Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Marek Mittaš, PR článok | rubrika: Článok | 16. 4. 2024
Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí aj za to, čo nevyužíva. Nie je reč len o posielaní či prijímaní platieb. Bežný účet vie byť dokonca efektívnym nástrojom zvyšovania finančnej gramotnosti a výchovy k zodpovednosti u detí.
Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Zdroj: Shutterstock

Aký je ten pravý?

S výberom bankového účtu je to tak trochu ako s hľadaním spoľahlivého kamaráta. Je dobré si vybrať typ, ktorý vám sadne. Predsa len je vysoká pravdepodobnosť, že spolu budete v každodennom kontakte, a preto je dobré mať taký, ktorý vyhovuje vašim potrebám a očakávaniam. Samozrejme, ak niekto chce len prijímať či posielať platby, prípadne nakupovať veci z internetu, postačí mu aj základný bankový produkt. S požiadavkami na účet je však dobré sa zamerať aj na portfólio služieb, ktoré účet má napríklad v základnom balíku a nebude si žiadať žiadne ďalšie poplatky.

„Účet si má človek vyberať podľa toho, čo potrebuje. To znamená, za čo a ako najčastejšie platí, koľko platí, kde nakupuje  alebo či cestuje a podobne. Tiež je vhodné zvážiť,  či všetko vybaví radšej osobne alebo online a rýchlo. V neposlednom rade je dôležité, či chce mať bezpečnú aplikáciu v špičkovej kvalite,“ uvádza pár príkladov, ktoré je potrebné pred výberom účtu zvážiť, Adrian Ilosvai, produktový manažér Tatra banky.

V prvom rade potrebujete vedieť, za čo (ne)chcete platiť

Otázka financií je samozrejme pri bankovom účte úplne prirodzená. Najmä, ak je možné si na Slovensku otvoriť účet bez poplatku aj s poplatkom za vedenie. Pred tým, ako sa vyberiete do banky, alebo si účet otvoríte online z pohodlia domova, je potrebné dobre sa oboznámiť s podmienkami. Môže sa totiž stať, že účet bez poplatku za vedenie vám v konečnom dôsledku za používané operácie na konci mesiaca naúčtuje nečakanú sumu.

Preto sa vždy pýtajte, čo banka ponúka k účtu napríklad vo forme balíka služieb. To znamená, čo všetko máte v cene, či máte neobmedzené platby kartou alebo automatizované transakcie, trvalé príkazy a inkasá  a podobne. „Je tiež veľmi dôležité vedieť, ako to je z pohľadu výberov z bankomatov vlastnej banky alebo cudzej banky a taktiež v cudzine,“ upozorňuje Ilosvai.

Banka vás cez účet spoznáva a môže aj vzdelávať

Vo všeobecnosti platí, že tam, kde má človek účet, na ktorý mu chodí pravidelný príjem a realizuje tam väčšinu svojho platobného styku, tak ho banka pozná a vie mu poskytovať ďalšie produkty šité na mieru, často v podobe napríklad predschválených produktov. Preto je dobré rozhodnúť sa pre vhodný typ účtu a nemeniť ho dlhšiu dobu.

Ale nie je to len o produktoch. K účtu poskytuje banka aj aplikácie a služby na riadenie rozpočtu, plánovanie výdavkov, plánovanie budúcnosti, zdravý pomer úspor voči úverom a podobne. Účet sa tak môže stať ľahko aj vašim kontrolórom výdavkov, vďaka ktorému ľahko odhalíte aj „čierne diery“ vášho rozpočtu.

Príkladom môže byť funkcionalita Spending plan. „Ide o ďalšiu praktickú a užitočnú službu, ktorá dopĺňa takzvaný Manažment financií. Už dávnejšie sme priniesli Spending report, ktorý klientovi vizualizuje v prehľadnom grafe aj s detailnými informáciami jeho už zrealizované platby, kategorizuje mu ich a Spending plan pomáha klientovi pri pohľade do budúcnosti – čo ho ešte čaká, aké opakované platby budú ešte zrealizované. Spending plan navyše zahŕňa aj menej často sa opakujúce platby – napríklad štvrťročné platby poistky či ročnú daň z nehnuteľnosti a podobne,“ vysvetľuje Ilosvai.

Zodpovedné narábanie s financiami však nezačína v momente, keď človek dostane svoju prvú výplatu, ale omnoho skôr. Preto je dôležité zvážiť aj to, ako môže pomôcť účet nastaviť správne priority pre život aj vašim potomkom.

 „Pred pár dňami sme predstavili jedinečnú aplikáciu TABI pre deti. Pozostáva z dvoch častí. Edukačno – hernej a z bankovej. Dieťa tam má svoj detský účet, môže si prevádzať peniaze na sporenia a nastavovať si k nim vlastné sporiace ciele. Čím skôr dieťa začne samo riešiť svoje vreckové a čo s ním, tým lepšie. Samozrejme, potrebuje sa o tom aj vzdelávať a na to slúži práve tá edukačná časť,“ vysvetľuje Ilosvai.  Aj takouto formou tak môže dieťa vďaka svojmu účtu získavať správne finančné návyky. Banka teraz navyše poskytuje odmenu ku každému novo otvorenému detskému aj klasickému bežnému účtu, z čoho môže benefitovať aj rodič aj dieťa.

Je dôležité zvážiť naozaj všetky možnosti, ktoré bežný účet ponúka. Možno o niektorých ani neviete a v konečnom dôsledku vám môžu výrazne uľahčiť či zmeniť život, pomôcť lepšie hospodáriť, či vzdelať deti. Preto nie je vhodné riadiť sa len cenou, ale tým, čo skutočne potrebujete a čo spraví váš život lepší. 

VIAC O ÚČTE PRE MODRÚ PLANÉTU OD TATRA BANKY 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

analýza, bankový účet, web

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok