Príde dohoda ohľadom Grécka?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 27. 11. 2012
Uplynulý týždeň nezačal veľmi pozitívne, keď euro skupiny minulý týždeň nedosiahla dohodu ohľadom Grécka. Všetko sa točí ohľadom udržateľnosti gréckeho dlhu.
Príde dohoda ohľadom Grécka?

Zdroj: Shutterstock

Týždenný výhľad

Dolár a jen boli  jasne na strane porazených uplynulý týždeň. Jen pokračoval v oslabení z dôvodu predčasných volieb, kde má veľkú šancu vládnuť doterajšia opozícia. Tá v prípade vládnutia chce silnejšie oslabovať jen.  Globálna nálada sa obrátila z negatívnej na pozitívnu a to najmä v piatok. Hlavnou hnacou silou je nádej dohody o Grécku plus opäť pozitívne ukazovatele z Číny. V pondelok je na programe opätovné stretnutie euro skupiny a budeme netrpezlivo čakať, či napokon príde k dohode ohľadom Grécka.

Uplynulý týždeň však nezačal veľmi pozitívne, keď euro skupiny minulý týždeň nedosiahla dohodu ohľadom Grécka. Všetko sa točí ohľadom udržateľnosti gréckeho dlhu. Avšak mnoho malých resp. menších opatrení ako zníženie úrokových sadzieb z gréckych úverov a niektoré ostatné zbožné priania sa môžu objaviť v dohode. Americké dáta ukazujú spomalenie ale tieto ukazovatele sú silne ovplyvnené nedávnou katastrofou menom Sandy. V USA bol thanksgiving day a tak potom ako sa na trhy vrátia US investori a obchodníci môže prísť ešte väčšia volatilia. Udalosťou týždňa bude grécka dohoda a od dohody či nedohody budú závisieť pohyby menových párov a celkovo risk on alebo off na trhu.

Tu je prehľad na hlavné udalosti v skratke.
Týždeň 26.11 to 30.11 (Najdôležitejšie správy)
27.11.2012 GBP - HDP 3Q o 10:30
28.11.2012 EUR - Nemecká inflácia o 14:00 
29.11.2012 CHF - HDP 3Q o 07:45        
29.11.2012 USD  - HDP 3Q o 14:30
30.11.2012 EUR - Nezamestnanosť EÚ o 11:00
30.11.2012 CAD - HDP 3Q o 14:30

Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.

EUR/USD
Euro vďaka nádejam, že dohoda o Grécku nakoniec bude prijatá prudko posilnilo. Pár sa dostal do predchádzajúceho rastové kanála a tak prelomenie psychologickej hranice 1.30 môže podporiť rast ešte vyššie. Toto však bude musieť byť podporené dohodu o Grécku, v opačnom prípade je pravdepodobný skôr opačný scenár a to prudší pokles páru. Posledné rally eura bolo tiež podporené zvýšením spotrebiteľskej dôvery v Nemecku.
Ale nebude to len nejaký dočasný optimizmus? Medvedí sentiment vôbec nie je vylúčený a to najmä preto, že dohoda o Grécku vyzerá byť v značnej miere už započítaná a tak akákoľvek  negatívna správa ohľadom Grécka alebo dohody o tejto krajine môže podporiť silnejší pokles páru a tam je ďaleko väčší priestor.

Technická analýza
Euro uzavrelo oveľa vyššie a to na 1.2974.
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.30, nasledujúca je 1.3030. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3080, 1.3140 a 1.3170.
Smerom dole je  línia 1.29 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.2850 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.28. Skôr som neutrálny. Jednoznačné dohoda ohľadom Grécke môže pár výraznejšie posilniť, ak dohode nepríde pár bude skôr klesať.

USD/CAD
Kanadský dolár posilnil potom, ako na trh najmä v piatok prišiel silný risk on /nákup rizikových aktív/, ktorý bol podmienení najmä nádejou a finálnu dohodu ohľadom Grécka zo strany EÚ. Ak naozaj príde v pondelok k dohode, kanadský dolár bude naďalej mierne posilňovať. V opačnom prípade /ak by k dohode neprišlo/ by hral skôr prím americký dolár.

Technická analýza
Pár uzavrel na 0.9927.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie –0.9990, 1.0040 a 1.0066.

Smerom dole 0.9875 je línia supportu, nasledovaná 0.9817, 0.9760 a 0.9730.
Ostávam neutrálny pri tomto menovom páre a všetko bude závisieť od dohody či nedohody ohľadom Grécka.

Prajem Vám úspešný obchodný týždeň.

Bc. Peter Jandura, J&K Investment Group
Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok