20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 9. 2023
Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na prekvapenia. Aj keď vo svete blockchainu je pojem bohatstvo naozaj relatívny.
20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Zdroj: stachrim / Midjourney

Poplatok vo výške 20 bitcoinov za jednu transakciu

Možno ste si všimli, že miluný týždeň padol rekord v poplatku za jednu bitcoinovú transakciu; niekto za ňu zaplatil takmer 20 bitcoinov, čo je takmer pol milióna EUR. Je to aktuálne najvyšší poplatok, aký bol kedy zaplatený za bitcoinovú transakciu. Ale nebojte sa, bitcoinová sieť sa nestala nepoužiteľnou, len ju niekto zo spoločnosti PayPal alebo jej partnera Paxos "zrazil".

"Spoločnosť Paxos 10. septembra 2023 pri presune bitcoinov preplatila sieťový poplatok. To však malo vplyv len na firemné operácie spoločnosti Paxos. Klientov a koncových používateľov sa chyba nedotkla a všetky finančné prostriedky zákazníkov sú v bezpečí. Príčinou bola chyba pri jednom prevode, ktorá už bola vyriešená. Spoločnosť Paxos je v kontakte s ťažiarom, aby získala prostriedky späť," uviedol hovorca spoločnosti PayPal.

Ak hovoríte, že bitcoiny nemožno získať späť, máte samozrejme pravdu. Ak sa však dvaja ľudia nájdu a dohodnú sa, nič nebráni tomu, aby sa peniaze vrátili. Navyše spoločnosť F2Pool, ktorá blok ťažila, ešte pred tým, ako sa zistilo, kto urobil chybu, oznámila, že poplatok vráti, ak sa k nej odosielateľ vráti.

Pikantné na celej veci je, že systém PayPal a Paxos zrejme fungoval úplne bez kontroly, keďže si chybu nikto nevšimol a nereagoval takmer 24 hodín.

Spoločnosť FTX získala povolenie na predaj svojich kryptomien

Sudca John Dorsey z konkurzného súdu v americkom štáte Delaware 13. septembra schválil žiadosť spoločnosti FTX o predaj jej kryptoaktív, medzi ktoré patria mince solana, bitcoin, ethereum a ďalšie tokeny v hodnote 3,4 miliardy USD.

V podaní z 11. septembra tak FTX odhalila, koľko (a akých) kryptomien vlastní. Medzi štyri najvýznamnejšie patria solana v hodnote 1,16 miliardy dolárov, bitcoiny v hodnote 560 miliónov dolárov, ethery v hodnote 192 miliónov dolárov  a aptos v hodnote 137 miliónov dolárov.

Vývoj kurzu kryptomeny bitcoin

Predaj by sa mal uskutočniť "trhovo priaznivým spôsobom" vo vhodnom čase a s pomocou investičného experta, aby sa maximalizoval zisk na výplatu klientom neúspešnej burzy. Nemalo by sa stať, že mince sa na burzách objavia naraz a ich cena klesne. Dohoda dokonca obsahuje týždenné limity na predaj. Okrem toho možno očakávať, že mince sa na verejných burzách vôbec neobjavia a že predaj sa bude uskutočňovať prostredníctvom OTC (over-the-counter sales, účastníci obchodu sa dohodnú priamo medzi sebou).

Perličkou je, že s ponukou na odkúpenie tokenov sa poponáhľal aj zakladateľ spoločnosti Tron Justin Sun, ktorý tvrdí, že chce zabrániť poklesu ceny. Ako je však jeho zvykom, samozrejme, nič nekúpil a nakoniec tweet s ponukou zmizol. Pripomeňme, že Sun už chcel kúpiť celý FTX a ponúkol peniaze aj za skrachovanú Credit Suisse.

Opera spúšťa peňaženku MiniPay

Zdá sa, že prehliadač Opera je v podstate mŕtvy projekt, ktorý nikto nepoužíva. To však môže byť pravda v Európe a USA, ale nie v Afrike; Opera je tam na mobilných telefónoch pomerne populárna.

Možno aj preto Opera predstavila novú peňaženku MiniPay, ktorá je priamo súčasťou prehliadača. Cieľom služby MiniPay je umožniť ľuďom v Afrike jednoducho posielať alebo prijímať stablecoiny jednoducho pomocou telefónnych čísel. MiniPay je zatiaľ k dispozícii v Nigérii, ale v najbližších mesiacoch sa rozšíri do Kene, Ghany, Južnej Afriky a ďalších krajín.

