Viete aké máte práva ako spoločníci v spoločnosti s ručením obmedzeným?

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 18. 4. 2012
Kto nepozná svoje práva nevie čo všetko môže robiť, čo všetko simôže dovoliť a ako sa účinne brániť. Platí to tak vo verejnej ako ajv súkromnej sfére. Ako spoločník v „eseročke“ máte hneď niekoľkodôležitých práv.
Viete aké máte práva ako spoločníci v spoločnosti s ručením obmedzeným?

Zdroj: Shutterstock

Poznať svoje práva súvisí s reálnou možnosťou ich uplatňovania. Je celkovo prijímaná zásada, že je potrebné chrániť práva a nie povinnosti. Preto Obchodný zákonník vytvára základný rámec pre jednotlivé práva spoločníkov, no je dôležité aby si svoje práva spoločníci upravili aj v spoločenskej zmluve.

Najzákladnejším právom každého spoločníka je jeho právo na zisk. Spoločníci majú nárok na podiel zo zisku v pomere zodpovedajúcom ich splateným vkladom (spoločenská zmluva môže určiť iný kľúč k deľbe zisku). Spoločnosť môže vyplácať podiely na zisku len pri splnení zákonných podmienok (napr. doplnenie rezervného fondu alebo iných fondov vytvorených spoločenskou zmluvou, či stanovami a pod.). Pri nesplnení zákonných podmienok musia spoločníci podiel na zisku spoločnosti vrátiť. Za toto vrátenie ručia spoločne a nerozdielne konatelia, ktorí vyslovili súhlas s takouto výplatou. Spoločnosť nesmie vyplácať najmä úroky z vkladov do spoločnosti a preddavky na podiely na zisku.

Spoločník má právo na svoj podiel na likvidačnom zostatku pri likvidácií spoločnosti. V prípade zániku účasti spoločníka v spoločnosti za jej trvania vzniká spoločníkovi právo na vyplatenie podielu. Výška vyrovnacieho podielu sa určí na základe riadnej individuálnej účtovnej závierky za účtovné obdobie predchádzajúce účtovnému obdobiu, v ktorom zaniká účasť spoločníka v spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje niečo iné.

Spoločníci vykonávajú svoje práva týkajúce sa riadenia spoločnosti a kontroly jej činnosti na valnom zhromaždení v rozsahu a spôsobom uvedeným v spoločenskej zmluve, prípadne v stanovách. K základným právam spoločníka určite patrí právo zúčastňovať sa na valnom zhromaždení a hlasovať na ňom. Často je toto právo vnímané ako povinnosť, no nikto nemôže spoločníka prinútiť aby sa zhromaždenia zúčastňoval, je to najmä v jeho záujme.

Spoločníci majú právo prijímať rozhodnutia aj mimo valného zhromaždenia. Návrh uznesenia predkladá spoločníkom na vyjadrenie konateľ alebo spoločník, alebo spoločníci, ktorých vklady dosahujú 10 % základného imania, alebo dozorná rada, ak je zriadená, spolu s oznámením lehoty na písomné vyjadrenie, v ktorej ho spoločníci zasielajú na adresu sídla spoločnosti. Spoločenská zmluva môže určiť, že toto právo má aj spoločník, ktorého výška vkladu je menej ako 10 % základného imania. Ak sa spoločník nevyjadrí v lehote, platí, že nesúhlasí. Konatelia potom oznámia výsledky hlasovania jednotlivým spoločníkom. Väčšina sa počíta z celkového počtu hlasov prislúchajúcich všetkým spoločníkom.

Spoločníci majú právo požadovať od konateľov informácie o záležitostiach spoločnosti a nahliadať do dokladov spoločnosti. Spoločnosť je povinná viesť zoznam spoločníkov, pričom každý jeden spoločník má právo nahliadať do zoznamu spoločníkov. Z toho vyplýva pre spoločnosť povinnosť vydať žiadajúcemu spoločníkovi výpis z tohto zoznamu. Vo vzťahu ku konateľom je každý spoločník oprávnený v mene spoločnosti uplatniť nároky na náhradu škody alebo iné nároky, ktoré spoločnosť voči konateľovi má.

Spoločník má právo uplatniť nároky na splatenie vkladu proti spoločníkovi, ktorý je v omeškaní so splatením vkladu, prípadne nároky na vrátenie plnenia vyplateného spoločníkovi v rozpore so zákonom. Pričom platí, že iná osoba ako spoločník, ktorý žalobu podal, alebo ním splnomocnená osoba nemôže v súdnom konaní robiť úkony v mene spoločnosti. Spoločník, ktorý uplatňuje v mene spoločnosti vyššie spomínané nároky je povinný znášať trovy súdneho konania. Ak je spoločnosti priznaná náhrada trov konania ten, ktorému bola uložená náhrada týchto trov, je povinný uhradiť ju spoločníkovi, ktorý uplatňoval nároky za spoločnosť.

Spoločníci v spoločnosti s ručením obmedzeným by svoje práva mali poznať. V podstate ich nie je až toľko aby si ich nemohli pamätať. Majú právo na podiel zo zisku, podiel na likvidačnom zostatku a na vyrovnávací podiel. Ďalej majú právo zúčastňovať sa na valnom zhromaždení a vykonávať svoje hlasovacie práva a rozhodovať tak o dôležitých otázkach, od ktorých je sčasti závislé aj ich právo na zisku. Ich právom je aj uplatňovanie nárokov voči konateľom a ostatným spoločníkom neplniacim si svoju vkladovú povinnosť. Taktiež im Obchodný zákonník priznáva právo na informácie a právo nazerať do dokumentov spoločnosti.

Spoločenská zmluva môže rozšíriť ich plejádu práv, no záleží iba na spoločníkoch, či si túto cestu zvolia a o aké ďalšie práva majú záujem. 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok