Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 4. 2024
Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny neprinieslo taký výrazný pád, ako mnohí očakávali. Ako je na tom trh s nehnuteľnosťami teraz a čo môžeme očakávať?
Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Zdroj: Shutterstock

Ceny boli koncom roka vyššie než v lete

Nehnuteľnosti určené na bývanie boli podľa Štatistického úradu SR na konci roka 2023 vyššie než v lete. Dôležité je však dodať, že v medziročnom porovnaní boli stále lacnejšie.

„Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v poslednom štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 2,1 %, pričom toto tempo rastu platilo ako pre nové, tak pre existujúce nehnuteľnosti. Ceny existujúcich nehnuteľnosti zdynamizoval rast z predošlého štvrťroku, pričom ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022,“ uvádza štatistický úrad.

V rámci medziročného porovnania boli ceny za domy a byty o 1,1 % nižšie než sumy v rovnakom období v roku 2022. Zlacňovanie sa však v porovnaní s letom pribrzdilo.

„Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, zatiaľ čo nové nehnuteľnosti sa už tretí štvrťrok v rade predávali za ceny približne o 4 % lacnejšie než pred rokom,“ dodáva úrad.

Ako na tom boli jednotlivé regióny?

Z regionálneho hľadiska vzrástli ceny medzikvartálne v 7 z 8 krajov SR. Najvýraznejší rast sme pritom mohli zaznamenať v Bratislavskom kraji. Kraj, kde ceny nezaznamenali rast a byty sa predávali za najnižšie ceny, bol Nitriansky.

Ceny existujúcich nehnuteľností vzrástli medzikvartálne v 6 z 8 regiónov Slovenska. Najvýraznejší rast bol v Banskobystrickom kraji, kde sa ceny zvýšili o takmer 7 %. Naopak, mierne zlacnenie zaznamenali Prešovský (-2,7 %) a Trenčiansky kraj (-1,8 %).

Nové nehnuteľnosti zdraželi medzikvartálne najmä v Bratislavskom kraji, a to o 6 %. Pokles cien sa prejavil v Banskobystrickom (-2,4 %), Trnavskom (-2,2 %) a Nitrianskom kraji (-7,5 %).

Bližšie informácie o medzikvartálnych zmenách v jednotlivých krajoch uvádzame nižšie v tabuľke:

Kraj

Všetky nehnuteľnosti

Nové nehnuteľnosti

Existujúce nehnuteľnosti

Bratislavský

+3,9 %

+6,0 %

+1,2 %

Trnavský

+0,3 %

-2,2 %

+2,8 %

Nitriansky

-1,4 %

-7,5 %

+1,2 %

Trenčiansky

+1,2 %

+5,1 %

-1,8 %

Žilinský

+1,4 %

+1,1 %

+1,8 %

Banskobystrický

+2,9 %

-2,4 %

+6,8 %

Prešovský

+1,1 %

+5,3 %

-2,7 %

Košický

+3,0 %

+1,5 %

+4,1 %

Ceny na celoslovenskej úrovni zostali takmer nezmenené

„Napriek tomu však vo väčšine regiónov ceny nehnuteľností boli nižšie ako pred rokom, s výnimkou Nitrianskeho a Trnavského kraja. Zásadnejšie medziročné poklesy sa prejavili najmä pri nových nehnuteľnostiach, a to až v piatich krajoch o viac ako 5 %. Najvýraznejší pokles cien nových domov a bytov o 9 % bol v Banskobystrickom kraji. Výrazne lacnejšie ako pred rokom sa predávali novostavby aj v Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji,“ uvádza štatistický úrad.

Vývoj cien nehnuteľností bol v jednotlivých krajoch dynamický a rozmanitý, ale sumy na celoslovenskej úrovni zostali takmer nezmenené. Dôvodom boli najmä poklesy cien existujúcich domov a bytov v piatich krajoch, ktoré prekryli rýchlejšie rasty vo zvyšných troch.

Existujúce domy a byty sa z medziročného hľadiska predávali lacnejšie (až do 4 %) predovšetkým v Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Mierne lacnejšie boli následne aj v Bratislavskom kraji.

Úplný opak nastal v Nitrianskom kraji, kde ceny medziročne vystúpili o 7,2 %, a v Trnavskom kraji, kde vzrástli o 4,8 %. Mierne nárast zaznamenal aj Žilinský región.

Bližšie informácie o medziročných zmenách v jednotlivých krajoch uvádzame nižšie v tabuľke:

Kraj

Všetky nehnuteľnosti

Nové nehnuteľnosti

Existujúce nehnuteľnosti

Bratislavský

-3,7 %

-5,6 %

-1,2 %

Trnavský

+1,9 %

-0,8 %

+4,8 %

Nitriansky

+2,7 %

-7,2 %

+7,2 %

Trenčiansky

-5,1 %

-7,6 %

-3,9 %

Žilinský

-0,8 %

-7,3 %

+0,3 %

Banskobystrický

-5,3 %

-9,0 %

-3,7 %

Prešovský

-1,0 %

+1,3 %

-2,8 %

Košický

-1,1 %

-1,1 %

-2,3 %

Dosiahli nehnuteľnosti na Slovensku svoje dno?

Podľa informácií od Štatistického úradu SR sa pokles cien nehnuteľností spomalil. V niektorých prípadoch sa dokonca ceny bytov a domov mierne zvýšili. Odborníci preto odhadujú, že realitný trh možno našiel svoje dno.

„Dostupné mesačné štatistiky signalizujú, že ceny pravdepodobne dosiahli dno v septembri. Definitívne potvrdenie tohto predpokladu však budeme môcť poskytnúť až s odstupom času,“ tvrdí Roman Vrbovský, analytik Národnej banky Slovenska.

Ako sú na tom úvery?

Nehnuteľnosti síce zlacneli a ich ceny možno pôjdu ešte o niečo nižšie, no úvery sú presným opakom. V roku 2024 by mali zdražieť.

„Kritický stav verejných financií a s ním súvisiaca hrozba ďalšieho zhoršenia ratingu Slovenska a nárastu cien našich dlhopisov môže ovplyvniť ochotu a možnosti bánk znižovať komerčné úroky,“ tvrdí riaditeľka pre úvery FinGO.sk Eva Šablová.

Ponuka a cenník komerčných bánk sa okrem toho odvíja aj od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) a jej úrokových sadzieb. Problém je však v tom, že ak nebude stav našich verejných financií dobrý, pokles úrokov ECB, ku ktorému by mohlo prísť koncom tohto roka, sa nás nemusí vôbec dotknúť.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ceny, ecb, nehnuteľnosti, úroky, úvery

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok