Ako správne poistiť majetok: poistenie nehnuteľností, domácností a zodpovednosti

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 22. 6. 2010
Je výhodné poistenie majetku a čo vlastne zahŕňa? Aký je rozdiel medzi poistením majetku a poistením domácnosti? A prečo existuje poistenie zodpovednosti za škodu?
Ako správne poistiť majetok: poistenie nehnuteľností, domácností a zodpovednosti

Zdroj: Shutterstock

Na tieto otázky natrafíte v prípade, že máte záujem o poistenie bytu alebo rodinného domu a nepohybujete sa veľmi v oblasti neživotného poistenia. Poistenie majetku poskytuje finančné krytie v prípade škody v dôsledku živelnej pohromy, krádeže alebo lúpeže. Slúži k odškodneniu klienta a má mu pomôcť zmierniť finančné škody vzniklé nepredvídateľnými situáciami.

Do poistenia majetku sa zahrňuje:

 

  • poistenie nehnuteľnosti
  • poistenie domácnosti
  • poistenie rekreačnej budovy a rekreačnej domácnosti
  • poistenie bytovej a nebytovej jednotky
  • poistenie áut (zákonné a havarijné)

Rozdiel medzi poistením domácnosti a poistením nehnuteľností

Poistenie nehnuteľnosti sa vzťahuje na celý dom ako budovu a nie na veci vo vnútri. Poistenie sa dojednáva na 3 typy nehnuteľností:

  • 1.rodinný dom a okolité objekty (napr. stojace garáže)
  • 2.na byty
  • 3.rekreačné objekty

Poistenie domácnosti sa vzťahuje len na veci, ktoré sú súčasťou bytu ako napr. nábytok, cennosti, elektronika, ale nie na samostantný byt.

Výška poistky u domácnosti sa odvíja od hodnoty a vybavenia bytu, frekvencie splátok, výšky spoluúčasti a lokality. Drahšie sú rizikové lokality (záplavy, letiská, priemyselné zóny) a väčšie mestá.

Príklad 1: Rozdiel poistenia domácnosti v Bratislave a v malej obci u poisťovni AXA.

Máme záujem o poistenie domácnosti proti záplavám a poistíme sa na sumu 10.000 eur. Výška poistného v Bratislave je 37 eur ročne a v malej obci len 27 eur ročne.

Ako postupovať v prípade poistenej udalosti

Od začiatku 90 – tich rokov ceny nehnuteľností vzrástli vo veľkom. Ľudia musia vynaložiť oveľa viac finančných prostriedkov na kúpu bytu alebo domu, samozrejme záleží od lokality. Takisto s narastajúcim rizikom pohrôm ako napríklad nedávne povodne, ľudia tomu prikladajú oveľa väčší dôraz. Preto by sme radi uviedli pár situácií ako postupovať v prípade poistnej udalosti.

Príklad 2: Všimnete si poškodenú maľovku v byte a rozmočené koberce a neskôr zistíte, že je to v dôsledku poškodenia strechy. Ako budete postupovať? Budete uplatňovať poistenie domácnosti či nehnuteľnosti?

Riešenie: Poisťovne v tomto prípade radia, aby si klient túto poistnú udalosť uplatňoval prostredníctvom poistenia domácnosti. Ak by došlo k zatečeniu múrov a v dôsledku toho k prasknutiu múru, klient by si mohol uplatniť škodu z poistenia nehnuteľnosti.

Ale to nerieši problém poškodenej strechy? Ak bola strecha poškozená zanedbaním údržby alebo vplyvom času, nie je to možné  riešiť ako poistnú udalosť. A tu sme sa dostali k situácii,  keď za škodu môže neopatrnosť ľudskej bytosti.

Poistenie zodpovednosti občanov

Poistenie zodpovednosti občanov je poistenie proti škode , ktorá vznikla činnosťou člověka. Za túto škodu je človek zodpovedný a podľa zákona by malo dôjsť k úhrade.

Existujú 2 typy poistenia zodpovednosti:

  • ak zamestnanec spôsobí škodu zamestnávateľovi
  • ak škoda bola spôsobená v bežnom živote

Pri výkone povolania môžu nastať škody pri plnení pracovne–právnych úloh alebo na hnuteľných veciach, v rámci služobnej cesty, ktoré boli zamestnancovi zverené. Na základe neopatrnosti došlo k ich poškodeniu. Škody v bežnom živote môžu znamenať újmu na zdraví, škody na veciach, ktoré vznikli mimo pracovno–právny vzťah. Uvádzame príklad zodpovednosti škody v bežnom živote.

Príklad 3: Škoda bola spôsobená prasknutím rúrky a následne vytopením Vášho bytu. Spôsobil ju vlastník bytu, ktorý býva priamo nad Vami. Z akého poistenia to bude hradené?

Riešenie: Vlastník bytu by Vás mal odškodniť z poistenia zodpovednosti za škodu vyplývajúcu z vlastníctva bytu a nebytových priestorov, protože škodu sám zavinil.

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.