Príspevok na podnikanie už nebude môcť získať každý

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 25. 4. 2013
V súčasnosti môže príspevok od úradu práce získať každý, kto o tento príspevok požiada, a kto splní všetky stanovené podmienky, od 1. mája to už platiť nebude.
Príspevok na podnikanie už nebude môcť získať každý

Zdroj: Shutterstock

V súčasnosti môže príspevok od úradu práce získať každý, kto o tento príspevok požiada, a kto splní všetky stanovené podmienky, od 1. mája to už platiť nebude. 
Po schválení novely zákona sa od 1.mája 2013 menia podmienky pre získanie príspevku na podnikanie z úradu práce. Uchádzači, ktorí nestihnú o tento príspevok požiadať do konca apríla a zároveň im tento príspevok v tomto období nebude schválený,  budú musieť pre jeho získanie vynaložiť viac úsilia.

Aktuálne platí, že každý nezamestnaný, ktorý je evidovaný na úrade práce najmenej 3 mesiace a chce byť samostatne zárobkovo činnou osobou, automaticky získava nárok na príspevok od štátu. Zákon platný do konca apríla 2013 hovorí, že po splnení všetkých podmienok ho môže získať každý, od 1.mája o tom bude  rozhodovať Výbor pre otázky nezamestnanosti.

Bude Výbor pre otázky nezamestnanosti spravodlivý?
Takýto výbor bude každú žiadosť o príspevok na podnikanie posudzovať individuálne. Schválenie každého podnikateľského plánu tak bude v rukách výboru. Ak výbor usúdi, že určitý typ podnikania je pre daný región perspektívny, dotácia bude žiadateľovi pridelená. Naopak, ak výbor usúdi, že daný odbor perspektívu nemá, príspevok nepridelí. Výbory pre otázky nezamestnanosti budú existovať pri každom úrade práce, budú zložené z 11 zástupcov úradu práce, zamestnávateľov, samosprávy a odborov. V súvislosti s takýmto schvaľovaním žiadostí o príspevok na podnikanie sa naskytá otázka, či takýto spôsob bude voči žiadateľovi spravodlivý. Aby výbor vedel jednoznačne určiť, ktorý podnikateľský plán, a ktoré odvetvie má v danom regióne perspektívu fungovať, musel by pri každej žiadosti vykonávať prieskum trhu, čo však jeho úlohou nebude. Výbor sa bude v podstate rozhodovať podľa vlastného uváženia jednotlivých členov výboru, čo nemusí byť vôbec objektívne. Bude teda takýto systém spravodlivý? Nemali by byť stanovené jednoznačné podmienky, po splnení ktorých by mal žiadateľ nárok na príspevok ako tomu bolo doteraz?

Nárok na opätovný príspevok až po 8 rokoch
Po novom bude príspevok na SZČO poskytovaný na dve etapy. 60% príspevku bude poskytnutých pri podpise dohody (vyplatené by mali byť do 30 kalendárnych dní odo dňa uzatvorenia dohody), zvyšných 40% bude poskytnutých po roku prevádzkovania SZČO. Poberateľ príspevku musí prevádzkovať svoju činnosť najmenej 3 roky, kým doteraz to boli len dva roky. Počas týchto troch rokov musí podnikateľ predkladať ročné správy o prevádzkovaní SZČO, dohodou o príspevku sa žiadateľ zaväzuje predkladať doklady preukazujúce účel použitia peňazí z príspevku.  Nárok na opätovný príspevok na podnikanie vznikne až po 8 rokoch, doteraz mohli nezamestnaní požiadať o opätovný príspevok už po 5 rokoch.

Podmienky na získanie Príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť
Oficiálny názov príspevku je Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť. Príspevok môže byť poskytnutý pri prevádzkovaní živnosti alebo poľnohospodárskej výroby vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách. Podľa nových podmienok Zákona o službách zamestnanosti nebude možné žiadať o príspevok na založenie s.r.o.. Žiadateľ príspevku musí byť vedený na úrade práce najmenej 3 mesiace. Ak ide o žiadateľa, ktorý v období 6 mesiacov pred zaradením do evidencie nezamestnaných pozastavil, prerušil alebo ukončil prevádzkovanie SZČO, tak ten musí byť nezamestnaný najmenej 12 mesiacov. Pri ukončení SZČO pred uplynutím stanovených 3 rokov bude musieť poberateľ príspevku vrátiť pomernú časť tohto príspevku. Žiadosť o príspevok na podnikanie je potrebné podať na úrade práce v mieste podnikania.

Výška príspevku sa líši od miesta podnikania. V okresoch s mierou nezamestnanosti vyššou ako je celoslovenský priemer je možné dostať až 4228,96 eur. Výška príspevku v okresoch s nižšou mierou nezamestnanosti ako celoslovenský priemer je 3171,72 eur. V Bratislavskom kraji je výška príspevku najnižšia a to len 2643,10 eur.  Spolu so žiadosťou o poskytnutie príspevku je potrebné doručiť aj podnikateľský plán, ktorý definuje predmet podnikateľskej činnosti, lokalitu podnikania, predpokladané náklady a príjmy, vlastnú propagáciu a podobne.

 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok