Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 10. 5. 2024
Jahody prichádzajú tento rok takmer o mesiac skôr. Obvykle sa dajú slovenské jahody kúpiť od začiatku júna, no skorá a teplá jar to zariadila inak.
Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Zdroj: Pixabay/Snappety Sima

V tomto roku nezvyčajne teplá jar urýchlene naštartovala rast jahôd, čo umožnilo otvorenie prvých samozberových jahodovísk o 2 až 3 týždne skôr, než býva zvykom. Farmári preto otvárajú svoje polia už teraz a ľudia si môžu nazbierať prvé letné ovocie na desiatkach polí. Informuje o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Niektoré jahody môžu byť drahšie

Tieto teplotné výkyvy však priniesli aj jarné prízemné mrazy, ktoré sa negatívne podpísali pod kvitnúce sadenice. Lokálni pestovatelia sa snažili ochrániť budúce plody rôznymi spôsobmi: od zohrievania vzduchu sviecami až po nasadenie vrtuľníkov, ktoré tlačili teplejší vzduch k zemi. Napriek tomu sa očakáva, že úroda bude tento rok menšia približne o 40 percent oproti predpokladom.

Samozber jahôd sa tradične začína na juhu a juhozápade Slovenska, pričom sa očakáva, že postupne sa otvoria jahodoviská aj vo vyšších nadmorských polohách. Celkovo sa počíta s viac ako 40 jahodoviskami, ktoré budú tento rok k dispozícii pre zberačov.

Jahody kvitnú a dozrievajú vo viacerých fázach. Plody z prvej fázy sú väčšie a sú medzi zákazníkmi najžiadanejšie. Tieto jahody sú ideálne pre priamu konzumáciu čerstvého ovocia. Menšie jahody, ktoré dozrievajú v neskorších fázach, sú obzvlášť šťavnaté a sladké a hodí sa ich použiť na domácu výrobu džemov a na ďalšie spracovanie.

Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska, zdôraznil význam kontaktu medzi pestovateľmi a zákazníkmi: „Pre nás pestovateľov je to obrovská satisfakcia, keď vidíme, koľko ľudí príde za úrodou. Je to príležitosť nielen pre zákazníka nazbierať si chutné jahody, ale aj pre nás, pretože bez pomocnej ruky by sme nemali šancu pozbierať všetko ovocie.“

Koľko budú stáť jahody?

 

 

Niektoré náklady na protimrazové opatrenia sa môžu odraziť v cene jahôd. Kde sa s mrazmi bojovalo intenzívne, môže dôjsť k zvýšeniu cien o 5 až 7 percent. Na miestach, kde mrazy neboli také intenzívne, ceny zostávajú nezmenené. Zákazníci by tak mali na väčšine samozberov zaplatiť rovnakú sumu ako vlani.

Minulý rok sa dalo kúpiť kilo vlastnoručne nazbieraných jahôd už od 3 eur za kilogram. Nazbierané jahody sa potom predávali okolo 4-5 eur za kilogram. Na sociálnych sieťach sa však dajú nájsť ponuky na jahody pod 3 eurá za kilogram. 

Jahody každoročne otvárajú sezónu samozberov na Slovensku, a popularita tohto spôsobu zberu ovocia stále rastie. Okrem jahôd, niektorí pestovatelia ponúkajú na samozber aj iné druhy ovocia ako hrášok, marhule, broskyne a neskôr v sezóne aj jablká.

Podľa posledných štatistík sa jahody na Slovensku pestujú na ploche približne 200 hektárov s ročnou produkciou medzi 1000 a 1500 tonami.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

potraviny, Slovensko

Toto ste už čítali?

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

7. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Skladací nôž, korý obsahuje napríklad nožničky či vývrtku, už nebude len skladacím nožíkom. Výrobca sa rozhodol, že začne vyrábať model bez čepele.

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

3. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

Už dávno je známe, že reťazec Biedronka prichádza na Slovensko. Ľudia z pohraničných oblastí s Poľskom tento reťazec často navštevujú. Otázna je však kvalita a pôvod potravín, ktoré... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.