Opera navrhla a vyvinula peňaženku v spolupráci s nadáciou Celo, ktorá umožňuje rýchle prevody stablecoinov z peňaženky do peňaženky s miniatúrnymi poplatkami pomocou mobilných čísel. Aby bolo používanie čo najjednoduchšie, peňaženka sa dokonca automaticky zálohuje na Disk Google.

Samozrejme, vyvstáva otázka, či je potrebné budovať podobnú službu nad "100." blockchainom, keď podobnú službu poskytuje Strike nad bitcoinom v sieti Lightning Network. Ale len čas ukáže, či je to od Opery dobrý alebo zlý nápad.

Mimochodom, viete, že posielanie bitcoinov na telefónne číslo sa tu dá uskutočniť bez problémov? Takže banky a ich veľkolepé plány sú vlastne až na druhom mieste za bitcoinom.

Do kryptomien sa pustila Deutsche Bank aj Česká spořitelna.

Podľa správy agentúry Reuters nemecký bankový gigant Deutsche Bank nadviazal spoluprácu so švajčiarskou kryptomenovou spoločnosťou Taurus, aby svojim inštitucionálnym klientom ponúkol úschovu bitcoinov a kryptomien a ďalšie súvisiace služby.

"Keďže sa očakáva, že priestor digitálnych aktív bude zahŕňať aktíva v hodnote biliónov dolárov, bude určite vnímaný ako priorita pre investorov a spoločnosti," povedal Paul Maley, globálny riaditeľ služieb cenných papierov Deutsche Bank.

U našich susedov sa ku kryptomene pozitívne prihlásila Česká spořitelna, ktorá poslala milióny startupu Blockmate. Je to však trochu opatrné pošťuchovanie, pretože Blockmate nie je nástroj, ktorý by umožňoval priame obchodovanie s kryptomenami. Údajne však dokáže ľuďom prezentovať digitálne aktíva, aby mohli vidieť, ako ich financie rastú alebo klesajú. Ak tomu správne rozumiem, ide skôr o aplikáciu na správu portfólia.

Ako niekto trefne poznamenal v diskusii na Twitteri (resp. na platforme X), ak to Česká spořitelna myslí s kryptomenami vážne, mala by skôr ponúknuť českým krypto spoločnostiam zriadenie účtu. No napríklad u nás Slovensku sa bankové spoločnosti na krypto svet zatiaľ pozerajú ešte omnoho horšou oaptikou, takže českým susedom posun môžeme zatiaľ len ticho závidieť. 

Sony buduje vlastný blockchain

Po bankovom gigante tu máme teraz giganta zábavného priemyslu. Sony Network Communications a vývojár web3 infraštruktúry Startale Labs oznámili spoluprácu na spustení nového blockchainu, ktorý sa má stať základom sveta web3.

Oznámenie prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo spoločnosť Sony Interactive Entertainment, ktorá prevádzkuje značku PlayStation, podala patent, ktorý umožní hráčom prenášať nevymeniteľné žetóny (NFT) medzi rôznymi hrami a konzolami.

Spoločnosť Startale Labs stojí za platformou inteligentných kontraktov Astar Network, ktorá o sebe tvrdí, že je jednotkou v Japonsku. Podľa CoinGecko sa Astar Network nachádza na 110. mieste v zozname najväčších kryptomien s trhovou kapitalizáciou viac ako 280 miliónov dolárov (6,4 miliardy korún).

Krátka poznámka na záver: V týchto dňoch uplynul rok od prechodu Etherea na konsenzus proof-of-stake. Pozitívne je, že prechod bol zjavne dobre pripravený, keďže nedošlo k žiadnej katastrofe a ethereum naďalej funguje. Odpoveď na otázku, či je PoS dobrý alebo zlý nápad, však dostaneme skôr až za niekoľko desaťročí.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

blockchain, ethereum, kryptomeny

Toto ste už čítali?

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

7. 11. 2023 | Redakcia

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí... celý článok

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

19. 7. 2023 | Redakcia | 1 komentár

Žaloba Ripple a čaká nás európsky bitcoin. Čo nové v krypte?

XRP nie je cenný papier, Európa bude mať bitcoinové ETF skôr ako USA, šéf skrachovaného Celsiusu bol zatknutý, Kennedy vlastní bitcoiny (hoci tvrdil opak) a vláda USA opäť presúva tisíce... celý článok

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

18. 7. 2023 | Marek Mittaš

Novinky z kryptosveta: Čo nové nám priniesli posledné mesiace?

Druhý štvrťrok 2023 bol v kryptosvete pomerne búrlivý. Viaceré udalosti ohrozili trpezlivosť investorov a stabilitu samotných kryptomien. Bitcoin a memecoiny zaznamenali pozitívny vývoj... celý článok

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.