Bude pokračovať výpredaj rizikových aktív?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 14. 5. 2012
Ako som predpovedal minulý týždeň, skutočný výpredaj rizikových aktívnastal. Teraz je na mieste otázka či zbavovanie sa rizikových aktív budepokračovať.
Bude pokračovať výpredaj rizikových aktív?

Zdroj: Shutterstock

V sobotu čínska centrálna banka opäť znížila povinné hotovostné rezervy komerčných bánk aby pomohla redukovať silný risk off na trhu v dobe keď strach investorov začína naberať na sile. Táto informácia by mala mierne podporiť nákupy rizikových aktív avšak na trhu stále prevládajú skôr pesimistické nálady a tak je otázne aký veľký účinok bude táto informácia na trhu mať.

Americký dolár ako bezpečný prístav pre investorov mal skvelý týždeň. A strach a neistota ohľadom európskej dlhovej krízy sa dostala na úrovne aké sme videli v polovici marca.

Najväčšiu váha a následnú reakciu na trhu bude mať zasadnutie FOMC. Investori opäť očakávajú či sa spomenie QE3 /kvantitatívne uvoľňovanie/ a ak áno v akom duchu. To znamená či je na stole alebo nie, či bude alebo nebude.

Problém vytvoriť vládu v Grécku a ťažkosti bankového systému v Španielsku vplývajú veľmi negatívne hlavne pre euro ale tieto problémy sa pomaly dostávajú aj za hranice EÚ.

V USA, B. Bernanke uznal, že bankový systém sa zlepšil od finančnej krízy a úvery sú opäť dostupnejšie pre amerických občanov. Avšak hypotekárne úvery sú stále v problémoch a je otázne či sa tak skoro hypotekárny biznis zlepší.

Takže otázkou ostáva, či je americká ekonomika na ceste zotavenia a zlepšenia.

Najdôležitejšie správy 20. týždňa

  • 15.05.2012 EUR - HDP Nemecka o 08:00
  • 15.05.2012 EUR - HDP o 11:00    
  • 15.05.2012 USD - Inflácia o 14:30  
  • 16.05.2012 GBP - Jobless Claims o 10:30
  • 16.05.2012 EUR - Inflácia o 11:00
  • 16.05.2012 USD - Zasadnutie FOMC o 20:00
  • 17.05.2012 JPY - HDP o 01:50  
  • 18.05.2012 CAD - Inflácia o 14:30  


Chcete si analyzovať fundamentálne správy sami? Objednajte si E-book v sekcii analytický servis na www.jkigroup.com, vyplňte formulár a následne Vám bude E-book zaslaný. V E-booku okrem iného nájdete aj prílohu triggernotice, na základe ktorej si viete analýzy - ako obchodovať fundamentálne správy, vytvárať samy.


EUR/USD

Eurodolár prelomil spodné obchodné pásmo na 1.2975 a dosiahol úroveň blízko línie 1.29. Prepad, ako som spomínal minulý týždeň bol spôsobený výhrou Hollandeho vo Francúzsku, výsledkami volieb v Grécku a problémami bankového sektoru v Španielsku. Čo sa týka Grécka trpezlivosť dochádza už aj vysokým a čelným predstaviteľom EÚ. Barroso uviedol, že nebude žiadnym prekvapením ak Grécko nakoniec opustí Eurozónu. Takáto veta by bola pred pár mesiacmi alebo len pár týždňami nemysliteľná, aby ju povedal jeden z čelných predstaviteľov EÚ.

Investori taktiež očakávajú výsledok HDP celej EÚ. Výsledok by mal potvrdiť, že EÚ sa nachádza v recesii čo taktiež euro následne veľmi nepomôže. Môže však prísť aj prekvapenie a údaj bude pozitívnejší ako sa očakáva, no nateraz je táto šanca veľmi malá.

Na euro budú mať vplyv aj všetky správy a udalosti v Grécku a v Španielsku.

Voľby v Grécku nakoniec dopadli tak že vládu nevie zostaviť nikto a tak v júni budú pravdepodobne ďalšie predčasné parlamentné voľby.  Čo sa týka španielska to ide cestou Írska a nemusím pripomínať ako táto krajina dopadla. Španielsko ju môže nasledovať.

Technická analýza
Euro sa ocitlo pod tlakom a uzavrelo na 1.2916 tesne pred low na 1.2904
Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.2960, nasledujúca je 1.30. Ďalšie úrovne smerom hore sú línie 1.3050 a  1.3110.
Smerom dole je už spomínaná línia 1.2904 pôsobiaca ako support. Nasleduje línia 1.2873 a po jej prerazení by pár mohol smerovať k 1.28. Ešte nižšie je línia 1.2760.

Stále som skôr za oslabenie eura aj keď mierna korekcia páru nie je vylúčená.


USD/CAD
Americký dolár mal oproti kanadskému opäť navrch. Dáta inflácie oboch mien a zasadnutie G8 budú pravdepodobne najviac vplývať na vývoj tohto menového pára. Samozrejme nemôžeme zabudnúť na cenu ropy, ktorá koreluje s kanadským dolárom.
 
Technická analýza
Pár uzavrel tesne nad paritou na 1.0006.
Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.0030, 1.0051 a 1.0143.

Smerom dole 0.9950 je línia supportu, nasledovaná 0.99. Ešte nižšie je 0.9830
Skôr som neutrálny pri tomto páre, aj keď navrch môže mať skôr dolár americký.

 

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&K Investment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok