Investičné príležitosti roka 2020. Tieto by vám nemali uniknúť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 5. 2. 2020
Minulý rok patril k investične najvýhodnejších za poslednú dekádu. Ako však nasmerovať svoje investícia v roku súčasnom? Hoci vešteckú guľu nemajú ani analytici a bankári, isté trendy naznačujú, ktorým oblastiam sa môže dariť lepšie než iným.
Investičné príležitosti roka 2020. Tieto by vám nemali uniknúť

Zdroj: Shutterstock

Akcie budú stále v kurze, ale spomalia

Rok 2019 bol investične mimoriadne priaznivý. Napríklad americká Wall Street dosahovala dvojnásobok dlhodobého ročného priemeru v raste. Celkovo na celom svete rástli akcie a dalo by sa povedať, že kto investoval, ten sa mohol tešiť zo zisku. To by mohlo zvádzať k myšlienke, že v roku 2019 sme dosiahli vrchol býčích trhov, ale nemusí to tak byť. Trend rastu môže pokračovať, hoci analytici sa zhodujú na tom, že podobné čísla, ktoré neraz zhodnotili investície v desiatkach sú preč a rast bude miernejší. V portfóliu investorov však netreba zatiaľ robiť žiadne zásadné korekcie. 

Akcie už nebudú trhať rekordy v šprint nahor, ale mali by si udržať priemernú kondíciu. Nebudú preto zlou voľbou. „Akciový trh by mal v roku 2020 doručiť to, čo sa od neho v priemere očakáva. Výnosy s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú jednociferné hodnoty,“ predpokladá Jakub Rosa, analytik Across Private Investments. 

„Všetkým ľuďom jednoznačne odporúčam pravidelne investovať do podielových fondov. Priemerný výnos akciových fondov sa pohybuje nad úrovňou 7 %, pri pravidelnom investovaní sú poplatky pomerne nízke. Rok 2020 by dokonca mohol priniesť vyššie výnosy na trhoch mimo USA preto, lebo tieto trhy zatiaľ sú investične nedocenené,“ hovorí o predpokladoch na tento rok Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

 

Nové trhy aj nové výzvy roka 2020

Zaujímavú investičnú príležitosť budú v roku 2020 predstavovať projekty a firmy s environmentálnym rozmerom. Snaha znižovať uhlíkovú stopu, prinášať ekologickejšie materiály a riešenia sa odrazí aj na raste firiem, ktoré vytvárajú udržateľnejší svet. Čoraz viac firiem sa začína rozmýšľať, aký vplyv na spoločnosť a životné prostredie má ich podnikanie a spolu s tým logicky rastie aj záujem investorov. Environmentálne, sociálne a spoločenské (ESG) princípy postupne menia tradičný prístup k investovaniu. Hoci koncept nie je úplne nový, jednoznačne má rastúci trend.

Či už patríte ku kritikom alebo zástancom ESG, trend je jednoznačný. „Ide o jeden z top megatrendov, ktoré v nasledujúcich desaťročiach ovplyvnia finančný svet,“ konštatuje Jakub Rosa.  Počas nasledujúcich dekád sa bohatstvo na úrovni 30 bil. USD presunie z generácie „baby boomers“ na mileniálov. Približne 67 % z nich považuje ESG za prostriedok na zosúladenie investícií s ich etickými, náboženskými alebo politickými presvedčeniami. To môže znamenať veľký potenciál na zhodnotenie investícií. V istom ohľade možno s možno ešte lepším efektom zhodnotenia, ako obchodovanie s ropou. 

Zaujímavé sa začínajú javiť aj tematické investície, ktoré sa spájajú s konkrétnym príbehom. Zároveň netreba podceňovať ani kovy a nové trhy. „Solídne zhodnotenie by v roku 2020 mali priniesť vybrané dlhopisy z rozvíjajúceho sveta, keď budú profitovať z obnovy ekonomického rastu, či zakopania sekery obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Lepší ekonomický rast vo svete a stabilizácia čínskej rastu by sa mala preniesť aj do rastu cien priemyselných kovov,“ predpokladá príležitosti Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Diverzifikácia a systematickosť sú kľúče k ziskovosti aj v roku 2020

Všetky rady v otázke investičného rastu ostávajú len na úrovni odhadov, okrem jedného. Diverzifikácie. Tá totiž zaručuje, že aj v prípade, ak niektorý segment nenaplní očakávania, investičné portfólio nezaznamená také straty, ako keď stavíte všetko na jednu kartu. Preto je najrozumnejšie v roku 2020 čo najviac investície rozložiť. 

Podľa analytika Jakuba Rosu  by víťazné portfólio pre rok 2020 malo stáť na viacerých nohách. „Malo by obsahovať rozumný mix akcií, dlhopisov a alternatívnych investícií prostredníctvom efektívnych investičných nástrojov. Najlepším spôsobom ako participovať na finančných trhoch je byť zainvestovaný za každých okolností a prípadný pokles využiť na lacnejší nákup a spriemerovanie ceny,“ dodáva.

Najlepšie je tak isto nečasovať vstup na trhy a nešpekulovať na trhové cykly, ale systematicky investovať dlhodobo a pravidelne. „Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja. Kto v pravidelných intervaloch investuje rovnakú sumu, kupuje vo fázach rastu menej jednotiek daného aktíva, keďže je zvyčajne drahšie, a logicky v obdobiach krízy viac, lebo je lacnejšie,“ hovorí o stratégii úspechu Stanislav Pánis a dodáva radu na záver: „Ak si chce bežný Slovák udržať aspoň kúpyschopnosť jeho prostriedkov, by sa mal zamyslieť nad väčším podielom investícií do vybraných akcií a dlhopisov a teda nad znížení podielu v súčasnosti dominantných vkladov vo svojom finančnom majetku.“

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok