Investovať môžete aj vy. Návod pre začiatočníkov

Jan Müller | rubrika: Článok | 8. 11. 2023
Za peniaze, ktoré ste pred dvoma rokmi uložili na účet v banke, si teraz kúpite o dosť menej, než sa dalo zaobstarať vtedy. Čo s tým? Staňte sa investorom. Prinajmenšom s podielovými fondmi to zvládne každý. Ako však začať? Takto!
Investovať môžete aj vy. Návod pre začiatočníkov

Zdroj: Shutterstock

Vyberte si spôsoby investovania

Na bežnom účte v banke peniaze strácajú hodnotu. A aj keď ich dáte na účet sporiaci s lepším úrokom, stále to nebude dosť, aby ste aspoň vyrovnali infláciu. Radi by ste teda začali investovať. Ale máte strach, že o peniaze prídete, a pocit, že investovanie je výsada bohatých. Strach mať nemusíte. Nie že by tu neboli riziká, ale s rozumným prístupom sa dajú znížiť na znesiteľnú mieru. A dokonca ani veľa peňazí nie je potrebných.  Investovať sa dá od pár desiatok eur mesačne.

Na finančnom trhu sa dajú peniaze zarábať rôznymi spôsobmi. Napríklad na dlhopisoch, akciách, ale aj na pohybe kurzov mien. Investovať sa dá aj do komodít, teda do surovín od zlata či ropy cez bavlnu, drevo, bravčové mäso až ku kakau a pšenici. Nakúpite a čakáte, či sa zdvihne cena, aby ste mohli predať so ziskom. Lenže málokto z nás vie, ako to funguje napríklad s cenami toho kakaa. Čo ju a ako môže ovplyvniť? A tu sa dostávame k hlavnému zákonu každého investora. Investujte len do toho, čomu rozumiete. Nie je to však pravidlo jediné.

Lepšie veľa malých rizík ako jedno veľké

Povedzme, že by ste si chceli kúpiť akcie farmaceutickej spoločnosti Merck. Veríte, že lieky majú budúcnosť. Vo farmácii sa orientujete. Prvý problém však je, že ako drobný investor nemáte veľa peňazí. Cena za akciu je niečo cez sto dolárov. Keď ich budete chcieť kúpiť viac, z vašich úspor to odhryzne znateľnú čiastku. Zároveň to znamená, že vaša investícia bude závislá výhradne na akciách tejto firmy. A to je veľmi veľké riziko. Nemôžete staviť všetko na jednu kartu, riziko potrebujete rozdeliť alebo diverzifikovať. Rozdelenie rizika je nesmierne dôležité v živote aj vo financiách. Lepšie by bolo mať akcie viacerých farmaceutických firiem. A to stále ešte nie je skutočné rozloženie rizika. Aby ste si mohli byť istejší, potrebujete vložiť peniaze ešte do niečoho úplne iného ako do medicíny. Lenže na to už peniaze nemám vôbec. Takže  je lepšie využiť fond. 

Spojte sa

Toto riešenie podielové fondy. Patrí medzi nástroje takzvaného kolektívneho investovania. Viac malých investorov sa spojí dohromady, dajú dokopy značnú časť peňazí a z nich si už môžu zaobstarať pomerne pestrú škálu akcií alebo dlhopisov. Takto vytvorené portfólio je pochopiteľne stabilnejšie a odolnejšie ako vaša jedna akcia. Každému potom pripadne podiel na celkovom výnose alebo strate.

Samozrejme podielový fond nie je žiadne družstvo, kde sa o investovaní hlasuje. Podielové fondy zriaďujú firmy, ktorým sa hovorí správca fondu a ten musí mať licenciu od príslušného regulátora, u nás od Národnej banky Slovenska. Ide o profesionálov, ktorí majú prax na finančnom trhu a jeho vývoj priebežne sledujú.

Podľa toho nakupujú alebo predávajú cenné papiere do portfólia podielového fondu. Prípadne si k tomu môžu naprogramovať nástroje. Investovanie samotné je potom technicky veľmi jednoduché.

Dnes pravidlá prebiehajú prostredníctvom internetového alebo mobilného bankovníctva alebo inej obslužnej aplikácie niektorého makléra či sprostredkovateľa, kde si jednoducho fond nakúpite alebo ho predáte.

Tam je tiež možné sledovať jeho priebežný vývoj hodnoty. Aj nebankoví distribútori dnes už majú aplikácie s rovnakými funkciami ako banky. Nie je sa čoho v tomto smere báť.

 

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Základné fondové pojmy

Podielové fondy sa podľa toho, kam prevažne investujú, nazývajú dlhopisové, akciové, komoditné a samozrejme sú aj fondy zmiešané, ktoré majú portfólio zložené z rôznych investičných inštrumentov.

Fondy majú svoj investičný horizont. Je to počet rokov, na aký vám odporúča správca investovať, a s týmto horizontom aj správca fondu počíta pri svojich investíciách.

Bežný je investičný horizont päť rokov, ale sú aj fondy stavané na horizonty kratšie aj dlhšie. Jedna z úplne kľúčových informácií pri výbere fondu je jeho rizikovosť. Udáva sa takzvaná riziková trieda obvykle na stupnici do siedmich, kde čím vyššia hodnota, tým vyššie riziko.

 Rizikovosť zodpovedá zloženiu fondu a hovorí vám, ako veľmi sa očakáva, že bude kolísať hodnota fondu. Dlhopisové fondy majú nižšiu rizikovú triedu niekde okolo hodnoty 2 – celková hodnota ich majetku bude teda kolísať málo a pravdepodobnosť straty aj zisku je nízka. Naopak tomu bude pri čisto akciových fondoch, kde bude riziková trieda 6–7. Tu je pravdepodobnosť straty aj zárobku vysoká. 

Overte si, kto ste

Možno si myslíte, že sa poznáte, ale možno netušíte, aký typ investora ste. A ak to nevite, môže to dopadnúť pre vaše financie tak, akoby ste si suverénne sadli do kamiónu s vodičákom osobné auto.  Na to, aby ste zistili, aká riziková trieda zodpovedá vašim znalostiam a skúsenostiam, slúži investičný dotazník. Jeho vypracovanie vám podľa pravidiel Európskej únie musí ponúknuť každý distribútor investičných produktov.

Môžete síce jeho vypracovanie odmietnuť, ale nerobte to. Vzdali by ste sa tým významnej časti ochrany, ktorú vám poskytuje zákon. Investičný dotazník obsahuje spravidla sadu otázok a všetky odpovede sa bodujú. Podľa konečného súčtu bodov sa určí vaša maximálna odporúčaná riziková trieda.

Pri vypracovaní dotazníka si rozhodne nenechajte napovedať od predajcu. Sprostredkovatelia majú niekedy tendenciu napovedať, aby ste dosiahli čo najvyšší počet bodov a dosiahli aj na tie najrizikovejšie fondy. Za najrizikovejšie fondy býva pre sprostredkovateľa najvyššia províziia.

Koľko to stojí?

Za podielové fondy sa platí. Za niektoré menej, za niektoré viac. Platíte poplatky za správu fondu, niekedy platíte poplatky vstupné, niekde musíte zaplatiť za výstup. Na rýchlu orientáciu a jednoduchšie porovnávanie poplatkov medzi rôznymi fondmi slúži ukazovateľ TER – Total Expense Ratio alebo index celkových nákladov na prevádzku fondu.

Vyjadruje sa percentom z majetku a zahŕňa napríklad náklady na mzdy, marketing aj audit. Všetky tieto náklady znižujú výnos fondu. Ak teda napríklad fond docieli za rok zhodnotenie sedem percent a TER je dve percentá, zisk pre investorov sa teda znižuje na zhruba päť percent. Čím nižšia je TER, tým menej poplatkov.

Čo čítať pred prvou investíciou? Ku každému fondu existujú materiály popisujúce jeho ciele, aktuálne zloženie a výnosnosť. Prospekt fondu. Odporúčame preštudovať predovšetkým KIID, teda kľúčové informácie pre investorov, kde je súhrn údajov o fonde. Na záver si pripomenieme ďalšiu dôležitú poučku pre investovanie: „Minulé výnosy nie sú zárukou výnosov budúcich.

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

Anketa

Investujete do podielových fondov?

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

8. 11. 2021 | Olivia Lacenová

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

Otepľovanie planéty, ale aj samotná pandémia výrazne menia správanie investorov. Stále viac môžeme pozorovať, že sa ich pohľad upína smerom k novým alternatívam na trhu, ktoré nepodliehajú... celý článok

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

5. 11. 2021 | Redakcia

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

Spoločnosť 365.invest začala v špeciálnej kampani ponúkať realitný fond s garanciou výnosu päť percent.

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

27. 10. 2021 | Redakcia

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

Do slovníka ekonómov sa čoraz viac dostáva výraz tapering. Čo to znamená a aký dopad môže mať na investorov? Odpovedá dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi.