Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

Pavla Adamcová | rubrika: Článok | 2. 6. 2024
Poplatky za obsluhu pri objednávaní jedla online vyvolali búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach. Zákazníci sú znepokojení dodatočnými nákladmi, ktoré si spoločnosti Wolt a Foodora účtujú. Čo sa skrýva za týmto servisným poplatkom a prečo ho niektorí považujú za neodôvodnený?
Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

Zdroj: Shutterstock

Zaplatíte cenu samotného jedla, dopravu a sprepitné. Napriek tomu od vás požadujú poplatok za obsluhu. Praktiky donáškových spoločností Wolt a Foodora tento týždeň upútali pozornosť používateľov sociálnej siete X (predtým Twitter), píše portál Peníze.cz

Poplatok sem, poplatok tam

Novú vlnu záujmu o servisný poplatok vyvolal Tomáš Čupr, šéf konkurenčného online supermarketu Rohlik.cz. „Vie niekto, na čo to je? A neprekáža vám, že ho platíte?" opýtal sa na sieti X. Samotný Rohlik si takýto poplatok neúčtuje.

Na Slovensku tento poplatok funguje tiež, Foodora si účtuje servisný poplatok 0,35 eur a Wolt má Poplatok za službu odvodený od celkovej ceny objednávky. Vo väčšine prípadov sa zmestíte do jedného eura. Poplatok, ktorý Čupr zverejnil na fotografii, je 29 kč, čo je viac ako jedno euro (1,17 eur podľa kurzu v čase vydania článku).

„Kedysi sa to volalo 'či to prejde‘ poplatok," reagoval jeden z používateľov siete. „Niekoľkokrát som si vybral obed, keď pršalo, ale s týmto poplatkom som to zavrel. Nech to skúsia inde," opísal ďalší.

Niektorí ľudia však poukazujú na to, že celková cena je aj tak rozhodujúcim faktorom. "Rozpis cien ma nezaujíma. Za službu/produkt X je celková cena Y, podľa toho sa riadim. To, z čoho sa skladá, sú marketingové kecy," upozorňuje jeden používateľ.

Servisný poplatok, ktorý zákazník nájde v konečnom vyúčtovaní tesne pred objednávkou a ktorý predstavuje niekoľko desiatok korún, zaviedla spoločnosť Wolt pred dvoma rokmi.

Na čo slúži servisný poplatok

Podľa spoločnosti je to kľúč k udržaniu chodu podniku. Argumentuje aj nákladmi na inovácie, ako je vývoj technológií a inžinierska činnosť. „Náklady na dopravu patria kuriérom, potraviny a tovar do reštaurácií alebo obchodov. Z poplatku za služby sa financuje vývoj a podpora zákazníkov," vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Wolt Jana Jarošová.

„Začiatkom tohto roka sme poplatok upravili na päťpercentný podiel z celkovej hodnoty objednávky s maximálnou a minimálnou cenou. Pravidelne prehodnocujeme rôzne cenové modely, aby sme zabezpečili neustále zlepšovanie našich služieb a poskytovanie kvalitnej zákazníckej podpory. Tento model používame vo viacerých krajinách, kde Wolt pôsobí, a je bežný v rôznych odvetviach, kde s ním pracuje aj naša konkurencia," dodáva Jarošová.

Podobne argumentuje aj spoločnosť Foodora (predtým DámeJídlo): „Servisný poplatok slúži na neustále zlepšovanie našich služieb a inovácie, takže pokrýva vývoj technológií, marketing a spracovanie platieb. Môže sa mierne líšiť v rôznych cenových hladinách a mestských situáciách, ale v segmente nízkomaržových donášok jedla ide o štandardnú položku," hovorí šéf Adam Kolesa.

Právnici hovoria, že zákazníci sú informovaní o zložení celkovej ceny, ako to ukladá zákon. „Z právneho hľadiska môžeme zhrnúť, že ak je konečná cena oznámená spotrebiteľovi pred zadaním objednávky, resp. uzatvorením zmluvy, tak je v zásade z právneho hľadiska všetko v poriadku," potvrdzuje Veronika Odrobinová, advokátka a partnerka spoločnosti Grant Thornton.

Odborníci sa však pozastavujú nad zmyslom poplatku ako takého. Za problematický ho považuje najmä spotrebiteľská organizácia dTest.

Podľa Eduardy Hekšovej, vedúcej dTestu, samotná povaha poplatku za službu a jeho vysvetlenie v obchodných podmienkach nedáva zákazníkovi veľmi dobrý obraz o tom, čo mu obchodník vlastne účtuje.

„Sme toho názoru, že primárnym produktom doručovateľskej služby je preprava tovaru, preto je logické, aby sa pri určovaní ceny dopravy zohľadnili všetky náklady spojené s touto službou," hovorí vedúca dTestu.

Hekšová vo všeobecnosti označuje účtovanie nešpecifických poplatkov za maskovanie skutočnej celkovej ceny. „Tovar sa na prvý pohľad zdá lacnejší a potom sa k cene pripočítajú rôzne poplatky," dodáva.

V minulosti sa podľa nej podobných praktík dopúšťali napríklad predajcovia leteniek a letecké spoločnosti, keď inzerovali cenu letov bez palivových a iných príplatkov, ktoré potom účtovali zákazníkom.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Redaktorka webu Peníze.cz, píše najmä o spotrebiteľských témach. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

inovácie, náklady, poplatok

Toto ste už čítali?

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

25. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

Kúpele na Slovensku sú dlhodobo obľúbeným miestom pre zotavenie a liečbu rôznych ochorení, no čoskoro sa pacienti budú musieť pripraviť na zmeny v poplatkoch. Rokovania so zdravotnými... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Od 1. augusta 2024 bude platiť nová jednodňová diaľničná známka, ktorá umožní vodičom využívať diaľnice za jednorazový poplatok 5,40 eura. Táto známka bude platiť od polnoci do polnoci... celý článok

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

23. 7. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel, ktorý prináša zásadné zmeny. Okrem zvýšenia pokút pre vodičov bez poistenia sa po prvýkrát... celý článok

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

18. 7. 2024 | Barbora Magočová

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

Natrhať si na turistike pár húb, čučoriedok či lesných jahôd môže znieť ako neškodná činnosť. No platí to len dovtedy, kým sa nenacházate vo vyššom stupni ochrany a zbierate len rastliny... celý článok