Slovenský raper peniaze nielen ukazuje. Učí mladých, ako s nimi narábať

Redakcia | rubrika: FINMARKET | 28. 11. 2022
Digitálna doba si vyžaduje nové technológie, ktoré dokážu zaujať súčasných mladých ľudí, ktorí hovoria už iným jazykom ako ich rodičia. Bežné učebnice sa pre nich stávajú často nezrozumiteľné a nudné. Tatra banka preto prišla s úplne novým konceptom vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti. Stačí si stiahnuť aplikáciu a ponoriť sa do hlbín virtuálnej reality a vzdelania.
Slovenský raper peniaze nielen ukazuje. Učí mladých, ako s nimi narábať

Zdroj: Tatra banka

Realitu sa snaží zachrániť tá virtuálna 

Mladí ľudia milujú technológie, mobilné aplikácie aj virtuálnu realitu. To všetko je pekné, no v reálnom živote mladí Slováci v oblasti finančnej gramotnosti za svetom výrazne zaostávajú. Preto sa Tatra banka rozhodla zmeniť tento stav a pristúpila k vzdelávaniu vo finančnej gramotnosti spôsobom, aký je mladej generácii najbližší. Prostredníctvom mobilnej aplikácie VR Generation, v ktorej ich vo virtuálnom svete o peniazoch učí súčasná hviezda hip – hopovej scény, raper Ego.  

V seriálovom prostredí prejdú študenti sami, s učiteľmi, alebo aj rodičmi témy ako história peňazí, ako riadiť príjmy a výdavky, ako sporiť a investovať. Dozvedia sa o bankových produktoch, digitálnej bezpečnosti aj úveroch a poistení. Teda ide všetko o oblasti dôležité pre správne finančné zručnosti.

Pod projektom je podpísaná spoločnosť Virtual Everything, ktorá zabezpečila inovatívne finančné vzdelávanie formou hry po technickej stránke. Tento koncept má ambíciu vysvetliť zábavnou a ľahko pochopiteľnou formou práve zložité finančné témy. 

Rozvoj vzdelávania na Slovensku patrí medzi základné piliere, ktoré v Tatra banke systematicky podporujeme. Som veľmi rád, že sa medzi iniciatívy, ktorými k tomu prispievame, zaradí aj inovatívna forma nadobudnutia vedomostí v nezvyčajnom prostredí virtuálnej reality,“ hovorí Martin Kubík, člen Správnej rady Nadácie Tatra banky a člen predstavenstva Tatra banky. 

O čom je vzdelávanie vo virtuálnej realite? 

Pomocou VR technológie si dokážu mladí ľudia hravou a zaujímavou formou osvojiť dôležité vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti a zároveň môžu zažiť, ako pozitívne dokážu ich život ovplyvniť správne finančné rozhodnutia.

Školy sa mohli prihlásiť k spolupráci a Tatra banka v rámci kampane rozdala už 10 000 cardboardov – okuliarov, vďaka ktorým môžu študenti premeniť svoj smartfón na VR okuliare. O záujme hovorí aj 40 000 stiahnutí aplikácie v pilotnej fáze, ktorá banku inšpirovala k pokračovaniu projektu. Z prieskumu, do ktorého sa po pilotnom projekte zapojilo viac než 500 študentov vyplynulo, že až 93 % z nich sa hra páčila a až 90 % reálne pomohla lepšie pochopiť finančné témy. 

„Mladá generácia sa so smartfónmi v ruke narodila. Je pre nich prirodzené využívať nové technológie,  a aj preto sú pre ňu klasické prístupy k vzdelávaniu prežitkom. Pre učiteľov môže byť výzvou mladých zaujať, “ myslí si Ľudo Cibulka, Innovation Development Manager Tatra banky. 

Samozrejme, aj touto iniciatívou nadväzuje Tatra banka na aktivity spojené so spoločenskou zodpovednosťou a svoj koncept #premodruplanetu.

Zažite vzdelávanie vo virtuálnej realite na vlastnej koži so svojimi deťmi. Aplikácia je dostupná zdarma na  stiahnutie pre kohokoľvek. Pre Apple tu: Connecting to Apple Music. a pre Android tu: VR Generation - Apps on Google Play.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok