Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 12. 2. 2024
Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy spojenej so založením a vznikom s.r.o.? Ktorý spôsob zápisu do registra je lacnejší? A môžu notári vykonať aj zmeny údajov ohľadom existujúcich spoločností s ručením obmedzeným?
Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Zdroj: Shutterstock

Eseročku vám do obchodného registra zapíše ktorýkoľvek notár 

Do novembra minulého roka ste mohli o zápis spoločnosti s ručením obmedzeným do obchodného registra požiadať len príslušný registrový súd. V praxi ste sa teda mohli obrátiť len na jeden z ôsmich zákonom stanovených okresných súdov určený podľa obvodu krajského súdu, v ktorom malo byť sídlo vašej spoločnosti. Táto možnosť zostáva naďalej zachovaná; len pre úplnosť dodajme, že pre založenie s.r.o. tzv. zjednodušeným spôsobom je príslušný výlučne Okresný súd Žilina. 

Od novembra 2023 môžete v súvislosti so zápisom s.r.o. do obchodného registra využiť aj služby tzv. registrátorov. Registrátorom sa rozumie ktorýkoľvek notár pôsobiaci v SR. Vami preferovaného notára (napríklad aj podľa miesta výkonu vášho budúceho podnikania alebo bydliska zakladateľov s.r.o.) si môžete vytypovať na webových stránkach Notárskej komory Slovenskej republiky v sekcii pre vyhľadávanie notárskych úradov.

Registrácia s.r.o. notárom je rýchlejšia 

Ak váš návrh na zápis s.r.o. (vrátane jeho príloh) spĺňa všetky formálne aj materiálne náležitosti, má registrový súd lehotu dvoch pracovných dní od jeho doručenia na to, aby vašu spoločnosť zaevidoval do obchodného registra. Háčik je v tom, že uvedená lehota pre zápis v skutočnosti neplynie od okamihu, keď návrh fakticky doručíte na súd. Účinky doručenianávrhu totiž nastávajú až dňom, v ktorom registrovému súdu dôjde informácia o zaplatení súdneho poplatku.

Fakticky teda k zápisom s.r.o. na základe bezchybných návrhov dochádza až približne v lehote jedného týždňa od ich podania. Ak súd v návrhu alebo v jeho prílohách objaví nedostatky a doručí vám oznámenie o odmietnutí vykonania zápisu, pozdrží sa vznik s.r.o. minimálne dovtedy, kým vytknuté vady neodstránite prostredníctvom podania tzv. námietok. Zo závažných prevádzkových dôvodov (pokiaľ vzhľadom na objektívne okolnosti súd nestíha spracovanie agendy) môže byť dvojdňová lehota na vykonanie zápisu predĺžená aj rozhodnutím predsedu registrového súdu, najviac však o 10 dní. O takomto predĺžení sa dozviete z úradnej tabule súdu. 

Registrácia u notára naproti tomu prebieha tak, že notár po zistení splnenia podmienok pre zápis s.r.o. zaregistruje spoločnosť prakticky okamžite (na počkanie). Možnosť vzniku s.r.o. prostredníctvom využitia služieb notárskeho úradu predstavuje značné zlepšenie najmä v Bratislavskom kraji, v ktorom býva vyťaženosť registrového súdu spravidla výraznejšia než v iných oblastiach Slovenska. 

Proces registrácie u notára je menej formálny 

Ak notár objaví v návrhu na registráciu s.r.o. či v jeho prílohách nedostatky, je výhodou možnosť ich neformálneho vyriešenia – notár vás na ne upozorní ešte pred registráciou a zároveň vám podľa vašej vzájomnej dohody môže pomôcť pri ich odstraňovaní. 

Súd naproti tomu na nedostatky poukáže až po podaní návrhu na zápis s.r.o. do registra a zaplatení súdneho poplatku. Ich následkom je odmietnutie vykonania zápisu, proti ktorému je za účelom nápravy chýb potrebné podať (opäť formalizovaným spôsobom) námietky. Korekcia nedostatkov návrhu na zápis je teda v prípade podania návrhu na súd zdĺhavejšia a pre niekoho môže byť spojená aj s vyššou mierou stresu a neistoty, či opravil súdom vytknuté vady naozaj správne. 

Náklady na zápis s.r.o. do obchodného registra sa zatiaľ veľmi nelíšia 

Zápis s.r.o. do obchodného registra súdom je podmienený úhradou súdneho poplatku. Pokiaľ stihnete podať návrh do 31. 3. 2024, zaplatíte poplatok vo výške 150 Eur. Od 1. 4. 2024 sa súdny poplatok navyšuje na sumu 220 Eur

Ak sa rozhodnete pre registráciu spoločnosti s ručením obmedzeným na notárskom úrade, súdny poplatok nebudete hradiť vôbec. Na druhej strane však treba počítať s výdavkami, ktoré sú spojené s úkonmi vykonanými notárom. V súvislosti s registráciou s.r.o. treba myslieť na:

- odmenu notára ako registrátora vo výške 38 Eur,

- odmenu za spísanie notárskej zápisnice, ktorou sa osvedčuje splnenie podmienok pre registráciu, vo výške 100 Eur,

- náhradu hotových výdavkov (napr. za prístup do Centrálneho informačného systému). 

Notárska komora SR ohľadom poplatkov za registráciu s.r.o. výslovne uvádza, že „základná odmena notára a náhrada jeho hotových výdavkov je pri prvozápise stanovená vyhláškou a internými predpismi Notárskej komory SR na sumu 150 Euro bez DPH“. Popritom treba rátať s navýšením poplatkov pre notára o príslušnú DPH. 

Ako vlastne proces registrácie s.r.o. u notára prebieha? 

V prípade záujmu o registráciu s.r.o. prostredníctvom notárskeho úradu je potrebné podať registračnú žiadosť. Pre jej podanie nie sú stanovené formálne podmienky (podobu žiadosti môžete s vybraným notárom dohodnúť aj telefonicky); musí z nej byť zrejmé, kto ju podáva, ktorému notárovi je určená a že sa požaduje vykonanie registrácie podľa príloh pripojených k žiadosti. 

Povinnými prílohami žiadosti sú:

1) elektronický formulár určený na podávanie návrhu na registráciu (zodpovedá podobe, v akej sa podáva na registrový súd),

2) elektronická podoba listín, ktoré sa prikladajú k návrhu na registráciu (typicky teda napríklad spoločenská zmluva/zakladateľská listina, písomné vyhlásenie správcu vkladu, súhlas s umiestnením sídla spoločnosti – konkrétne prílohy potrebné vo vašom prípade zistíte z vyhlášky č. 25/2004 Z.z.)

3) elektronická podoba plnomocenstva alebo iného elektronického dokumentu, podľa ktorého bude váš zástupca konať vo vašom mene. 

Nutnosť zabezpečenia vyhotovenia dokumentácie spojenej so zápisom s.r.o. do obchodného registra teda neodpadá ani v prípade registrácie na notárskom úrade. 

Prílohy naskenujete a autorizujete (podpíšete kvalifikovaným elektronickým podpisom) buď vy ako navrhovateľ alebo váš zástupca. Pri registrácii s.r.o. u notára si treba dať pozor na obmedzenie ohľadom osoby splnomocneného zástupcu. Notár môže prihliadnuť len na plnomocenstvo, ktoré je udelené advokátovi, notárovi alebo zamestnancovi navrhovateľa či zamestnancovi právnickej osoby, ktorá je s navrhovateľom majetkovo alebo personálne prepojená. 

V prípade splnenia podmienok pre registráciu a doloženia všetkých príloh bez vád notár odošle potrebnú dokumentáciu do Centrálneho informačného systému súdnictva. Po spracovaní zaslaných súborov systémom bude následne notárovi automatizovaným spôsobom doručené potvrdenie o vykonaní registrácie prvý výpis z obchodného registra

Záverom dodajme, že od 1 . januára 2025 by malo byť u notárov možné aj vykonanie zmien zápisov ohľadom s.r.o. v obchodnom registri a tiež vykonanie zápisov ohľadom iných právnických osôb (napr. akciovej spoločnosti či družstva).

Anketa

Plánujete si založiť s.r.o."

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok