Skontrolujte si účet, či vám nezmizli peniaze. Známu službu napadli hackeri

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 6. 6. 2024
Cloudové úložisko Snowflake sa stalo nedávno terčom veľkého hackerského útoku. Unikli pri ňom kvantá citlivých dát, vrátane platobných údajov, ktoré zbiera spoločnosť Ticketmaster. Mohlo tak dôjsť k úniku dát Čechov a Slovákov.
Skontrolujte si účet, či vám nezmizli peniaze. Známu službu napadli hackeri

Zdroj: Archív Canva

Ak ste nedávno kupovali vstupenky na koncert, okamžite si skontrolujte platobné karty a účty. Vaše platobné údaje a heslá sa už môžu nachádzať na dark webe. Web Arstechnica varuje, že došlo k veľkému úniku dát cloudového útočiska Snowflake. Jeho služby využíva aj spoločnosť Live Nation a jej dcérska firma Ticketmaster. FonTech upozorňuje, že mohlo dôjsť k úniku dát aj zo Slovenska a Česka.

Útok si všimli až po niekoľkých dňoch

Poskytovateľ cloudového úložiska Snowflake oznámil, že účty viacerých zákazníkov boli napadnuté, keď útočníci získali prístupové údaje cez škodlivý softvér na kradnutie informácií alebo ich kúpou na online zločineckých fórach. Materská spoločnosť Ticketmaster, Live Nation, ktorá v piatok priznala, že hackeri získali prístup k údajom uloženým prostredníctvom neznámeho tretieho poskytovateľa, povedala pre TechCrunch, že týmto poskytovateľom je Snowflake.

Sledujte svoje účty

  • Pravidelne kontrolujte svoje bankové a kreditné účty za neobvyklé alebo neoprávnené transakcie.
  • Ak zistíte akékoľvek podozrivé aktivity, ihneď to nahláste svojej banke.

Aktualizujte svoje heslá

  • Zmeňte VŠETKY heslá k účtom, ktoré sú nejakým spôsobom prepojené s vašou kartou alebo finančnými informáciami.
  • Používajte silné heslá, ktoré zahŕňajú kombináciu písmen, číslic a špeciálnych znakov.

Využite monitoring úverových správ

  • Niektoré banky a spoločnosti ponúkajú služby monitorovania úverových správ, ktoré vás upozornia na akékoľvek podozrivé aktivity na vašom účte.

Aktivujte dvojfaktorovú autentifikáciu

  • Ak to vaša banka alebo poskytovateľ kreditnej karty ponúka, aktivujte dvojfaktorovú autentifikáciu pre zvýšenie bezpečnosti.

Upozornite príslušné úrady

  • Ak sa domnievate, že vaše údaje boli zneužité, môžete to oznámiť polícii alebo inému príslušnému úradu.

 

7. **Zaznamenajte si všetky kroky:**

   - Uchovávajte si záznam všetkých krokov, ktoré ste podnikli, vrátane kontaktovania banky, zmien hesiel a akýchkoľvek komunikácií s úradmi.

 

Tieto kroky by vám mali pomôcť minimalizovať riziko zneužitia vašich finančných údajov a ochrániť vaše financie.

Predajca vstupeniek na živé podujatia uviedol, že hack identifikoval 20. mája a o týždeň neskôr sa na dark webe objavil „kriminálny útočník“, ktorý údajne ponúkal údaje používateľov spoločnosti na predaj.

Nezávislý bezpečnostný výskumník Kevin Beaumont, odvolávajúc sa na rozhovory s ľuďmi v postihnutých spoločnostiach tvrdí, že Ticketmaster je jedným zo šiestich zákazníkov Snowflake, ktorí boli zasiahnutí týmto hackerským útokom. „Zhrnutie situácie so Snowflake je, že sa masívne kradli údaje, ale nikto si to nevšimol, a teraz obviňujú zákazníkov z toho, že mali slabé prístupové údaje,“ napísal Beaumont na sociálnej sieti Mastodon. „Zdá sa, že z mnohých organizácií zmizlo veľa dát.“

Hackeri požadovali pol milióna dolárov za údaje firmy Ticketmaster, ktoré mali obsahovať mená, adresy, telefónne čísla a čiastočné čísla kreditných kariet až 560 miliónov zákazníkov. Tento útok je len jedným z mnohých, za ktoré sú hackeri zodpovední. Údajne stoja aj za kybernetickými útokmi na firmy ako Zoosk, Chatbooks a dokonca AT&T, z ktorých ukradli údaje o miliónoch používateľov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

platobné karty

Toto ste už čítali?

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov? celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok