Vlastný účet ako odmena za vysvedčenie

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 27. 1. 2014
Chcete, aby sa vaše ratolesti naučili hospodáriť s peniazmi? Odmeňte ich za dobré vysvedčenie vlastným bankovým účtom.
Vlastný účet ako odmena za vysvedčenie

Zdroj: Shutterstock

Cestou, ako viesť deti k rozumnému hospodáreniu, môže byť zriadenie ich vlastného účtu. Vlastný bankový účet poteší napríklad aj ako odmena za vysvedčenie. S prostriedkami na vlastnom účte sa naučia sebestačnosti, budú si môcť šetriť alebo disponovať prostredníctvom platobnej karty až do výšky zostatku na účte. „Finančná gramotnosť na Slovensku je veľmi nízka. Bolo by vhodné, keby sa deti už v škole učili rozumieť peniazom,“ uviedla psychologička Mirina Hochelová, podľa ktorej dieťa začína spoznávať skutočnú hodnotu peňazí, keď má 10 – 12 rokov. „Dať dieťaťu k dispozícii vlastné peniaze je vhodné až okolo toho 10-teho roku. Založiť mu v 15-tich rokoch účet je dokonca úplne v poriadku, v tomto veku si mladý človek môže aj sám niečo zarobiť. Stále je však potrebné, aby mal rodič prehľad o tom, na čo dieťa peniaze míňa, učiť ho sporiť si na vytúženú vec. Zároveň sa s ním treba rozprávať a usmerňovať ho,“ dopĺňa psychologička.


Detský účet neponúka každá banka

Účet špeciálne pre deti má vo svojom produktovom portfóliu niekoľko bánk pôsobiacich na slovenskom trhu. Ponúkame vám ich prehľad:

ČSOB: Sloník
Detský balík Sloník je určený najmenším klientom od 8 do 15 rokov a dieťa získava jeho založením neobmedzený počet hotovostných vkladov a prijatých platieb, bez poplatku 5 výberov mesačne z viac ako 250 bankomatov ČSOB či kartu Visa Electron Baby s individuálnym limitom. Balík môžete získať bez poplatku. Stačí, ak splníte niektorú z podmienok: mesačný vklad na účet dieťaťa vo výške aspoň 10 eur alebo priemerný mesačný zostatok na detskom účte minimálne 1 000 eur. Na tomto účte zarobí dieťa 1 % ročne pri objeme prostriedkov do 1000 eur a 0,5 % pri úsporách prevyšujúcich 1000 eur.

Tatra Banka: Tatra Personal pre deti
Tatra Personal pre deti môžu využívať deti a teenageri vo veku od 8 do 15 rokov.Vášmu dieťaťu tento účet umožní platiť kartou v obchodoch doma i v zahraničí či bez poplatkov vyberať hotovosť z bankomatov Tatra banky. Dieťa získa od 6 rokov kartu s dizajnom Tweety alebo Batman. Maximálny denný limit na výber hotovosti a platby kartou môžete kedykoľvek meniť v rozsahu od 20 do 200 eur. Poplatok za vedenie účtu si banka neúčtuje.

Prima banka: Detský účet
S Detským účtom získa dieťa bezplatné vedenie účtu s mesačným výpisom zaslaným poštou, medzinárodnú platobnú kartu Maestro pre deti od 8 rokov, výbery z bankomatov vlastnej banky a platby kartou u obchodníkov, 1 vklad v hotovosti mesačne, spracovanie prijatých úhrad a využívanie služieb elektronického bankovníctva. Zostatok na účte do výšky 1 000 eur je úročený atraktívnou úrokovou sadzbou 3 % ročne, po presiahnutí 1000 eur sa úroková sadzba znižuje na 0,01 %. Za vedenie Detského účtu si Prima banka poplatok neúčtuje.


VÚB: Start Junior
Konto s nulovým mesačným poplatkom je určené deťom vo veku od 8 do 14 rokov. Dieťa tak získa niekoľko najčastejšie využívaných služieb: všetky vklady v hotovosti v pobočke VÚB banky zadarmo, prvé dva výbery hotovosti z bankomatu VÚB mesačne zadarmo, všetky prijaté platby bezplatne. Start Junior je však možné zriadiť len v rámci Flexiúčtu zákonného zástupcu dieťaťa. 

OTP Banka: otp READY konto
Vedenie READY konta je bezplatné a jeho rámci získa dieťa bezplatne 1x výber z bankomatu OTP Banky na území SR, bezplatné pripisovanie bezhotovostných platieb, medzinárodnú platobnú kartu Maestro či výber z cudzieho bankomatu so zľavou.

Poštová banka: Dobrý účet Junior
Poštová banka mladým od 15 do 26 rokov ponúka neobmedzene všetky najčastejšie bankové služby, a to prijaté platby, trvalé príkazy, inkasá, platby kartou, operácie realizované cez internet banking, výbery z bankomatov Poštovej banky a z POŠTOMATov. Pre založenie zvýhodneného juniorského účtu nie je potrebné žiadne potvrdenie o dennom alebo externom štúdiu. Jedinou podmienkou je vek od 15 do 26 rokov. Mesačný poplatok je 1 euro.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok