Dotácia na obedy v školách a škôlkach: Ako to vyzerá v praxi?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 11. 5. 2023
Od 1. mája 2023 vstúpila do platnosti novela zákona o hmotnej núdzi, ktorá pochádza z dielne hnutia Sme rodina. Jej súčasťou je aj plošná dotácia na obedy v školách a škôlkach, ktorú poznáme ako obedy „zadarmo“. Ako bude táto dotácia fungovať v praxi? Viac sa dozviete v našom článku.
Dotácia na obedy v školách a škôlkach: Ako to vyzerá v praxi?

Zdroj: Shutterstock

Prvý bol Smer-SD

V októbri 2018 schválila vláda Roberta Fica návrh na plošnú dotáciu obedov pre deti v materských a základných školách. Táto novela sledovala dva ciele:

  • ušetriť náklady rodičov na dieťa – podľa odhadov malo ísť o ročnú úsporu 220 € na jedného žiaka,
  • mať výchovný charakter, kde by deti zo všetkých sociálnych vrstiev sedeli spolu za jedným stolom, teda všetci by boli rovnocenní.

Podľa opozície išlo o čisto populistickú novelu, najmä preto, že bola prezentovaná ako obedy zadarmo. To ľudí mýlilo, pretože v zákone sa písalo iba o dotácii 1,20 € na dieťa za každý deň, kedy sa zúčastnilo vyučovania. 

Obedy však nikdy neboli zadarmo, pretože cena stravy sa skladá z dvoch častí – nákupu surovín a režijných nákladov.

Práve dotácia vo výške 1,20 € mala pokryť nákup surovín, čo ale nestačilo. Rodičia platili režijné náklady a rozdiel medzi cenou surovín a dotáciou. Okrem toho mnohé samosprávy museli zvýšiť svoje režijné náklady, keďže nárast stravníkov si vyžiadal viac personálu. Nakoniec niektorí rodičia priznali, že za obedy platia viac ako pred novelou.

Ďalšia kontroverziou okolo obedov boli fotografie, ktoré zverejnili nahnevaní rodičia. Tie zachytávali obedy veľmi zlej kvality. Známa je aj fotografia, ktorú zverejnila Veronika Remišová. Tá zachytáva 2 rožky a 1 jogurt, čo predstavovalo obed na jednej zo základných škôl v Gelnici.

Zrušenie dotácie v roku 2020

Nová vláda pod vedením Matoviča v roku 2020 zrušila túto celoplošnú dotáciu a namiesto nej zaviedla veľké daňové zvýhodnenie pre pracujúcich rodičov vo forme dvojnásobného daňového bonusu na dieťa. Avšak pre deti nepracujúcich rodičov alebo deti zo sociálne znevýhodnených rodín zostala táto dotácia v platnosti.

Obedy „zadarmo“ sú späť

Od 1. mája 2023 platí nová celoplošná dotácia na stravu v materských a základných školách. Dôvodom pre jej opätovné zavedenie je neustále rastúce zvyšovanie životných nákladov domácností. Poberanie dotácie nebude mať vplyv na výšku daňového bonusu.

Na štátnu dotáciu budú mať nárok deti, ktoré: 

  • navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnej školy, ak o ňu ich rodič písomne požiadal školskú jedáleň pri zápise stravníka,
  • navštevujú materskú školu a žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
  • navštevujú materskú školu, ak je v nej aspoň polovica detí z domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

Výška dotácie sa delí do troch pásiem:

  • 1,40 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v materskej škole a stravovalo sa.
  • 2,10 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania na 1. stupni základnej školy a stravovalo sa (platí aj pre individuálnu výučbu žiaka).
  • 2,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania na 2. stupni základnej školy a stravovalo sa (platí aj pre individuálnu výučbu žiaka).

Príspevok na stravu nie je poskytovaný automaticky, preto si rodič musí o neho požiadať písomnou formou. Žiadosť o príspevok sa podáva počas prihlásenia dieťaťa na stravu. 

Ústredie práce pripravilo pre školy formulár, v ktorom sa rodič vyjadrí, či chce alebo nechce príspevok na stravu pre svoje dieťa. Rodičia mali čas na doručenie formulára do konca marca, v niektorých prípadoch do polovice apríla. Ak tento termín nestihli, na príspevok nebudú mať nárok. 

Počas školského polroka môže rodič požiadať o príspevok, pričom mu bude poskytnutý až nasledujúci mesiac po doručení žiadosti.

Individuálne stravovanie

Novela zohľadňuje aj deti, ktorým bolo od ošetrujúceho lekára predpísané osobitné stravovanie vzhľadom na ich zdravotný stav. Ak dieťa nemôže v jedálni jesť kvôli nedostupnosti vhodných surovín, príspevok na stravu bude vyplatený rodičovi. 

Sú obedy „zadarmo“ naozaj zadarmo?

Nie, nie sú. Rovnako ako v prípade Ficovej novely, aj tu ide iba o dotáciu na suroviny. Režijné náklady tak bude stále znášať rodič.

Výšku režijných nákladov určuje samospráva vo svojom všeobecnom záväznom nariadení, takže je iba na nej, či časť alebo všetky režijné náklady bude znášať ona, alebo všetko bude platiť rodič.

Zástupcovia zamestnávateľov ostro kritizujú túto zmenu. Novela má podľa odhadov stáť štát 110 miliónov € a nikto nevie, z čoho sa to zaplatí. RÚZ má obavy z toho, aby sa zvýšené náklady v štátnom rozpočte nepremietli do väčšieho daňového zaťaženia podnikov či domácnosti.

Anketa

Požiadate o príspevok na obedy?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok