Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 3. 6. 2024
Od 3. júna 2024 štát vypláca takzvané rodičovské dôchodky. Tie sa počítajú od odvodov detí dôchodcov. Čím viac dobre zarábajúcich detí, tým vyššia suma. Jeden slovenský rekordér dostane takmer 2 500 eur.
Niekto takmer 2 500 eur, iný ledva 2 eurá. Dôchodcom začali „cinkať“ na účty rodičovské dôchodky

Zdroj: Archív Canva

Rodičovský dôchodok na rok 2024 sa začal vyplácať v pondelok 3. júna. Priemerná ročná výška rodičovského dôchodku dosiahne 338,4 eura, pričom niektorí seniori dostanú viac a iní menej, informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Rodičovský dôchodok bude vyplácaný jednorazovo v samostatnej platbe od štandardného dôchodku.

Najvyšší ročný rodičovský dôchodok vo výške 2 439,6 eura dostane len jeden poberateľ, ktorý má desať pracujúcich detí. Naopak, najnižší ročný rodičovský dôchodok vo výške 1,20 eura dostane 1 597 poberateľov.

Maximálna mesačná výška rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa je podľa Ministerstva práce 23,5 eura, pričom priemerná výška je 15 eur. Tento rok použije štát na vyplatenie rodičovského dôchodku viac ako 307 miliónov eur.

Rodičovský dôchodok sa počíta po novom

Výpočet rodičovského dôchodku za rok 2024 je založený na špecifickom vzorci. Expert na sociálne dávky Jozef Mihál na sociálnej sieti vysvetlil, že rodičovský dôchodok  „predstavuje 12-násobok sumy 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu dieťaťa zisteného za rok 2022".

Tento výpočet je použitý preto, lebo dieťa muselo na Slovensku aspoň dva roky platiť odvody do Sociálnej poisťovne a zároveň bolo v roku 2022 dôchodkovo poistené. Preto dávku nedostanú rodičia detí, ktoré začali podnikať a ešte neplatia odvody, študenti, nezamestnaní a invalidní dôchodcovia bez ďalších príjmov.

Dôchodca, ktorý má viac detí, dostane za každé dieťa individuálne vypočítanú sumu rodičovského dôchodku, a súčet týchto súm bude jeho celkový rodičovský dôchodok. Tým pádom čím viac detí dôchodca vychoval, tým vyšší bude jeho dôchodok. Rodičovský dôchodok dostáva rovnako matka aj otec detí, s výnimkou situácie, keď sa dieťa rozhodne Sociálnej poisťovni oznámiť, aby rodič za neho dôchodok nedostával.

Mihál poskytol príklad výpočtu: Ak dieťa malo v roku 2022 priemernú mzdu 1000 eur, rodičovský dôchodok za toto dieťa bude 12-násobok 1,5 % z 1000 eur, teda 180 eur ročne. V prípade dvoch detí s rovnakým priemerným mesačným vymeriavacím základom bude dôchodok dvojnásobný, teda 360 eur ročne.

Presnú výšku rodičovského dôchodku nájdete v tabuľke: 

Staré pravidlá umožňovali pracujúcim deťom odvádzať rodičovský dôchodok vo výške 1,5 % z ich hrubého platu alebo vymeriavacieho základu, pričom maximálny rodičovský dôchodok sa vypočítaval z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Napríklad pri priemernej hrubej mzde za rok 2021 vo výške 1 211 eur bol maximálny rodičovský dôchodok 21,80 eura mesačne pre každého rodiča.

Nové pravidlá prinášajú viacero významných zmien

  • Rodičovský dôchodok sa vypočíta ako 12-násobok sumy 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu dieťaťa za rok 2022.
  • Dôchodok dostávajú obaja rodičia, pokiaľ dieťa neoznámi Sociálnej poisťovni, že nechce, aby rodič dôchodok dostával.
  • Výplaty sú automatické a zakladajú sa na príjmoch detí z pred dvoch rokov, čím sa zabezpečuje vyššia transparentnosť a priama závislosť príspevkov detí na dôchodkoch rodičov.

Hlavné rozdiely medzi starými a novými pravidlami

  • Vzorec výpočtu: Nové pravidlá zavádzajú jasný a jednotný vzorec 12-násobku sumy 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu dieťaťa. Staré pravidlá umožňovali príspevok vo výške 1,5 % z hrubého platu alebo vymeriavacieho základu, ale tento príspevok bol zastropovaný.
  • Strop: Nový systém neuvádza explicitný strop pre maximálnu sumu, čo môže znamenať vyššie príspevky pre rodičov s vyššími príjmami detí. Starý systém mal jasný strop na základe priemernej mzdy.
  • Automatizácia: Nový systém vypláca dôchodky automaticky na základe príjmov z roku 2022, čo zvyšuje pohodlie a transparentnosť. Starý systém nebol tak automatizovaný.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok