Kupujete alebo predávate domáce zákusky? Koledujete si o poriadny problém a pokutu

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 12. 2024
Vianoce sú obdobím, kedy sa mnohí z nás obracajú na domáce výrobky, ktoré oživia naše sviatočné stoly. Avšak, medzi krásne vyzerajúcimi koláčikmi a klobáskami z internetu sa môžu skrývať nebezpečenstvá, o ktorých sa často nehovorí.
Kupujete alebo predávate domáce zákusky? Koledujete si o poriadny problém a pokutu

Zdroj: Shutterstock

Vianoce sú obdobím hojnosti, kedy sa na stoloch objavujú tradičné koláčiky a zákusky, ale aj klobásky či domáce syry. Mnohí spotrebitelia však nemajú záujem o pečenie alebo sériovo vyrábané koláčiky zo supermarketu. Obracajú sa preto na rôznych predajcov domácich výrobkov na sociálnych sieťach. Ich kvalita je pritom veľakrát ešte horšia, ako tá supermarketová. Na Slovensku je navyše nelegálne predávať potravnárske výrobky bez riadneho oprávnenia.

Prečo sa vyhnúť „poctivým domácim“ výrobkom

Na fotografiách zo sociálnych sietí môžu vyzerať klobásky, syry či vianočné koláčiky naozaj poctivo a lákavo. Pokiaľ ich však nevyrobil profesionál v hygienických podmienkach, nemôžete vedieť, akú majú v skutočnosti kvalitu.

Mnohí ilegálni výrobcovia používajú na pečenie nepovolené suroviny, ktoré nakupujú cez e-shopy mimo Európskej únie, často z Číny alebo z Ukrajiny. Takéto výrobky nemusia spĺňať bezpečnostné normy a pri transporte dochádza k ďalším komplikáciám. Problémom je najmä nevhodné skladovanie a narušenie teplotného reťazca pri preprave. V balíkoch tak môžu vznikať toxické plesne, ktoré nie sú viditeľné voľným okom.

Pri domácich výrobkoch tiež neviete, v akých podmienkach ich niekto vyrobil. Kontrolované prevádzky musia mať bezchybne čisté plochy a stroje a pri výrobe používať hygienické ochranné prostriedky ako sieťky na vlasy či rukavice. Gazdinka, ktorá pečie krásne koláčiky, môže mať doma plesnivú kuchyňu plnú psích chlpov a piecť bez rukavíc. Rovnako nepoznáte ani zloženie výrobkov, ktoré vôbec nemusí byť také poctivé, ako predajca tvrdí, pretože to nikto neskontroluje.

Takisto netušíte, čo vám príde. Aj tento rok sa už objavili prípady, kedy ľudia zaplatili zálohy za vianočné pečivo, no predávajúci nedodali nič. Stáva sa tiež, že dostnú lacné pečivo z hypermarketu, no za cenu „pocivých domácich“ zákuskov. Pamätajte, že takéto výrobky nemôžete reklamovať, ak sa vám ich kvalita nepozdáva. 

Predávate zákusky či klobásy? Pozor na pokuty

Nie každý predaj domácich vianočných koláčov je automaticky nelegálny. Dôležitým faktorom je, či osoba spĺňa podmienky na podnikanie. Ak predajca pečie koláče pravidelne, vo vlastnom mene a so zámerom zisku, potrebuje mať živnostenské oprávnenie. Bez neho sa dopúšťa neoprávneného podnikania, za ktoré môže dostať pokutu až do 1 659 eur. Ak však ide o činnosť, ktorá spadá pod remeselnú živnosť, napríklad výrobu pekárskych a cukrárskych výrobkov, pokuta môže dosiahnuť až 3 319 eur.

Slovenská legislatíva umožňuje príležitostné zárobky, ktoré nepresiahnu 500 eur ročne. Tieto príjmy sú oslobodené od dane, avšak ak túto hranicu prekročíte, musíte ich priznať. Príležitostným príjmom pritom nie je pravidelný predaj výrobkov, ktorý spĺňa znaky podnikateľskej činnosti, ako sú opakovaná výroba, predaj vo vlastnom mene a za účelom zisku.

Opatrnosť na prvom mieste

Pri nákupe od neoficiálnych predajcov riskujete nielen stratu peňazí, ale predovšetkým svoje zdravie. Domáce výrobky, ktoré prejdú rôznymi podmienkami skladovania a prepravy, môžu byť kontaminované a nevhodné na konzumáciu. V prípade zdravotných komplikácií sa navyše zákazník nemá na koho obrátiť, keďže neexistuje žiadna záruka ani možnosť reklamácie. Ak už chcete od niekoho kúpiť domáce výrobky, tak aspoň od niekoho, koho dobre poznáte a viete, ako produkty vyrába.

V čase Vianoc, keď ponuky neoficiálnych predajcov zaplavujú sociálne siete, je dôležité byť obozretný. Ak máte chuť na kvalitné a bezpečné výrobky, radšej sa obráťte na overených a registrovaných výrobcov, ktorí spĺňajú prísne hygienické a legislatívne normy.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Otváracie hodiny 1. novembra: Počas Dušičiek 2025 nakúpite takmer všade (nový prehľad)

31. 10. 2025 | Ivana Sladkovská

Otváracie hodiny 1. novembra: Počas Dušičiek 2025 nakúpite takmer všade (nový prehľad)

Od 1. novembra 2025 sa menia pravidlá predaja počas sviatkov a obchody môžu byť počas Dušičiek po novom otvorené. Zisťovali sme, ktoré reťazce využijú túto zmenu, aké budú ich otváracie... celý článok

Prečo máme na Slovensku také drahé potraviny? Prekvapujúci dôvod

20. 10. 2025 | Ivana Sladkovská

Prečo máme na Slovensku také drahé potraviny? Prekvapujúci dôvod

Ceny potravín na Slovensku stále rastú a zďaleka nejde o chamtivosť obchodných reťazcov. Analýzy ukazujú, že za zdražovaním stoja najmä vysoké náklady výrobcov, energie a nové dane.... celý článok

Packeta mení pravidlá: Čo všetko sa zmení v cenníku a rozmeroch zásielok?

6. 10. 2025 | Miroslav Homola

Packeta mení pravidlá: Čo všetko sa zmení v cenníku a rozmeroch zásielok?

Spoločnosť Packeta oznámila, že od 10. októbra tohto roka vstúpia do platnosti nové obchodné podmienky. Súčasne sa mení aj cenník doručovania a posielania. Zmeny sa týkajú najmä zjednotenia... celý článok

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

11. 9. 2025 | Redakcia

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

Lidl pôsobí na Slovensku už viac ako dve desaťročia a jeho prínos pre ekonomiku je čoraz výraznejší – za rok 2024 vytvoril hodnotu presahujúcu dve miliardy eur, čo predstavuje 1,6 %... celý článok

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

9. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

Na Slovensku sa plnohodnotné jedlo stáva luxusom – podľa Eurostatu si až 39,8 % ľudí ohrozených chudobou nemôže dovoliť mäso, ryby či ich alternatívu ani každý druhý deň. Kým priemer... celý článok