Petra Toth: Na Slovensku je priestor aj trh sa uplatniť

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 13. 2. 2017
„Na Slovensku je priestor aj trh sa uplatniť,“ myslí si úspešná slovenská dizajnérka a šperkárka Petra Toth. Vo svojej tvorbe používa pôvodné slovanské ornamenty a sofistikovane ich pretvára do súčasnej podoby. Bolo vždy jej snom stať sa návrhárkou šperkov alebo svoju úlohu zohrala náhoda?
Petra Toth: Na Slovensku je priestor aj trh sa uplatniť

Zdroj: Shutterstock

petra_toth_03Každý šperk má svoj príbeh

Šperky vyrába Petra Toth po kolekciách, ktoré sú inšpirované jej aktuálnym citovým rozpoložením. Predstavujú nielen estetický zážitok, ale aj dokonalý súlad tvarov, farieb a materiálov.

Plná emócií, symbolov lásky a tradície – inšpirovaná starobylou slovenskou ľudovou výšivkou pretvorená do lesku modernej doby. Takto by sa dala opísať kolekcia Mileva, ktorá je pomenovaná po Petrinej dcére.

Kolekcia vznikala počas tehotenstva a vystihuje tak okrem folklóru predovšetkým materinskú lásku. Mimochodom, Mileva je meno staroslovanského pôvodu a znamená milovaná-milujúca.

Téma symbolického zobrazenia vtáka, ktorý vyletel zo zlatej klientky, evokuje pocit slobody a šťastia. To zasa vystihuje kolekciu Slovenská epopej 2 oslavujúcu jar. Dominujú v nej štylizované tulipány a farebné spevavé vtáky. Každá kolekcia šperkov má tak svoj vlastný príbeh. 

petra_toth_02Na Slovensku je priestor aj trh sa uplatniť

Na Slovensku patrí mladá dizajnérka medzi špičku. Spolupracovala s mnohými slovenskými módnymi návrhármi, napríklad s Janou Pištejovou, Janou Gavalcovou alebo Lýdiou Eckhardt. Vytvorila aj korunky pre víťazky Miss Universe. Ako sa k samotnému navrhovaniu dostala?

„Myslím, že tvoriť šperky mi bolo dané. Beriem to ako svoj osud, ktorý sa snažím napĺňať. Tvorba šperkov ma neustále veľmi baví a každú novú kolekciu sa snažím inovovať a zlepšovať,“ hovorí Petra, ktorej začiatky profesionálnej tvorby rozhodne neboli jednoduché. Mnohí ju dokonca od jej sna odhovárali.

„Som zástanca toho, že každý človek na svete by mal robiť prácu, ktorá ho baví. Keď som sa po skončení strednej školy rozhodla venovať sa šperkom profesionálne, tak ma takmer každý odhováral. Dokonca zvučné mená v oblasti módy mi povedali, že so šperkom to na Slovensku budem mať ťažké. Asi vychádzali z vlastných skúseností v danom obore, ale ja som dôkazom toho, že na Slovensku je priestor aj trh sa uplatniť a dokonca môžem povedať, že veľmi úspešne,“ popisuje svoje začiatky šikovná dizajnérka, ktorej prvé kolekcie šperkov predajci odmietali s tým, že síce vyrába pekné kúsky, ale nemajú pre ňu priestor, pretože nie je svetovou značkou.

Po viac ako desiatich rokoch sa ale situácia diametrálne zmenila a dnes je to Petra, ktorá si môže vyberať, kto bude predávať šperky pochádzajúce z jej dielne. Neraz sa dokonca stalo, že odmietla spoluprácu s predajcami, ktorí ju v jej začiatkoch nepodporili.

petra_toth_04Šperky pre sebavedomé a úspešné ženy

Zaujímalo nás, ako prebieha tvorba šperkov od samotného návrhu. V prvom rade sa musia nakresliť skice a vybrať tie najlepšie dizajny. Potom sa vyrobia prototypy – ak vyhovujú mojej predstave, môže sa vyrobiť celá várka. Návrhy a tie najzložitejšie procesy robím sama, s ostatnými krokmi výroby mi pomáhajú moji spolupracovníci,“ uvádza úspešná dizajnérka, pre ktorú je navrhovanie šperkov neoddeliteľnou súčasťou života. Šperky navrhuje od útleho detstva. Svoj úplne prvý šperk navrhla vo svojich šiestich rokoch - išlo o sponu do vlasov, ktorú dodnes vlastní jej kamarátka.

Ako by Petra popísala ženu, ktorá vlastní niektorý z jej šperkov? „Sú to ženy, ktoré vedia oceniť unikátny dizajn, sú sebavedomé a rozhľadené. Nie sú prvoplánové, a teda nepodliehajú módnym vlnám a majú jasnú predstavu o svojom živote. Väčšinou sú veľmi samostatné a úspešné vo svojej práci. Často sa stáva, že si ženy šperky objednávajú sami pre seba a nečakajú na obdarovanie od svojho partnera.“

petra_toth_05Vyšperkované pančuchy

Šikovná dizajnérka minulý rok rozšírila pole svojej pôsobnosti a v spolupráci so slovenskou sieťou predajní Bepon navrhla jedinečnú kolekciu vzorovaných pančušiek.

„Oslovila ich moja tvorba, môj životný príbeh a  navrhli mi či by som pre nich nemohla nadizajnovať kolekciu pančúch. Veľmi som sa tomu potešila a po takmer roku vývoja a výroby sme predstavili kolekciu deviatich pančúch. Už počas výroby sme vedeli, že tieto pančuchy sú výnimočné, či už dizajnom, ale aj unikátnou novou technológiu vypletania, alebo zamatového efektu. Napriek tomu nikto nečakal, že pančuchy sa vypredajú po dvoch mesiacoch od uvedenia. Je to unikátny úspech na naše Slovenské pomery. Neviem o žiadnej inej dizajnér značke, ktorá by predala tolko kusov za tak krátky čas na Slovensku,“ priblížila Petra, ktorá v súčasnosti pracuje na splnení ďalšieho svojho sna. Nadviazala spoluprácu s ďalšou slovenskou firmou, tentokrát ale v úplne inej oblasti.

Keďže je Petra poverčivá a o svojich plánoch vopred nehovorí, nechajme sa prekvapiť, čím nás v blízkej dobe prekvapí.

Nenechať sa odradiť

Čo by úspešná dizajnérka šperkov Pertra Toth odkázala všetkým tím, ktorí si chcú chcú splniť svoje sny? „Počúvajte svoju intuíciu, pracujte tvrdo, nevzdávajte sa a nenechajte sa odradiť. To, že sa vám niečo nepodarí teraz neznamená, že sa to nepodarí o 5, alebo 10 rokov.“

Foto: Petra Toth

 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok