Živnostník si nemusí viesť účovníctvo, stačí mu evidencia

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 4. 2018
Neviete si radi s účtovníctvom? Ešte vždy môžete využiť možnosť daňovej evidencie
Živnostník si nemusí viesť účovníctvo, stačí mu evidencia

Zdroj: Shutterstock

V porovnaní s jednoduchým účtovníctvom má evidencia veľa výhod. Daniari nemôžu živnostníka pokutovať za porušovanie zákona o účtovníctve. Nie je totiž účtovnou jednotkou, daňová evidencia nepodlieha kontrolám podľa zákona o účtovníctve.

Ak sa ale chce živnostník vyhnúť jednoduchému účtovníctvu, musí si ustriehnuť svoje príjmy. Pri daňovej evidencii nemôžu prekročiť 170-tisíc eur. Druhou podmienkou je, že podnikateľskú činnosť musí vykonávať sám - to znamená, že nemôže mať zamestnancov.

 

Koniec papierovačkám? Nie tak celkom

Papierovaniu sa živnostník nevyhne ani pri daňovej evidencii. Podlieha daňovým zákonom, musí preto viesť evidenciu o svojich zdaniteľných plneniach (prijatých aj uskutočnených).

Ak sa rozhodne podnikateľ pre takúto možnosť, podľa zákona o dani z príjmov vedie počas celého zdaňovacieho obdobia evidenciu o:

  • príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede (výpisy z bankového účtu, príjmové a výdavkové pokladničné doklady, doklady z registračnej pokladne...);
  • hmotnom a nehmotnom majetku, ktorý slúži na podnikanie alebo inú samostatne zárobkovú činnosť a je ho možné odpisovať;
  • zásobách, pohľadávkach a záväzkoch (prijaté a vystavené faktúry...).

Evidencia je jednoduchá a zvládnete ju

Evidencia o príjmoch a výdavkoch je najjednoduchšia. Živnostníkovi stačí, ak si do tabuľky bude pod seba zapisovať všetky svoje výdavky a príjmy. Na rozdiel od účtovníctva ich nemusí rozdeľovať podľa druhu na jednotlivé účty.

Na túto evidenciu podnikateľ nepotrebuje účtovníčku ani špeciálne účtovné knihy. Forma evidencie nie je v zákone predpísaná. Stačí ak sa zdokonalí v Exceli, aby si vedel pripraviť tabuľky. Do nich potom bude dopĺňať informácie o svojom podnikaní.

Ktoré výdavky môžete pri evidencii dať do nákladov a ktoré nie

Za daňový výdavok sa považuje výdavok (náklad) preukázateľne vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v daňovej evidencii.

Ak výšku výdavku limituje osobitný predpis, napr. zákon o cestovných náhradách, možno ho zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky tohto limitu. Pokiaľ uplatnenie výdavku upravuje špecificky zákon o dani z príjmov, preukázateľne vynaložený výdavok možno zahrnúť do daňových výdavkov len v rozsahu a za podmienok určených v zákona o dani z príjmov.

Musí teda existovať súvislosť výdavku s dosiahnutými príjmami, výdavok musí byť preukázateľne vynaložený a zaúčtovaný, uplatnený len do výšky limitu, ak zákon neustanovuje inak.

V zákone o dani z príjmov nie sú daňové výdavky vymenované taxatívnym spôsobom. V princípe sa rešpektuje ich zaúčtovanie v súlade s účtovnými predpismi. Zákon špecifikuje najmä tie druhy výdavkov, ktorých daňové posudzovanie sa líši od ich účtovania.

Výhody daňovej evidencie

  • nie je potrebné účtovať kompletné výpisy z účtov položku po položke, bez ohľadu to, či s podnikaním živnostníka súvisia alebo nie
  • nie je potrebné viesť knihy pokladnice a banky
  • nie je potrebné vyhotovovať inventúrne súpisy hotovosti, cenín, majetku a zásob
  • nevyhotovuje sa účtovná závierka, nepodávajú účtovné výkazy, iba daňové priznanie
  • celkovo šetrí čas a náklady na prípadného účtovníka resp. spracovateľa
  • je možné na jej evidenciu použiť papier, excelovskú tabuľku prípadne aj štandardný účtovný softvér

Nevýhody daňovej evidencie (malo by sa zmeniť)

  • nemôžu ju použiť firmy, ktoré zamestnávajú zamestnancov
  • nemôžu ju použiť firmy s ročnými príjmami za predchádzajúci rok 170 000 eur a viac
  • nemôžu ju použiť SZČO, ktoré majú len príjmy z prenájmu nehnuteľností vrátane príjmov z prenajímania hnuteľného príslušenstva danej nehnuteľnosti. Takíto prenajímatelia nehnuteľností (teda prenajímatelia na základe pridelené DIČ, nie živnostníci) vedú inú, veľmi podobnú zjednodušené evidenciu príjmov a výdavkov (ide o evidenciu v zmysle § 6 ods. 11 zákona o dani z príjmov)
  • je potrebné ovládať kompletnú problematiku dane z príjmov -  daňovo uznateľné výdavky, majetok, odpisy, rezervy atď. - a iných daní
  • je potrebné viesť evidencie, rovnaké ako v účtovníctve - tj. evidenciu pohľadávok, záväzkov, zásob a majetku
  • príjmové a výdavkové doklady musia spĺňať náležitosti účtovných dokladov v zmysle zákona o účtovníctve

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok