Daň z motorových vozidiel: Podnikatelia si od januára za auto priplatia

Ondrej Lehocký | rubrika: Článok | 7. 12. 2011
Čas na zaplatenie dane z motorových vozidiel majú firmy iba do koncajanuára. Prečítajte si, v ktorých krajoch sa sadzby oproti minuému rokunezmenili a kde si naopak priplatíte.
Daň z motorových vozidiel: Podnikatelia si od januára za auto priplatia

Zdroj: Shutterstock

Do konca januára

Každý podnikateľ, ktorý využíva motorové vozidlo na podnikanie alebo na činnosti, príjmy z ktorých sú predmetom dane z príjmov, musí do konca januára budúceho roka podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za tento rok. Zároveň je povinný v rovnakom termíne vypočítanú daň správcovi dane zaplatiť.

Výšku dane si vypočítava každý podnikateľ sám. Sadzby dane určujú každoročne jednotlivé vyššie územné celky všeobecne záväzným nariadením. Aktuálne sadzby dane pre rok 2011 však pravdepodobne potešia iba podnikateľov v Prešovskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde zostanú sadzby oproti minulému roku nezmenené. Vo všetkých ostatných krajoch sa sadzby zvýšili.

Od päť do pätnásť percent

Ak porovnáme sadzby dane z osobných áut so zdvihovým objemom od 1500 do 2000 cm3, zistíme že najviac, až o 15 percent, vzrástla sadzba dane z osobných áut v Bratislavskom kraji. Namiesto 135,19 eura v minulom roku tak podnikateľ zaplatí 155,36 eura. Nová sadzba pre Trnavský kraj je vo výške 150,43 eura, čo je o 10 percent viac ako pred rokom. Rovnako desať-percentné zvýšenie čaká podnikateľov v Nitrianskom kraji (na 143,13 eura) a Košickom kraji (na 146,06 eura).

Banskobystrický kraj stanovil sadzbu dane na tento rok vo výške 139,41 eura, čo je päť-percentný medziročný nárast. V troch krajoch zostáva sadzba nezmenená – v Trenčianskom kraji na 139,41 eura, v Žilinskom kraji na 171,61 eura a v Prešovskom kraji na 129,45 eura.

Samosprávy stanovujú zároveň sadzby dane z úžitkových automobilov a autobusov, pri nich je však na rozdiel od zdvihového objemu pri osobných vozidlách rozhodujúci počet náprav a celková hmotnosť.

Rozhoduje miesto využitia

Podnikateľ je povinný oznámiť začatie používania motorového vozidla na podnikanie do 30 dní miestne príslušnému daňovému úradu.  Miestna príslušnosť sa pritom posudzuje podľa miesta evidencie vozidla. Do konca januára nasledujúceho roka je potom podnikateľ povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel, daň vypočítať a v rovnakom termíne zaplatiť. V prípade, že podnikateľ prestane osobné auto využívať na podnikanie, musí túto zmenu oznámiť príslušnému daňovému úradu oznámiť do 30 dní. Daňová povinnosť zanikne v posledný deň mesiaca, v ktorom sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.

Platí pritom, že daň treba zaplatiť aj v prípade, že na podnikanie sa používa vozidlo, ktoré je evidované v zahraničí a má teda pridelené zahraničné evidenčné číslo. Rozhodujúce v tomto prípade je, že vozidlo je používané na podnikanie na území SR. Rovnako z pohľadu daňovej povinnosti nezáleží na tom, či je motorové vozidlo nové alebo jazdené.

Kto musí platiť preddavky

Pri výpočte dane z motorového vozidla podnikateľ zohľadňuje preddavky platené počas predchádzajúceho roka. Preddavky neplatí ten podnikateľ, ktorého predpokladaná daň z motorových vozidiel na jednom daňovom úrade nepresiahne 660 eur. Predpokladaná daň je pritom súčtom ročnej sadzby dane za každé vozidlo.

Ak predpokladaná daň presiahne 660 eur, ale zároveň nepresiahne 8292 eur, podnikateľ je povinný platiť štvrťročné preddavky na daň. Výška preddavkov sa vypočíta jednoduchým spôsobom, rovnomerným rozdelením sumy predpokladanej dane medzi štyri štvrťroky.

Ak je predpokladaná daň vyššia ako 8292 eur, podnikateľ je povinný platiť mesačné preddavky. Výška preddavkov na každý mesiac bude vo výške jednej dvanástiny sumy dane.

Ondrej Lehocký

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok