Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 8. 5. 2024
Teplo a slnečné počasie priam láka na opekačky a grilovačky. Nie je však jedno, kde sa rozhodnete pripraviť si špekačky a krkovičku. Také grilovanie na balkóne sa môže v mnohých prípadoch poriadne predražiť.
Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

Zdroj: Archív Canva/Science Photo Library

Kto nemá záhradku, postačí mu grilovanie na balkóne či terase bytu. Pozor však na miestne obmedzenia. Balkónové grilovačky síce nereguluje žiadny zákon platný pre celé Slovensko, ale veľakrát ich regulujú samosprávy či dokonca samotné bytovky.

Zákaz grilovania na balkónoch totiž majú novšie bytové súbory priamo v domovom poriadku. V starších bytovkách by to nemalo predstavovať problém, no treba sa mať na pozore, pretože Občiansky zákonník jasne uvádza, že susedov nesmieme nadmieru obťažovať hlukom, prachom, pachmi, dymom a podobne. Polícia by vás pri prvom porušení mala iba napomenúť, opakované incidenty sa už trestajú pokutou 33 eur.

Pozor na miestne predpisy

Čo sa týka grilovania na záhradke, tu neexistujú prakticky žiadne obmedzenia. Pokiaľ však ide o balkónové grilovačky, každé mesto si tieto pravidlá určuje samo. Podľa portálu Záhradkár nie sú v Nitre či Bratislave prakticky žiadne obmedzenia, no v takej Žiline či v Prešove hrozí obyvateľom za dymiaci gril na balkóne pokuta 33 eur. V správnom konaní sa výška pokuty môže vyšplhať na 150 eur.

Susedom nemusí prekážať len dym z grilu, ale aj dym z cigariet. Hoci zákon o ochrane nefajčiarov sa nevzťahuje priamo na súkromné priestory ako sú balkóny, tiež tu platí §127 Občianskeho zákonníka, ktorý reguluje vzájomné obťažovanie medzi susedmi.

Advokát JUDr. Michal Rampášek z Advokátskej kancelárie HAVLÁT & PARTNERS pre Plusku vysvetlil, že aj keď balkón patrí k súkromnému priestoru jednotlivca, obťažovanie susedov napríklad zápachom z cigariet môže byť problematické. Avšak, stanovenie úplného zákazu fajčenia na balkónoch domovom poriadku by mohlo naraziť na právne obmedzenia týkajúce sa ochrany súkromia jednotlivca.

„Najefektívnejšie by bolo dohodnúť sa v rámci domu na určitých pravidlách, ktoré budú rešpektovať aj práva fajčiarov. Možnosťou je aj podanie návrhu na súd. Občiansky zákonník prikazuje vlastníkovi veci, teda aj bytu, aby sa zdržal všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného. Pokiaľ ide o občasné (bežné fajčenie), nemyslím si, že by dochádzalo k naplneniu uvedeného zákazu. V tomto prípade ide o problém susedských vzťahov a ak zlyhá dohoda, je jediným riešením podanie tzv. susedskej žaloby na súd,“ hovorí právnik.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

pokuty

Toto ste už čítali?

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Peklo s pasmi: Zúfalí Slováci čakajú na doklady mesiace, poplatky vystrelili nahor

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Peklo s pasmi: Zúfalí Slováci čakajú na doklady mesiace, poplatky vystrelili nahor

Zvýšenie poplatkov na úradoch, malé kapacity úradov a blížiaca sa dovolenková sezóna zapríčinili, že Slováci čakajú na pasy aj dva mesiace. Pri deťoch však existuje malý fígeľ, ako... celý článok

Prichádza regulácia smart elektroniky, sociálnych sietí či Netflixu: Čo sa mení?

16. 5. 2024 | Barbora Magočová

Prichádza regulácia smart elektroniky, sociálnych sietí či Netflixu: Čo sa mení?

1. júla 2024 nadobudne účinnosť zákon, ktorý prináša podrobnejšiu úpravu tzv. digitálnych plnení. Novinky sa nebudú týkať len tovarov či služieb – regulácia bude v určitých prípadoch... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Jahody prichádzajú tento rok takmer o mesiac skôr. Obvykle sa dajú slovenské jahody kúpiť od začiatku júna, no skorá a teplá jar to zariadila inak.