Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Pavla Adamcová | rubrika: Článok | 7. 5. 2024
Skladací nôž, korý obsahuje napríklad nožničky či vývrtku, už nebude len skladacím nožíkom. Výrobca sa rozhodol, že začne vyrábať model bez čepele.
Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Zdroj: Shuttestock

Švajčiarska spoločnosť Victorinox, známa výrobou legendárnych armádnych nožov, začne vyrábať modely bez čepele. Nahradí ju napríklad príslušenstvom pre cyklistov. Píše o tom web Peníze.cz.

Šéf spoločnosti Carl Elsener to povedal v rozhovore pre švajčiarsky denník Blick. Výroba nožíkov s čepeľou nekončí, do portfólia pribudne nový model, ktorý bude bez noža.

Dôvodom tohto rozhodnutia je podľa Elsenera celosvetové zvýšenie bezpečnostných opatrení. „Znepokojuje nás nárast regulácie nožov kvôli násiliu vo svete," povedal šéf Victorinoxu podľa agentúry Bloomberg. Dodal, že nôž na niektorých trhoch vyvoláva dojem zbrane.

Napríklad v Anglicku a niektorých ázijských krajinách môžu nôž nosiť len tí, ktorí ho potrebujú na prácu alebo outdoorové aktivity.

Nie je to prvýkrát, čo sa spoločnosť Victorinox stretla s tým, že jej výrobok je vnímaný ako zbraň. Už po útokoch z 11. septembra 2001 sa predaj prepadol o tretinu. „11. september nám bolestne objasnil, že sa nesmieme sústrediť len na jednu oblasť podnikania," povedal Elsener v jednom rozhovore.

Nože Victorinox v minulosti preslávili okrem iného americkí vojaci, ktorí si ich po skončení druhej svetovej vojny priniesli domov ako suveníry.

Spoločnosť s 2 200 zamestnancami, ktorá pôsobí na trhu od roku 1897, dodáva nože aj švajčiarskej armáde a americkej NASA. Okrem vreckových nožov, ktoré obsahujú čepeľ, vývrtku, skrutkovač a nožnice, vyrába aj kuchynské nože.

Šéf Victorinoxu tiež dodal, že spoločnosť pristúpila k zvýšeniu ceny vreckových nožov o deväť percent. Uviedol, že to bolo možné vďaka pomerne malej konkurencii na trhu. Profesionálne nože Victorinox sú pritom o štvrtinu drahšie ako nože konkurencie, napríklad z Nemecka alebo USA.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Redaktorka webu Peníze.cz, píše najmä o spotrebiteľských témach. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

Či už sú to ochranné sklíčka na telefóny, alebo celé „hauly“ lacného oblečenia, Slováci by si ich mali užiť, kým je ešte čas. V EÚ začne platiť zákon, podľa ktorého budeme platiť clo... celý článok

Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

12. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

Slovenské melóny ešte nie sú pripravené na zber, no na trhoch sa už objavujú produkty označené ako slovenské. Podľa odborníkov ide o klamanie zákazníkov, pretože v polovici júna sú... celý článok

SOI si posvieti na slovenské obchody novými metódami

10. 6. 2024 | Barbora Magočová

SOI si posvieti na slovenské obchody novými metódami

V roku 2023 uložila Slovenská obchodná inšpekcia pokuty v celkovej výške 1 911 728 EUR. Rozsiahle kontrolné akcie už avizovala aj na tento rok. Na ktoré oblasti sa chcú inšpektori sústrediť... celý článok

„Nevážite si našu prácu,“ hovorí farmárka vo virálnom videu zo samozberu jahôd

27. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

„Nevážite si našu prácu,“ hovorí farmárka vo virálnom videu zo samozberu jahôd

Samozber jahôd je v plnom prúde a množstvo Slovákov využíva možnosť prísť si nazbierať čerstvé jahody priamo na farmu. Pestovateľka jahôd však poukázala na temnú stránku samozberov.... celý článok

Pravá slovenská kvalita: Poznáme najlepšie pivá za rok 2024

24. 5. 2024 | Redakcia

Pravá slovenská kvalita: Poznáme najlepšie pivá za rok 2024

V 17. ročníku Slovenskej pivnej korunky (SPK) sa rekordných 39 pivovarov zapojilo so 203 súťažnými vzorkami v dvanástich kategóriách, pričom odborná porota ocenila najlepšie slovenské... celý článok