Tipy, ako čo najefektívnejšie používať kreditnú kartu

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 6. 2019
Ak viete kreditku využívať správne a poznáte pojem bezúročné obdobie, môže vám byť dobrým prostriedkom na úhradu bežných výdavkov, alebo ako finančná rezerva na dovolenku.
Tipy, ako čo najefektívnejšie používať kreditnú kartu

Zdroj: Shutterstock

Ak vlastníte kreditnú kartu a váš limit je pravidelne v čase úročenia vyčerpaný, môže vás to v dlhodobom horizonte stáť nemalé peniaze. Ak však kreditku viete využívať správne a poznáte pojem bezúročné obdobie, môže vám byť dobrým prostriedkom na úhradu bežných výdavkov, alebo ako finančná rezerva na dovolenku. Spája sa s ňou aj množstvo zliav a výhod u obchodníkov.

Peniaze na kreditke patria banke

Ak sa rozhodnete vlastniť kreditnú kartu, hneď na začiatku je dobré si uvedomiť, že kreditná karta je úverový produkt banky, prostredníctvom ktorého môžete využívať peniaze, ktoré patria banke a nie sú to vaše vlastné prostriedky. A tieto peniaze budete musieť banke aj vrátiť.

Úrokové sadzby nie sú výhodné, pohybujú sa od 15 % p.a. až po 30 % p.a. Čerpanú sumu, ktorá je ohraničená stropom, môžete splácať buď pravidelnými mesačnými splátkami, alebo jednorazovo mimoriadnou splátkou vyplatíte celý úver alebo jeho časť.

 

Akú kreditnú kartu môžete získať?

Banka vám kreditnú kartu vydá podľa určitých parametrov. Do úvahy berie váš čistý mesačný príjem, vaše pravidelné výdavky, typ bývania (hypotéka, podnájom), rodinný stav, vek, profesia a podobne. Výška úveru na vašej kreditnej karte bude stanovená ako niekoľkonásobok vášho čistého príjmu (môže to byť dvoj- až trojnásobok).

Kreditná karta vám môže byť vydaná na vašu žiadosť, stále častejšie ju však banky ponúkajú ako určitú formu odmeny klientovi za vernosť. Ponuka býva formou predschváleného úveru bez dokladovania príjmu a preto si kreditku môžete nájsť napríklad v schránke. Môžete ju jednoducho aktivovať a používať aj hneď na druhý deň. Ak sa však rozhodnete túto ponuku ignorovať, radšej kreditku mechanicky zničte, aby nedošlo k jej zneužitiu.

Existuje viacero typov kariet, okrem štandardných máte možnosť získať aj prémiové, ako napríklad zlaté karty. Čím vyššiu hodnotu kreditka má aj z pohľadu úverového rámca, prípadne poistenia, tým vyššie budú vaše poplatky za vedenie úverového účtu.

Poznáte pojem bezúročné obdobie?

A dostali sme sa k hlavnej výhode kreditnej karty a tou je bezúročné obdobie. Ak počas tohto obdobia, ktoré v závislosti od nastavenia banky môže trvať až 55 dní, splatíte na kreditnú kartu dlžnú sumu, požičali ste si bezúročne. Pri vyplatení celej dlžnej sumy, sa vám na ďalší mesiac úverový rámec obnoví a môžete si znova požičať. Takto je možné fungovať aj niekoľko rokov, ale len za podmienky, že peniaze stihnete vrátiť vždy do konca bezúročného obdobia.

Toto je ideálny model využívania kreditnej karty, ktorý by mali poznať a aplikovať všetci držitelia. Ak toto obdobie „prešvihnete“, bude vaša minutá suma zúročená a to nie práve výhodným úrokom.

Správne využívanie kreditnej karty

Ako teda správne využívať kreditnú kartu, aby nám bola dobrým sluhom a nepriviedla nás do finančných problémov?

  1. Premýšľajte dôkladne o vašich nákupoch. Možno naozaj nie je tak nutné kupovať novú kabelku či novú kosačku.
  2. Splácajte vždy celú dlžnú sumu a to počas bezúročného obdobia.
  3. Nevyberajte z kreditky peniaze cez bankomat. Je to spoplatnené vysokou sumou (cca 1% z vyberanej čiastky). Banky si však stanovujú minimálne sumy za tieto poplatky, čo môže byť až 6 eur. Navyše na výbery z bankomatov sa väčšinou nevzťahujú bezúročné obdobia.
  4. Pri pochybnostiach máte právo na zrušenie kreditnej karty alebo na výmenu. To samozrejme až po splatení celej dlžnej čiastky.
  5. Ak z náhlych dôvodov nie ste schopný úver splácať, nehrajte tzv. „mrtvého brouka“, ale naopak, komunikujte s bankou a snažte sa situáciu vyriešiť odkladom splátok a prispôsobením splátkového kalendára. Predídete tak sankčným poplatkom, ktoré váš dlh zbytočne navýšia.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ako často využívate kreditnú kartu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?