Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 11. 2023
Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu a bezpečie. Komu sa opäť oplatí otvoriť si termínovaný vklad a aké výhody aj riziká prináša mať ho vo svojom portfóliu?
Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdroj: Shutterstock

Istota zhodnotenia 

Termínované vklady sú špecifickým produktom, ktorý zjednodušene možno opísať ako druh sporiaceho účtu, ktorý umožňuje zhodnotenie vašich voľných finančných prostriedkov. Na rozdiel od sporiaceho účtu sa však uzatvára na vopred stanovenú dobu a objem, odmenou je fixná úroková sadzba, ktorá sa po celú dobu úročenia vkladu nemení.

Aké sú výhody termínovaného vkladu?

Oproti klasickým sporiacim účtom majú termínované vklady vyššie úrokové sadzby, a teda ponúkajú aj lepšie zhodnotenie finančných prostriedkov. V porovnaní s investičnými príležitosťami, ako sú realitné fondy alebo nákup akcií, je výhodou termínovaných vkladov prakticky nulová rizikovosť. Ich zhodnotenie je vopred stanovené a vklad je navyše poistený podľa zákona o bankách až do výšky 100 000 eur.

Nehrozí teda situácia, že svoje peniaze neuvidíte ani v prípade, keby by sa banka dostala do problémov.. V takomto prípade budete odškodnený Fondom na ochranu vkladov a dostanete nazad nielen istinu, ale aj naakumulovaný úrok. Ide tak prakticky o bezrizikovú „investíciu“ (termínované vklady patria medzi sporiace produkty), ktorú žiadny iný produkt na trhu neponúka.

Odolný voči výkyvom na trhu

Veľkou výhodou termínovaných vkladov hlavne pre konzervatívnych investorov je fakt, že dohodnutý úrok platí počas celej viazanosti. Vyhnete sa tak potrebe sledovať vývoj trhu, pretože vaše peniaze sa zhodnocujú stabilným úrokom, či trhy rastú, alebo klesajú.

Keď uzavriete zmluvu o vklade na päť rokov, máte istotu svojej sadzby. Pokiaľ pôjdu všade okolo úroky dole, bude pre vás výhodné, že ste si našli pekný bezpečný prístav. Na druhej strane, keď pôjdu sadzby hore, môžete zarábať menej ako s inými nástrojmi. Avšak v tomto prípade platí, že pokiaľ oželiete neistý vyšší zisk, dostanete na oplátku istotu výnosu.

Dôležité je vybrať si správny horizont

Medzi riziká termínovaných vkladov patrí uloženie finančných prostriedkov na presne stanovený čas. Od pol roka až po desať rokov. Počas tohto obdobia prakticky nemôžete s peniazmi hýbať ani si ich vybrať, ako napríklad v prípade fondov. Banky síce ponúkajú možnosť predčasného výberu, no musíte rátať minimálne s tým, že prídete o všetky už naakumulované úroky.

Medzi termínované vklady s najvyšším úročením na trhu patria na Slovensku dlhodobo tie od  J&T BANKY, ktorá napríklad už pri ročnom termínovanom vklade ponúka  úročenie 4 % p.a. 

Termínovaný vklad má zmysel predovšetkým v situácii, keď už základnú rezervu máte a chcete, aby vaše ďalšie peniaze nezaháľali. Na druhej strane je pevná viazanosť aj výhodou. Ak viete, že s peniazmi hýbať nebudete, tak máte istotu, že na konci viazanosti dostanete istinu aj vopred dohodnuté zhodnotenie. Preto je dobré vybrať si banku, ktorá poskytuje vysoké zhodnotenie s viacerými typmi viazaností.

Zhodnotenie je lákavé nielen pre opatrných

Sporiace vklady sa dlhodobo prezentovali ako bankové produkty, na ktorých vie zarobiť hlavne banka. Rozumný investor si však dnes vie spočítať výhody a riziká. Akciové fondy sa pokojne môžu dostať do červených čísel.

Nehovoriac o tom, že takéto investície vo väčšine prípadov orezávajú aj poplatky.. S termínovaným vkladom môžete pokojne spávať, pretože vaše úspory nič neohrozí a rovnako tak ani vaše zhodnotenie. To dostanete presne také, ako očakávate a viete si ho dopredu vypočítať.

Navyše zaujímavým bonusom je, že za vedenie a zriadenie termínovaného účtu si banka neúčtuje žiadne poplatky. Odložte si peniaze rozumne

Termínované vklady sa ponúkajú najčastejšie s dĺžkou od 6 mesiacov do 10 rokov. Ak teda napríklad viete, že budete peniaze potrebovať o nejaký čas, je lepšie ich vložiť na termínovaný vklad, ako ich mať len na bežnom účte, kde je len zanedbateľný úrok.

Dôležité je vedieť, že termínovaný vklad nie je určený na pravidelné sporenie. Vždy sa naň vkladá jednorazová čiastka, ktorá sa zhodnocuje počas celej doby trvania termínovaného vkladu. 

Pre koho je termínovaný vklad ideálny?

Ak uvažujete o termínovanom vklade, je dobré si na začiatku odpovedať dopredu na základné otázky:

  • Máte finančnú hotovosť, ktorú budete potrebovať až o niekoľko mesiacov, či rokov
  • Je pre vás zaujímavé zhodnotenie 4 %
  • Nechcete riskovať ani minimálne riziko straty
  • Chcete pokojne spávať, že vaše peniaze sú chránené Fondom na ochranu vkladov
  • Máte radi, ak dopredu presne viete, aký výnos dostanete
  • Nepotrebujete sa zaťažovať poplatkami

Anketa

Využívate termínované vklady?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

24. 11. 2021 | Redakcia

Slováci majú v bankách miliardy eur. Analytička vysvetľuje, čo s nimi môže urobiť inflácia

Čím je totiž rast spotrebiteľských cien rýchlejší, tým viac nám ukrajuje z našich úspor. Na to, ako sa vyvíjajú vklady obyvateľstva v bankách a ako ich úspory ovplyvňuje inflácia, sa... celý článok

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

22. 11. 2021 | Redakcia

Tretina ľudí nemá potrebnú finančnú rezervu. Ako doma ušetriť a správne sporiť?

Každý tretí Slovák si nedokáže odkladať žiadne peniaze na tvorbu finančnej rezervy. Približne 30 percent si peniaze odkladá, nie však pravidelne. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky. celý článok

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

14. 9. 2021 | Barbora Magočová

Nestíhate platiť splátky - kedy môže veriteľ zosplatniť celý dlh?

Strata výhody splátok pre omeškanie s platením môže byť pre dlžníka likvidačná. Aké pravidlá musia byť dodržané pri jej uplatnení a aké následky sa s predčasným zosplatnením spájajú? celý článok

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

6. 9. 2021 | Redakcia

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Viete, aký je rozdiel medzi sporením a investovaním? Podľa spoločnosti FinGO.sk to hlavne mladí ľudia často nevedia.

Kde zobrať peniaze na rekonštrukciu bývania? (+porovnanie úverov)

19. 8. 2021 | Redakcia

Kde zobrať peniaze na rekonštrukciu bývania? (+porovnanie úverov)

V tomto roku sa ceny stavebných materiálov zvýšili a prerábky sa preto môžu predražiť. Pozrite si, ako ako financovať rekonštrukciu čo najvýhodnejšie.