Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

Pavla Adamcová | rubrika: Článok | 2. 6. 2024
Poplatky za obsluhu pri objednávaní jedla online vyvolali búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach. Zákazníci sú znepokojení dodatočnými nákladmi, ktoré si spoločnosti Wolt a Foodora účtujú. Čo sa skrýva za týmto servisným poplatkom a prečo ho niektorí považujú za neodôvodnený?
Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

Zdroj: Shutterstock

Zaplatíte cenu samotného jedla, dopravu a sprepitné. Napriek tomu od vás požadujú poplatok za obsluhu. Praktiky donáškových spoločností Wolt a Foodora tento týždeň upútali pozornosť používateľov sociálnej siete X (predtým Twitter), píše portál Peníze.cz

Poplatok sem, poplatok tam

Novú vlnu záujmu o servisný poplatok vyvolal Tomáš Čupr, šéf konkurenčného online supermarketu Rohlik.cz. „Vie niekto, na čo to je? A neprekáža vám, že ho platíte?" opýtal sa na sieti X. Samotný Rohlik si takýto poplatok neúčtuje.

Na Slovensku tento poplatok funguje tiež, Foodora si účtuje servisný poplatok 0,35 eur a Wolt má Poplatok za službu odvodený od celkovej ceny objednávky. Vo väčšine prípadov sa zmestíte do jedného eura. Poplatok, ktorý Čupr zverejnil na fotografii, je 29 kč, čo je viac ako jedno euro (1,17 eur podľa kurzu v čase vydania článku).

„Kedysi sa to volalo 'či to prejde‘ poplatok," reagoval jeden z používateľov siete. „Niekoľkokrát som si vybral obed, keď pršalo, ale s týmto poplatkom som to zavrel. Nech to skúsia inde," opísal ďalší.

Niektorí ľudia však poukazujú na to, že celková cena je aj tak rozhodujúcim faktorom. "Rozpis cien ma nezaujíma. Za službu/produkt X je celková cena Y, podľa toho sa riadim. To, z čoho sa skladá, sú marketingové kecy," upozorňuje jeden používateľ.

Servisný poplatok, ktorý zákazník nájde v konečnom vyúčtovaní tesne pred objednávkou a ktorý predstavuje niekoľko desiatok korún, zaviedla spoločnosť Wolt pred dvoma rokmi.

Na čo slúži servisný poplatok

Podľa spoločnosti je to kľúč k udržaniu chodu podniku. Argumentuje aj nákladmi na inovácie, ako je vývoj technológií a inžinierska činnosť. „Náklady na dopravu patria kuriérom, potraviny a tovar do reštaurácií alebo obchodov. Z poplatku za služby sa financuje vývoj a podpora zákazníkov," vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Wolt Jana Jarošová.

„Začiatkom tohto roka sme poplatok upravili na päťpercentný podiel z celkovej hodnoty objednávky s maximálnou a minimálnou cenou. Pravidelne prehodnocujeme rôzne cenové modely, aby sme zabezpečili neustále zlepšovanie našich služieb a poskytovanie kvalitnej zákazníckej podpory. Tento model používame vo viacerých krajinách, kde Wolt pôsobí, a je bežný v rôznych odvetviach, kde s ním pracuje aj naša konkurencia," dodáva Jarošová.

Podobne argumentuje aj spoločnosť Foodora (predtým DámeJídlo): „Servisný poplatok slúži na neustále zlepšovanie našich služieb a inovácie, takže pokrýva vývoj technológií, marketing a spracovanie platieb. Môže sa mierne líšiť v rôznych cenových hladinách a mestských situáciách, ale v segmente nízkomaržových donášok jedla ide o štandardnú položku," hovorí šéf Adam Kolesa.

Právnici hovoria, že zákazníci sú informovaní o zložení celkovej ceny, ako to ukladá zákon. „Z právneho hľadiska môžeme zhrnúť, že ak je konečná cena oznámená spotrebiteľovi pred zadaním objednávky, resp. uzatvorením zmluvy, tak je v zásade z právneho hľadiska všetko v poriadku," potvrdzuje Veronika Odrobinová, advokátka a partnerka spoločnosti Grant Thornton.

Odborníci sa však pozastavujú nad zmyslom poplatku ako takého. Za problematický ho považuje najmä spotrebiteľská organizácia dTest.

Podľa Eduardy Hekšovej, vedúcej dTestu, samotná povaha poplatku za službu a jeho vysvetlenie v obchodných podmienkach nedáva zákazníkovi veľmi dobrý obraz o tom, čo mu obchodník vlastne účtuje.

„Sme toho názoru, že primárnym produktom doručovateľskej služby je preprava tovaru, preto je logické, aby sa pri určovaní ceny dopravy zohľadnili všetky náklady spojené s touto službou," hovorí vedúca dTestu.

Hekšová vo všeobecnosti označuje účtovanie nešpecifických poplatkov za maskovanie skutočnej celkovej ceny. „Tovar sa na prvý pohľad zdá lacnejší a potom sa k cene pripočítajú rôzne poplatky," dodáva.

V minulosti sa podľa nej podobných praktík dopúšťali napríklad predajcovia leteniek a letecké spoločnosti, keď inzerovali cenu letov bez palivových a iných príplatkov, ktoré potom účtovali zákazníkom.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Redaktorka webu Peníze.cz, píše najmä o spotrebiteľských témach. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

inovácie, náklady, poplatok

Toto ste už čítali?

Pozor na túto aplikáciu. Kradne peniaze z mobilu a ovláda ho na diaľku

12. 9. 2025 | Miroslav Homola

Pozor na túto aplikáciu. Kradne peniaze z mobilu a ovláda ho na diaľku

Bezpečnostní výskumníci zo spoločnosti ThreatFabric odhalili nebezpečné škodlivé aplikácie pre Android, ktoré cielia priamo na používateľov v Česku a na Slovensku. Útočníci ich využívajú... celý článok

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

11. 9. 2025 | Redakcia

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

Lidl pôsobí na Slovensku už viac ako dve desaťročia a jeho prínos pre ekonomiku je čoraz výraznejší – za rok 2024 vytvoril hodnotu presahujúcu dve miliardy eur, čo predstavuje 1,6 %... celý článok

 Ukrátili vás o dedičstvo alebo vám to hrozí? 4 problémové situácie a ich riešenia

11. 9. 2025 | Barbora Magočová

 Ukrátili vás o dedičstvo alebo vám to hrozí? 4 problémové situácie a ich riešenia

Získanie dedičstva býva často spojené s rôznymi prekážkami. Každá z nich si vyžaduje správny spôsob riešenia, inak môžete o svoj dedičský podiel prísť. Aký postup zvoliť, ak konanie... celý článok

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

9. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

Na Slovensku sa plnohodnotné jedlo stáva luxusom – podľa Eurostatu si až 39,8 % ľudí ohrozených chudobou nemôže dovoliť mäso, ryby či ich alternatívu ani každý druhý deň. Kým priemer... celý článok

Hromadná spotrebiteľská žaloba: v ČR padol prelomový rozsudok. Ako je na tom SR?

8. 9. 2025 | Barbora Magočová

Hromadná spotrebiteľská žaloba: v ČR padol prelomový rozsudok. Ako je na tom SR?

Zaplatili ste e-shopu vopred a svoj tovar ste dodnes nedostali? Alebo s vami podnikateľ „vybabral“ inak, ale súdu s ním sa bojíte? V susednom Česku bol nedávno vydaný priekopnícky rozsudok... celý článok