Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 11. 2023
Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí na majiteľov trezorov a burza Kraken odovzdáva údaje o zákazníkoch štátu.
Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Zdroj: Shutterstock

Od vydania bielej knihy o bitcoinoch uplynulo 15 rokov

Minulý týždeň sme oslávili 15 rokov od vydania takzvanej bitcoinovej bielej knihy, akéhosi základného dokumentu, ktorý opisuje celý projekt peer-to-peer elektronických peňazí. Používateľ X (Twitter) RIZZO zaujal zaujímavý prístup k oslavám tohto dňa, keď spísal pätnásť zaujímavých faktov o tomto zásadnom dokumente:

Biela kniha má len deväť strán a obsahuje 2 736 slov, čo je menej ako Magna Charta (3 550 slov) alebo Ústava USA (4 543 slov), ale viac ako Listina práv (652 slov). Bola uverejnená presne 490 rokov po 95 tézach Martina Luthera. Cieľom oboch dokumentov bolo uskutočniť spoločenskú reformu - dielo Martina Luthera viedlo k odluke cirkvi od štátu a dokument Satoshiho Nakamota oddelil peniaze od štátu.

Všeobecne sa predpokladá, že Satoshi pomenoval bitcoin pomerne neskoro, a existujú dôkazy, že ho možno chcel dokonca nazvať "elektronická hotovosť" alebo "Netcoin". Satoshi tiež napísal kód skôr, ako napísal whitepaper. Vo svojich prvých e-mailoch uvádza, že na kóde bitcoinu pracoval už dva roky pred uverejnením dokumentu - "Vlastne som to robil tak trochu odzadu. Musel som napísať celý kód skôr, ako som bol presvedčený."

Ďalšie zaujímavosti o tomto zásadnom dokumente nájdete v uvedenom vlákne alebo si ho môžete prečítať celý v angličtine. Výročie si všimla aj Česká televízia, kde o ňom Josef Tětek hovoril asi desať minút. A ak vám nestačia bitcoinové výročia, v stredu uplynulo 13 rokov od chvíle, keď Bitboy dal svetu ikonické oranžové logo bitcoinu.

Sam Bankman-Fried sa previnil

Mesiac trvajúci súdny proces so Samom Bankmanom-Friedom sa skončil vo štvrtok minuý táždeň, keď ho porota uznala vinným vo všetkých siedmich bodoch obžaloby. Zakladateľovi FTX hrozí trest odňatia slobody až na 115 rokov. Očakáva sa, že rozsudok mu bude vynesený v marci budúceho roka.

Bankmann-Fried bol usvedčený z podvodu a sprisahania s cieľom podvodu na zákazníkoch FTX a veriteľoch spoločnosti Alameda Research, sprisahania s cieľom podvodu s cennými papiermi, sprisahania s cieľom podvodu s komoditami na investoroch FTX a sprisahania s cieľom prania špinavých peňazí.

Priznal sa k týmto obvineniam, ktoré súviseli s krachom FTX a jeho sesterského hedžového fondu Alameda koncom minulého roka.

"Sam Bankman-Fried spáchal jeden z najväčších finančných podvodov v americkej histórii," povedal Damian Williams, prokurátor USA pre južný okres New York, na brífingu po prečítaní rozsudkov. "Hoci odvetvie kryptomien je nové a aj ľudia ako Sam Bankman-Fried sú noví, tento druh podvodu je starý ako čas. Tento prípad bol vždy o klamstve, podvode a krádeži, a my pre to nemáme žiadne pochopenie."

Generálny prokurátor Merrick Garland vo svojom vyhlásení uviedol: "Sam Bankman-Fried si myslel, že je nad zákonom. Dnešný rozsudok dokazuje, že sa mýlil."

Vyhľadávanie frázy "kúpiť bitcoin" letí nahor

Podľa prieskumu Cryptogambling.tv sa vyhľadávanie frázy "buy bitcoin" v Spojenom kráľovstve za sedem dní zvýšilo o neuveriteľných 826 %.

Spojené kráľovstvo však nie je jediné. Podľa údajov z Google Trends počet vyhľadávaní frázy "Should I buy Bitcoin now?" v Spojených štátoch o viac ako 250 % a konkrétnejšia fráza "Môžem si kúpiť Bitcoin na Fidelity?" sa zvýšil o viac ako 3,100 %. Dopyt "Je teraz vhodný čas na nákup Bitcoinu?" sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšil. zaznamenal za posledný týždeň celosvetový nárast o 110 % a vyhľadávanie "BlackRock Bitcoin ETF" vyskočilo o 250 %.

Nárast záujmu o vyhľadávanie bitcoinov jednoznačne súvisí s nárastom ceny bitcoinu, ktorý sme zaznamenali v posledných týždňoch - vo štvrtok cena nakrátko dosiahla 36 000 dolárov.

Phishingový útok na používateľov Trezoru

Na twitterovom účte JHDN sa objavila informácia, že Trezoru mohli uniknúť údaje o zákazníkoch, pretože jeden z jeho zákazníkov dostal phishingový e-mail na adresu, ktorú použil na nákup peňaženky. Ďalšia diskusia pod príspevkom však naznačuje, že údaje mohli uniknúť aj od britského partnera spoločnosti Trezor, spoločnosti Evri.

Spoločnosť Trezor priamo vymaže alebo anonymizuje údaje nakupujúcich po 30 dňoch práve preto, aby eliminovala riziko úniku údajov. A treba tiež dodať, že bezpečnosť peňaženky nie je ovplyvnená žiadnym únikom údajov - potenciálny útočník získa len e-mail osoby, ktorá si ju kúpila. 

Podľa ambasádora značky Trezor Josefa Tětka si je spoločnosť vedomá prebiehajúcej phishingovej kampane a aktívne sa ňou zaoberá: "Priebežne nahlasujeme falošné webové stránky, kontaktujeme registrátorov domén a vzdelávame a upozorňujeme našich zákazníkov na známe riziká."

Tětek tiež zdôraznil, že spoločnosť Trezor od používateľov nikdy nepožaduje zadanie seedu, PIN kódu alebo prístupového hesla, a dodal: "Používatelia by nikdy nemali zadávať svoj seed na obnovenie priamo na webovej stránke alebo v mobilnej aplikácii, ani ho zadávať do počítača. Jediný bezpečný spôsob práce s recovery seedom je postupovať podľa pokynov na pripojenom Trezore."

Kraken preposiela údaje 42 000 používateľov daňovému úradu

Americká kryptografická burza sa v súlade so súdnym príkazom pripravuje zdieľať údaje 42 000 používateľov s daňovým úradom (IRS). Informácie majú byť úradu sprístupnené v novembri po tom, ako dostane súdne predvolanie.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Spoločnosť Kraken uvádza, že predvolanie požaduje predloženie "širokej škály záznamov a údajov" o používateľoch z USA. Predvolanie prišlo od okresného súdu USA pre severný okres Kalifornie ešte v roku 2021 a burza uvádza, že počet používateľov, ktorých agentúra požadovala, bol predtým vyšší. Námietka burzy voči žiadosti viedla k zníženiu počtu klientov, ktorých sa príkaz týka. 

V dôsledku toho musí spoločnosť Kraken predložiť údaje o transakciách klientov, ktoré v ktoromkoľvek roku medzi rokmi 2016 a 2020 presiahli 20 000 dolárov. Údaje majú obsahovať mená, dátumy narodenia, adresy, daňové identifikačné údaje, kontaktné informácie a históriu transakcií. 

Čo to znamená? Ak môžete, vyhnite sa burzám. Nikdy neviete, kedy a komu budú nútené zverejniť informácie o vašich transakciách a aké to pre vás môže mať dôsledky.  

Krátka poznámka na záver: Botev Plovdiv FC, najstarší bulharský futbalový klub, podporuje bitcoin a fanúšikovia ním môžu platiť vo fanúšikovských obchodoch a na tribúnach počas zápasov. Klub tiež plánuje rozšíriť platby bitcoinom pri nákupe vstupeniek a vo svojom internetovom obchode. To sa oplatí, na futbal za bitcoiny. Privítali by ste to aj u nás? 

Anketa

Investujete do bitcoinu?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

18. 9. 2023 | Redakcia

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na... celý článok

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

19. 7. 2023 | Redakcia | 1 komentár

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

XRP nie je cenný papier, Európa bude mať bitcoinové ETF skôr ako USA, šéf skrachovaného Celsiusu bol zatknutý, Kennedy vlastní bitcoiny (hoci tvrdil opak) a vláda USA opäť presúva tisíce... celý článok

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

18. 7. 2023 | Marek Mittaš

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

Druhý štvrťrok 2023 bol v kryptosvete pomerne búrlivý. Viaceré udalosti ohrozili trpezlivosť investorov a stabilitu samotných kryptomien. Bitcoin a memecoiny zaznamenali pozitívny vývoj... celý článok

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.