Povinnosti konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 28. 6. 2016
Konateľ zastáva v spoločnosti s ručením obmedzeným dôležitú úlohu. Pri výkone svojej funkcie musí brať do úvahy jednotlivé povinnosti, ktoré mu zveruje nielen zákon, ale aj spoločenská zmluva, či stanovy.
Povinnosti konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným

Zdroj: Shutterstock

Konateľ je poverený riadením spoločnosti s ručením obmedzeným.

Kto môže byť konateľ

Obchodný zákonník uvádza, že ide o štatutárny orgán, pričom túto funkciu môže zastávať aj viac osôb (v takom prípade je oprávnený konať v mene spoločnosti každý z nich samostatne). Konateľa vymenúva valné zhromaždenie spoločnosti z radov spoločníkov alebo aj externých osôb. Konateľom môže byť iba fyzická osoba a aj keď by valné zhromaždenie alebo spoločenská zmluva obmedzilo jeho konateľské oprávnenia, tak voči tretím osobám by boli všetky dojednania neúčinné.

Stiahnite si znenie Obchodného zákonníka, prípadne iných zaujímavých zákonov:  Zákony na stiahnutnie

Aké sú povinnosti konateľa

Konatelia sú v prvom rade povinní zabezpečiť riadne vedenie predpísanej evidencie a účtovníctva, ďalej viesť zoznam spoločníkov a informovať spoločníkov o záležitostiach spoločnosti. Vo vzťahu k valnému zhromaždeniu majú konatelia hneď niekoľko povinností. Musia mu predkladať na schválenie:

  • riadnu individuálnu účtovnú závierku,
  • mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku,
  • návrh na rozdelenie zisku alebo úhradu strát (v súlade so spoločenskou zmluvou a stanovami).

Ak je to nutné (napr. ak osobitný zákon ukladá spoločnosti povinnosť vyhotoviť výročnú správu, prípadne tak určujú stanovy) majú konatelia povinnosť predložiť valnému zhromaždeniu na prerokovanie spolu s riadnou alebo mimoriadnou individuálnou účtovnou závierkou aj výročnú správu. Konatelia nie sú povinní vykonávať svoju funkciu iba s odbornou starostlivosťou, ale aj v súlade so záujmami spoločnosti a všetkých jej spoločníkov. To znamená, že  predovšetkým sú povinní zaobstarávať si (a pri rozhodovaní zohľadňovať) všetky dostupné informácie, ktoré sa týkajú predmetného rozhodnutia.

Taktiež majú povinnosť zachovávať mlčanlivosť o dôverných informáciách a skutočnostiach, ktorých prezradenie tretím osobám by mohlo spoločnosti spôsobiť škodu alebo ohroziť jej záujmy alebo záujmy jej spoločníkov. Záujem spoločnosti musí byť pre nich na najvyššom mieste. Pri výkone svojej funkcie teda nesmú uprednostňovať svoje záujmy, záujmy len niektorých spoločníkov alebo záujmy tretích osôb pred záujmami spoločnosti.

Kedy konateľ zodpovedá a kedy nezodpovedá za škodu spoločnosti

V prípade, ak konatelia porušia svoje povinnosti pri výkone svojej funkcie sú povinní spoločne a nerozdielne nahradiť škodu, ktorú tým spoločnosti spôsobili.

Napríklad sú povinní nahradiť škodu, ktorá spoločnosti vznikla tým, že poskytli plnenie spoločníkom v rozpore s Obchodným zákonníkom.

Na druhej strane konatelia nezodpovedajú za škodu, ak preukážu, že postupovali pri výkone svojej pôsobnosti s odbornou starostlivosťou a v dobrej viere, že konajú v záujme spoločnosti.

Ak vykonávali uznesenie valného zhromaždenia nezodpovedajú za škodu spôsobenú spoločnosti, no v prípade, ak bolo uznesenie valného zhromaždenia v rozpore s právnymi predpismi, spoločenskou zmluvou alebo stanovami, tak vtedy nesú plnú zodpovednosť. Aj v prípade, ak je kreovaná dozorná rada a ich konanie schváli, tak nie je možné tento súhlas považovať za úkon, ktorý ich zbavuje zodpovednosti. Dohody medzi spoločnosťou a konateľmi, ktoré by vylučovali alebo obmedzovali ich zodpovednosť sú síce zakázané, no spoločnosť sa môže vzdať nárokov na náhradu škody alebo uzatvoriť s nimi dohodu o urovnaní (najskôr po troch rokoch od jej vzniku, a to len ak s tým vysloví súhlas valné zhromaždenie). 

Konateľ musí dodržovať zákaz konkurencie

Jednou z najdôležitejších povinností konateľa je dodržiavanie zákazu konkurencie. V prvom rade je najmä na spoločníkoch, aby si upravili v spoločenskej zmluve, prípadne v stanovách obmedzenia, ktoré budú počas vykonávania funkcie konateľa chápané ako zákaz konkurencie (podobné obmedzenia si môžu upraviť aj pre seba). Keď spoločníci po takejto úprave nesiahnu ešte stále tu máme Obchodný zákonník. Podľa jeho ustanovení má konateľ povinnosť zdržať, resp. nesmie:

  • vo vlastnom mene alebo na vlastný účet uzavierať obchody, ktoré súvisia s podnikateľskou činnosťou spoločnosti,
  • sprostredkúvať pre iné osoby obchody spoločnosti,
  • zúčastňovať sa na podnikaní inej spoločnosti ako spoločník s neobmedzeným ručením a
  • vykonávať činnosť ako štatutárny orgán alebo člen štatutárneho alebo iného orgánu inej právnickej osoby s podobným predmetom podnikania, ibaže ide o právnickú osobu, na ktorej podnikaní sa zúčastňuje spoločnosť, v ktorej vykonáva pôsobnosť konateľa.

Porušenie zákazu konkurencie predstavuje pre spoločnosť oprávnenie, ktorým môže od konateľa požadovať, aby vydal prospech z obchodu, pri ktorom porušil zákaz konkurencie, alebo previedol tomu zodpovedajúce práva na spoločnosť. (Tým nie je dotknuté právo na náhradu škody.)

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok