Skimming: obeťami sa stalo aj niekoľko Slovákov!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 19. 2. 2013
Za skimmingom stoja veľmi dobre organizované skupiny podvodníkov, ktorých cieľom je zneužiť údaje z cudzej platobnej karty. Odcudzenie peňazí z bankového účtu zaznamenalo počas uplynulých dní už aj niekoľko Slovákov!
Skimming: obeťami sa stalo aj niekoľko Slovákov!

Zdroj: Shutterstock

Počas uplynulých dní došlo k odcudzeniu peňazí z bankových účtov viacerých ľudí na Slovensku. A to rovno zo zahraničia! Ku krádeži prostriedkov z účtov došlo prostredníctvom špeciálne namontovaného zariadenia (skimmera), ktoré je schopné prečítať údaje z platobnej karty. Následne tieto údaje môže podvodník zneužiť na výber hotovosti kdekoľvek v zahraničí. Tomuto druhu podvodu hovoríme skimming. Ako to celé funguje?

Čo je skimming

Skimming, resp. podvodné načítanie údajov z magnetického prúžku platobných kariet v bankomatoch, je v súčasnosti celosvetovým fenoménom. Ide o metódu, ktorú zaraďujeme medzi podvody s platobnými kartami. Pri tzv. skimmingu dochádza k skopírovaniu údajov z magnetického prúžku platobnej karty na inú kartu bez toho, aby ste o tom vedeli. Skimmermi nazývame tie zariadenia, ktoré údaje z magnetického prúžku načítajú a sú väčšinou umiestnené do bankomatu tak, aby vyzerali ako jeho súčasť. A vy tak namiesto do bankomatu vložíte svoju platobnú kartu do tohto skimmera, ktorý si údaje z vašej karty načíta do svojej pamäte. Za skimmingom stoja zväčša veľmi dobre organizované skupiny, ktoré väčšinou zneužijú „ukradnuté“ údaje mimo krajinu, v ktorej ich získali.

Ako skimmovacie zariadenie vyzerá a kde ho nájdete?
Kopírovacie zariadenie je najčastejšie namontované v mieste vkladania karty. Skladá sa z časti, ktorá načíta údaje z platobnej karty a časti, ktorá umožňuje získať PIN kód. Len v prípade získania oboch údajov je možné platobnú kartu zneužiť výrobou falošnej karty a následným nelegálnym výberom z bankových účtov nielen na území Slovenska, ale aj v zahraničí. Skimmovacie zariadenie môže vyzerať rôzne. Kopírovacie zariadenie je väčšinou namontované do otvoru pre vkaldanie karty formou rôznych nástavcov, ktoré napodobňujú originál lebo formou panelu, ktorý je namontovaný na bankomat. Zariadenie pre odpozorovanie PIN kódu je najčastejšie umiestňované do horného panelu bankomatu alebo je používaná falošná klávesnica, ktorá je namontovaná na originálnu klávesnicu alebo na panel bankomatu.


Kde sa môžete stať obeťou podvodu

K skopírovaniu platobných kariet najčastejšie dochádza v bankomatoch, kde podvodníci skopírujú údaje z magnetického prúžku platobnej karty – ide o najčastejší spôsob skimmingu, alebo u obchodníkov, kde nepoctivý pracovník skopíruje údaje z platobnej karty pred vrátením zákazníkovi a údaje použije sám alebo ich poskytne podvodníkom, ktoré údaje sfalšujú. Najčastejšie k takémuto podvodnému správaniu dochádza v baroch, no obozretní by ste mali byť aj v hoteloch či čerpacích staniciach.

Obeťami podvodníkov aj niekoľko Slovákov!
V uplynulých dňoch sa obeťami podvodníkov stalo aj niekoľko Slovákov, ktorým zmizli z bankového účtu peniaze. Poškodených klientov na Slovensku zaznamenali viaceré banky. Klienti sa však nemusia obávať, banky im odcudzené peniaze vrátia.

Aj vy môžte pomôcť odhaliť podvod
Ak zaregistrujete na bankomate, z ktorého si vyberáte hotovosť, niečo zvláštne alebo si všimnete neštandardné správanie bankomatu, ihneď kontaktujte príslušnú banku alebo políciu a peniaze si z tohto bankomatu určite nevyberajte. Mnoho prípadov skimmingu je odhalených najmä vďaka všímavosti klientov.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok