Žiadosť o predčasný dôchodok vás môže dostať do dlhov: NÁVOD ako neprísť o peniaze

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 22. 5. 2024
Ombudsman Róbert Dobrovodský upozorňuje na závažný problém, ktorý sa týka žiadateľov o predčasný starobný dôchodok. Okrem straty príjmov si treba dať pozor na vzik dlhu voči štátu.
Žiadosť o predčasný dôchodok vás môže dostať do dlhov: NÁVOD ako neprísť o peniaze

Zdroj: Archív Canva/Robert Kneschke

Na verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského sa obrátila občianka, ktorá žiadala o preverenie situácie žiadateľov o predčasný starobný dôchodok. Sťažovala sa, že sú v nevýhode oproti žiadateľom o starobný a invalidný dôchodok, pretože počas rozhodovania Sociálnej poisťovne o priznaní predčasného dôchodku musia platiť preddavky na zdravotné poistenie ako samoplatitelia. Naopak, žiadatelia o starobný a invalidný dôchodok sú považovaní za poistencov štátu.

Ombudsman v tlačovej správe upozorňuje, že tento prípad nie je ojedinelý. Žiadateľom o predčasný starobný dôchodok hrozí, že sa stanú v očiach štátu neplatičmi. Varuje preto žiadateľov o predčasný dôchodok, aby na túto situáciu mysleli. Inak sa môžu ocitnúť bez príjmu. Nedávno na túto „pascu“ upozornil portál Startitup.sk.

Prečo vám hrozia mesiace bez príjmu a zadlženie

Podľa zákona o zdravotnom poistení štát platí poistné za určité skupiny obyvateľstva, vrátane tých, ktorí dosiahli dôchodkový vek bez nároku na starobný dôchodok alebo sú invalidní bez nároku na invalidný dôchodok. Žiadatelia o predčasný starobný dôchodok však do tejto kategórie nespadajú. Stávajú sa poistencami štátu až po priznaní statusu predčasného dôchodcu Sociálnou poisťovňou.

 

Kým žiadatelia o predčasný starobný dôchodok pracujú, zdravotné odvody za nich platí zamestnávateľ. Ak sú evidovaní na úrade práce, platí za nich preddavky na zdravotné poistenie štát. Problém nastáva, keď nie sú ani zamestnaní, ani evidovaní na úrade práce. V tomto prípade musia samostatne platiť preddavky na zdravotné poistenie do doby, kým im Sociálna poisťovňa neprizná predčasný dôchodok.

Po priznaní predčasného starobného dôchodku môžu žiadatelia požiadať svoju zdravotnú poisťovňu o vrátenie preddavkov zaplatených na zdravotné poistenie spätne k dátumu priznania dôchodku. Zdravotná poisťovňa vráti tieto preddavky do dvoch mesiacov od písomnej žiadosti.

Ako zabrániť tejto situácii

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský upozorňuje, aby si žiadatelia o predčasný starobný dôchodok uvedomili svoju situáciu. „Je dôležité, aby si žiadatelia o predčasný starobný dôchodok danú situáciu uvedomili. Aby sa nestalo, že im vznikne dlh na zdravotnom poistení. Lebo za určitých okolností to môže vyústiť do situácie, že im bude poskytnutá len neodkladná zdravotná starostlivosť,“ varuje Dobrovodský.

Portál Finsider upozorňuje, že je potrebné plánovať žiadosť o predčasnú penziu aspoň dva mesiace vopred. Pri podaní žiadosti o predčasný dôchodok musíte rátať s výpovednou lehotou v práci. Po podaní žiadosti sa už nesmiete zamestnať, čo znamená, že žiadosť by ste mali podať až po ukončení pracovného pomeru. Tento krok je kritický, pretože mnohí žiadatelia o predčasný dôchodok nemajú po podaní žiadosti okamžite priznaný dôchodok.

V tomto prechodnom období nesmú pracovať, a tak nemajú žiadny príjem, čo im komplikuje platenie zdravotného poistenia, ktoré si musia hradiť sami. Týmto sa často dostávajú do dlhov voči zdravotnej poisťovni.

Portál Finsider vysvetľuje, že Sociálna poisťovňa má povinnosť vybaviť žiadosť o predčasný dôchodok do 60 dní, čo zodpovedá dvom výplatným obdobiam. Táto lehota sa však môže predĺžiť o ďalších 60 dní, čo môže situáciu žiadateľov výrazne skomplikovať. Počas tejto doby nemajú žiadny príjem a zároveň musia platiť zdravotné poistenie, čo môže viesť k vzniku dlhov.

Po priznaní predčasného dôchodku sa dôchodcovi opäť umožní pracovať, avšak s určitými obmedzeniami. Môže sa zamestnať na dohodu s uplatnením odvodovej úľavy, ale jeho mesačný príjem nesmie presiahnuť 200 eur, čo ročne predstavuje maximálne 2 400 eur. Ak tento limit prekročí, poisťovňa mu dôchodok prestane vyplácať.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

10. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Do parlamentu mieri návrh, ktorý by kompletne zmenil 13. dôchodky

Opoziční poslanci z klubov Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia navrhujú, aby 13. dôchodok dosiahol výšku priemerného starobného dôchodku, čo by znamenalo výrazné zvýšenie oproti súčasnému... celý článok

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

Od 3. júna 2024 štát vypláca takzvané rodičovské dôchodky. Tie sa počítajú od odvodov detí dôchodcov. Čím viac dobre zarábajúcich detí, tým vyššia suma. Jeden slovenský rekordér dostane... celý článok

Aký budete mať dôchodok? Sociálna poisťovňa ukázala doposiaľ najpresnejšiu kalkulačku

3. 6. 2024 | Redakcia

Aký budete mať dôchodok? Sociálna poisťovňa ukázala doposiaľ najpresnejšiu kalkulačku

Sociálna poisťovňa spustila pre klientov využívajúcich elektronické služby novinku. Vo svojom účte si môžu vypočítať informatívnu sumu dôchodku priamo z údajov, s akými pracuje aj štát.... celý článok

Státisíce Slovákov dostanú viac peňazí. Od 1. júla nastane zmena, ktorá zmení všetko

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Státisíce Slovákov dostanú viac peňazí. Od 1. júla nastane zmena, ktorá zmení všetko

Životné minimum je dávka, na ktorú sú naviazané viaceré príspevky štátu. Jeho výška ovplyvní napríklad rodičovský príspevok, ale aj minimálne či predčasné dôchodky. Pripravili sme prehľad... celý článok