplýva, že medzi najvýhodnejšie bežné účty na slovenskom trhu patrí bežný účet od Tatra banky, Slovenskej sporiteľne  a UniCredit Bank. 

V rebríčku nastala zmena, vypadla Fio Banka a do rebríčka sa dostala Slovenská sporiteľňa. Fio banka ponúka vedenie účtu zadarmo, ale nemá vlastnú sieť bankomatov a v sadzobníku poplatkov je uvedené, že výber môže byť spoplatnený priamo prevádzkovateľom bankomatu. Nevýhodou môže byť aj malý počet pobočiek, len 16 na Slovensku. Internetbanking obsahuje len základné funkcie, stránka je tiež spracovaná tiež jednoducho.

Slovenská sporiteľňa má ľahko splniteľné podmienky na bezplatné vedenie účtu, aktuálne aj kampaň na účet na 12 mesiacov zadarmo. Disponuje rozsiahlou sieťou bankomatov, aj pobočiek, stránka je spracovaná intuitívne a prehľadne. 

Prvé miesto patrí Účtu pre modrú planétu od Tatrabanky:

  • dlhodobo nezmenená cena 7 EUR, možnosť zníženia poplatku v rámci Programu odmeňovania využívaním produktov banky na 0 EUR (1 produkt – 5 EUR, 2 produkty – 3 EUR, 3 produkty – 0 EUR)
  • aktuálne prebieha kampaň na bezplatné vedenie účtu na 12 mesiacov pri otvorení účtu online  a zároveň klient môže získať späť 10% z každej platby kartou uskutočnenej do 31.12.2023
  • (maximálna suma vrátenia je 100 EUR)
  • dostupná sieť pobočiek, bankomatov, vkladových automatov
  • služby dostupné aj cez internetbanking, aplikáciu, Dialog LIVE, Chatbot Adam
  • komplexná ponuka bankových služieb, neustále vylepšovanie a zvyšovanie bezpečnosti produktov (napr. generovanie jednorázového čísla platobnej karty pri platbe cez internet, SEPA okamžitá platba, One banking (účty z iných bánk dostupné v internetbankingu)
  • do odvolania je cena za SEPA platbu mimo EÚ a EHP spoplatnená rovnako ako v rámci EÚ
  • a EHP
  • internetová stránka, aj cenníky sú spracované prehľadne, klient sa vie cez prepojenia dostať ku všetkým informáciám, ktoré potrebuje 

Na druhom mieste sa umiestnil  účet od od Slovenskej sporiteľne:

  • vedenie účtu na 12 mesiacov zadarmo pri otvorení cez aplikáciu George
  • platba mobilom alebo hodinkami min. 100 EUR, zasielanie príjmu min, 3 mesiace  - bonus až 60 EUR
  • odmena za odporúčanie klienta až 5x40 EUR
  • EKO karta s vlastným dizajnom, ako prvá banka ponúka možnosť recyklácie a ekologickej likvidácie platobných kariet ( aj z iných bánk)
  • poplatok 6 EUR, s programom  Moja odmena  0 EUR (platby kartou min. 25O EUR a 1 pravidelná platba alebo 15 000 EUR na vkladových a investičných účtoch alebo 5x použitie karty k podnikateľskému účtu)
  • George MoneyBack – zľavy a odmeny až v 70 obchodoch pri platbách kartou, mobilom, hodinkami alebo zadaním  zľavových kupónov
  • komplexná ponuka bankových služieb
  • dostupná sieť pobočiek, bankomatov, call centrum
  • stránka je prehľadná, sadzobník poplatkov je potrebné hľadať medzi pomôckami 

Tretie miesto uzatvára UniCredit Bank s účtom START od UniCredit Bank, ktorý opäť klientom ponúka nízke náklady na vedenie účtu. Klienti si ale musia dať pozor na výbery z cudzích bankomatov, ktoré sú zadarmo len pre výbery väčšie ako 80 EUR, inak výber stojí 2 EURÁ. A ak hľadáte technologickú špičku v mobilnom bankovníctve, u tejto banky ju nenájdete. Mobilná aplikácia však klientovi ponúka rýchlu klientsku dostupnosť, tzn. väčšinu dôležitých a opakovane používaných funkcionalít klient získa za minimum klikov alebo času. Napríklad zablokovanie platobnej karty klient uskutoční iba na dva prekliky, priemer u ostatných aplikácií sú tri prekliky, ale napríklad u mBank sa k tejto funkcionalite dopracujete až na päť klikov.

  • poplatok 0 EUR
  • darček za aktivitu – 10 EUR počas 10 mesiacov (za min. 3 platby kartou v min. objeme 100  EUR mesačne) pre účty otvorené do 30.11.2023
  • úroková sadzba 3 % p.a. na bežnom účte, ktorá je platná do 31.12.2023
  • zľavový program U-šetrite – cashback pri nákupoch u 80 partnerov
  • výbery zo všetkých bankomatov doma aj v zahraničí zadarmo od 80 EUR
  • komplexná ponuka bankových služieb
  • dostupná sieť pobočiek a bankomatov / vkladomatov
  • stránka aj cenník služieb spracovaný prehľadne 

Porovnanie mobilných aplikácií

Pri hodnotení mobilných aplikácií sme primárne vychádzali z analýzy spoločnosti Scott & Rose, ktorú od roku 2017 pravidelne spracovávame, a to na českom aj slovenskom trhu. Základom analýzy je porovnanie cca 180 funkcionalít, kedy hodnotíme, či daná banka funkcionalitu ponúka alebo neponúka, progres v počte nových funkcionalít, počet “jedinečných“ funkcionalít, užívateľská dostupnosť základných funkcionalít, ktorá vychádza z počtu klikov a času potrebných k dosiahnutiu najdôležitejších / najpoužívanejších funkcionalít, klientska prívetivosť aplikácie - používatelia v Google Play a možnosti zjednávať ďalšie produkty banky. Top mobilnú aplikáciu ponúka z vyššie uvedených kritérií Tatra banka, Slovenská sporiteľňa, ČSOB a VÚB banka. Tatra Banka napríklad ponúka zo 180 sledovaných funkcionalít 127, čo je takmer rovnaký počet ako u najlepšej aplikácie v Českej republike u MONETY Money Bank. 

A čo na to návštevníci Finparady.sk?

Nasledujúci rebríček je zostavený na základe hlasovania v prehľade bežných účtov návštevníkmi Finparády.sk. Hlasujte tu >>>

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

24. 1. 2022 | Redakcia

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

Už len pár dní a Slovensko sa dočká ďalšej digitálnej bankovej novinky – okamžitých platieb. Kým dnes trvajú medzibankové prevody minimálne deň, od 1. februára to budú sekundy.

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

12. 1. 2022 | Redakcia

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

Oberbank a ČSOB idú od 1. marca tohto roka meni svoje cenníky. Drahšie budú terminované vklady, hotovostné služby či poplatky za platby. Upozornil na to portál Finančný kompas.

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

27. 12. 2021 | Redakcia

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

Predvianočné obdobie či záver roka sa už tradične spájajú aj s platbami na poslednú chvíľu. Ľudia by si preto mali ustrážiť termíny, aby ich peniaze odišli z účtu včas.

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

30. 11. 2021 | Redakcia

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

Tatra banka sa rozhodla zmeniť svoj cenník. Novinky začnú platiť od 31. januára budúceho roka. Ako prvý na to upozornil portál Finančný kompas.

Prima banka mení niektoré poplatky pri pôžičke a hypotéke. Čo bude drahšie?

8. 11. 2021 | Redakcia

Prima banka mení niektoré poplatky pri pôžičke a hypotéke. Čo bude drahšie?

Prima banka od januára budúceho roka mení cenník poplatkov pri hypotékach a pôžičkách. Ako prvý na to upozornil Finančný kompas.