Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 4. 2024
Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov, no nemusí to byť pravidlom. Pre koho je investovanie do komodít najvhodnejšie a ako na to?
Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Zdroj: Shutterstock

Čo sú komodity a aké typy poznáme?

Komodity sú základné typy tovarov, s ktorými sa obchoduje už dlhé roky. Sú charakteristické tým, že sú homogénne, zastupiteľné a pomerne ľahko nahraditeľné. Ich cena nie je stála a odvíja sa od aktuálnej ponuky a dopytu.

Komodity sa často nazývajú aj suroviny a sú spravidla určené na výrobu ďalších produktov. Medzi ne patrí napríklad zlato, striebro alebo ropa.

V súčasnosti sa komodity delia do niekoľkých základných skupín, medzi ktoré patria:

Vzácne kovy

Toto sú najpopulárnejšie komodity, ktoré nájdete na trhu. Investuje do nich veľké množstvo investorov, najmä kvôli ich stabilnej cene. Zlato sa predovšetkým považuje za bezpečný prístav v čase ekonomickej neistoty.

Okrem zlata patria do tejto skupiny komodít aj: 

  • striebro,
  • platina,
  • paládium.

Energetické komodity

Ďalšia obľúbená skupina komodít zahŕňa napríklad ropu a plyn. Ich cena je výrazne ovplyvnená celosvetovým dopytom, pričom sa môže ustáliť počas hospodárskeho rozmachu. 

Poľnohospodárske komodity

Poľnohospodárske komodity sú známe tým, že na rozdiel od energetických komodít ich neovplyvňuje len ponuka a dopyt, ale aj klimatické podmienky. Ak teda plánujete do nich investovať, nezabudnite sledovať predpovede počasia a úrodnosti. Na ich základe budete vedieť, či sa oplatí investovať do vybraných komodít, alebo by ste si mali vybrať iný finančný inštrument.

Do skupiny poľnohospodárskych komodít patria napríklad:

  • rastlinné oleje,
  • kakao,
  • cukor,
  • obilniny,
  • bavlna.

Priemyselné komodity

Tieto suroviny majú široké zastúpenie v priemyselnej výrobe. Patria sem napríklad:

  • hliník,
  • nikel,
  • železo,
  • oceľ,
  • olovo,
  • zinok.

Ich cena sa odvíja najmä od stavu svetovej ekonomiky a celkového dopytu. Vo všeobecnosti predstavujú veľmi dobrú investičnú príležitosť.

Kto môže investovať do komodít?

Do komodít môže dnes investovať úplne každý – od malých investorov až po veľké spoločnosti. Sú ideálne aj pre začiatočníkov, pretože mnohé z nich, ako napríklad zlato alebo striebro, vykazujú pomerne stabilný rast. V porovnaní s kryptomenami alebo akciami nie sú také rizikové.

Naopak, s nižším rizikom sa zvyčajne spája aj menší zisk. Práve preto mnohí investori využívajú komodity skôr ako doplnok na diverzifikáciu portfólia, nie ako hlavnú investíciu.

Ako investovať do komodít?

Do komodít dnes môžete investovať dvoma základnými spôsobmi:

Fyzický nákup

Fyzický nákup je možný najmä pri vzácnych kovoch, ako sú zlato alebo striebro. Jeho výhodou je, že investíciu vlastníte a môžete ju mať napríklad doma v trezore alebo v banke.

Avšak fyzický nákup má aj množstvo nevýhod. Najväčšou z nich sú poplatky za skladovanie. Ak máte menej zlata, napríklad jednu menšiu tehličku, môžete ju mať doma. Musíte si však zaobstarať bezpečný trezor, ktorý stojí stovky až tisíce eur.

V prípade, že zlato nechcete mať doma alebo ho máte vo väčšom množstve, budete musieť využiť trezor v banke, čo tiež nie je zadarmo. Banky si za uloženie pýtajú určitý poplatok.

Okrem toho netreba zabúdať ani na komplikácie pri predaji. Tehličku zlata od vás nekúpi úplne každý. A ak ju budete chcieť spracovať na šperky alebo iné doplnky, budete za to musieť zaplatiť.

Akcie, ETF alebo futures

Oveľa populárnejším spôsobom investovania do komodít je prostredníctvom akcií, ETF alebo futures. Do týchto inštrumentov môžete investovať prostredníctvom online brokerov alebo bánk. Prvá alternatíva je zvyčajne výhodnejšia, pretože celý proces investovania máte vo svojich rukách a sami si vyberáte, do ktorých inštrumentov investujete. Navyše poplatky sú zvyčajne nižšie než pri bankách.

Akcie, ETF alebo futures sú vhodné na to, že vám umožňujú investovať dlhodobo aj krátkodobo. Ak na investovanie nemáte čas, stačí si zaobstarať príslušný finančný inštrument a nechať, aby vaše peniaze pracovali za vás.

Ak vás však investovanie zaujíma a chceli by ste z neho vyťažiť čo najviac, môžete špekulovať nad očakávanou budúcou hodnotou komodity. Keď si budete myslieť, že cena komodity pôjde hore, môžete nakúpiť ďalšie cenné papiere, a naopak, predajte ich, ak predpokladáte pokles ceny.

Investovanie je dôležité dobre premyslieť

Investovanie financií je vo všeobecnosti dôležité, pretože efektívne bojujete proti inflácii a nechávate svoje peniaze zarábať za vás. Ešte predtým, ako si zaobstaráte niektorú z komodít, dobre zvážte svoje rozhodnutie a vyhnite sa unáhleným krokom. Týmto prístupom znížite riziko vzniku zbytočných finančných strát.

Anketa

Investujete do komodít?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investícia, investor, investovanie

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok