Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 10. 2024
Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil to premiér Robert Fico.
Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume
Na snímke premiér SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidiela Richard Takáč na návšteve pekárne PENAM.
Zdroj: Reprofoto: FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Od januára budúceho roka by sa mala cena chleba, aspoň toho štandardného konzumného, znížiť vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH). Na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si pri tejto príležitosti vyskúšal prácu v pekárni. Prezradil tiež, že v parlamente je návrh, ktorý by znížil sadzbu DPH aj na vajíčka, z plánovaných 19 % na 5 %. Nižšiu daň by tiež mohli mať bezlepkové potraviny.

Cena chleba sa má znížiť už po 1. januári 2025

Aktuálne sa ceny chleba v niektorých obchodných reťazcoch pohybujú nad hranicou 1,6 eura za kilogram, pričom pred niekoľkými rokmi boli na úrovni 83 až 90 centov. Fico vysvetlil, že hoci sa obchodníci často bránia argumentmi, že cena chleba sa tvorí inak, on očakáva, že pokles DPH na 5 % na potraviny by mal viesť k zníženiu cien. „Ak pri 23-percentnej DPH všetko zdražie, pri päťpercentnej by to malo ísť dole,“ poznamenal premiér, ktorého cituje Teraz.sk. Navyše nevylúčil, že medzi potraviny s nižšou sadzbou DPH by sa mohli zaradiť aj vajcia alebo potraviny pre celiatikov.

Fico zároveň pochválil prácu pekárov a prisľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom sa postarajú o zlepšenie vzťahov medzi majiteľmi pekární a obchodníkmi, aby pekári mohli zarábať a zároveň poskytovať svojim zamestnancom adekvátne mzdy. Na znak solidarity premiér oznámil, že koncom apríla alebo 1. mája by chcel odpracovať celú pracovnú zmenu v pekárni.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč v ten istý deň podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré má zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch slovenských obchodov. V súčasnosti sa totiž až polovica pečiva dováža zo zahraničia, najmä vo forme polotovarov. „Deklarujeme, že urobíme všetko pre to, aby boli kvalitné pekárenské výrobky dostupné po celom Slovensku,“ uviedol Takáč po podpise memoranda. Dodal, že ľudia chcú ráno kupovať čerstvo upečený chlieb a nie dopekané polotovary.

Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský upozornil, že aj napriek dostatočným kapacitám slovenských pekární na zásobovanie domácim pečivom, až polovica predaja pochádza z dovozu. „Otázka pre obchodníkov je, či by nemali do budúcnosti uprednostňovať slovenských producentov, a to nielen z hľadiska čerstvosti, ale aj z ekologického pohľadu. Je rozumné, aby sme dopekané pečivo dovážali napríklad z Belgicka?“ pýta sa Lapšanský.

Prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana tiež vyjadril ochotu obchodníkov rozvíjať spoluprácu s domácimi pekármi a podporiť produkciu kvalitných slovenských výrobkov. „Domáca produkcia je zárukou kvality a bez umiestnenia na pulty obchodov by sa veľmi ťažko dostala do slovenských domácností,“ zdôraznil Kasana, pričom zdôraznil význam spolupráce medzi obchodníkmi a pekármi.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Otváracie hodiny 1. novembra: Počas Dušičiek 2025 nakúpite takmer všade (nový prehľad)

31. 10. 2025 | Ivana Sladkovská

Otváracie hodiny 1. novembra: Počas Dušičiek 2025 nakúpite takmer všade (nový prehľad)

Od 1. novembra 2025 sa menia pravidlá predaja počas sviatkov a obchody môžu byť počas Dušičiek po novom otvorené. Zisťovali sme, ktoré reťazce využijú túto zmenu, aké budú ich otváracie... celý článok

Prečo máme na Slovensku také drahé potraviny? Prekvapujúci dôvod

20. 10. 2025 | Ivana Sladkovská

Prečo máme na Slovensku také drahé potraviny? Prekvapujúci dôvod

Ceny potravín na Slovensku stále rastú a zďaleka nejde o chamtivosť obchodných reťazcov. Analýzy ukazujú, že za zdražovaním stoja najmä vysoké náklady výrobcov, energie a nové dane.... celý článok

Packeta mení pravidlá: Čo všetko sa zmení v cenníku a rozmeroch zásielok?

6. 10. 2025 | Miroslav Homola

Packeta mení pravidlá: Čo všetko sa zmení v cenníku a rozmeroch zásielok?

Spoločnosť Packeta oznámila, že od 10. októbra tohto roka vstúpia do platnosti nové obchodné podmienky. Súčasne sa mení aj cenník doručovania a posielania. Zmeny sa týkajú najmä zjednotenia... celý článok

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

11. 9. 2025 | Redakcia

Lidl oslavuje 21 rokov na Slovensku: Ekonomický prínos presiahol dve miliardy eur

Lidl pôsobí na Slovensku už viac ako dve desaťročia a jeho prínos pre ekonomiku je čoraz výraznejší – za rok 2024 vytvoril hodnotu presahujúcu dve miliardy eur, čo predstavuje 1,6 %... celý článok

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

9. 9. 2025 | Ivana Sladkovská

Státisíce Slovákov si nemôžu dovoliť jesť mäso ani raz za dva dni. V EÚ sme na tom najhoršie

Na Slovensku sa plnohodnotné jedlo stáva luxusom – podľa Eurostatu si až 39,8 % ľudí ohrozených chudobou nemôže dovoliť mäso, ryby či ich alternatívu ani každý druhý deň. Kým priemer... celý článok