Aká by mala byť optimálna menová únia? Európa nie je dobrý príklad

Michal Valentík | rubrika: Článok | 9. 5. 2012
Európska menová únia v súčasnej chvíli nespĺňa ani jeden bodoptimálnej menovej únie, ktorú definoval už v 60. rokoch významný ekonóma nositeľ Nobelovej ceny Robert Mundell. Najlepšia cesta je slabšieštáty od eura „oslobodiť“.
Aká by mala byť optimálna menová únia? Európa nie je dobrý príklad

Zdroj: Shutterstock

Hospodárstvo krajín „PIGS“ v súčasnosti prechádza hlbokou recesiou. Za všetky ekonomické údaje hovorí hlavne nezamestnanosť, ktorá u mladých ľudí do 26 rokov v Grécku a v Španielsku presiahla už 50 percent. V štátnych pokladniach nie sú peniaze a jedným z mnohých ad hoc riešení je zvyšovanie daní. To ale môže danú hospodársku situáciu iba zhoršiť. Ďalším problémom týchto krajín je zajatie v spoločnej európskej mene, čo ich robí nekonkurencieschopné.

Spoločná mena môže byť v niektorých situáciách krokom správnym smerom, to sa ale netýka Európy. Tu je dôležité položiť si otázku: „Aké faktory tvoria určité územia vhodné či nevhodné pre vytvorenie menovej únie?“  Už v roku 1997 prehlásil profesor ekonómie a nositeľ Nobelovej ceny Milton Friedman, že menová únia v Európe nie je dobrým projektom, a poukazoval na nehomogenitu Európy, na veľa národov, rozdielnosť ich kultúrnych zvykov, jazykové bariéry a tiež v dobách krízy a neistoty preferovania národných hodnôt pred myšlienkou jednotnej Európy.

Ešte ďaleko skôr, než vôbec vznikla myšlienka spoločnej meny, sa začiatkom 60. rokov zaoberal optimálnou menovou úniou Robert Mundell, ktorý mimochodom za túto analýzu získal tiež Nobelovu cenu. Mundell došiel k záveru, že vytvoriť menovú úniu má zmysel a je optimálne v prípade, keď:

  • 1) Existuje mobilita práce a kapitálu – tj. peniaze resp. ľudia majú vôľu a možnosť sa sťahovať z jednej časti únie do druhej. Dnes ľudia túto možnosť v Európe majú (aj keď s nejakými obmedzeniami), ale vôbec ju nevyužívajú, pretože nemajú vôľu sa sťahovať. Nepočul som, že by sa snáď Gréci sťahovali napríklad do Fínska za prácou.
  • 2) Existuje flexibilita miezd a cien a to nielen smerom nahor ale aj smerom nadol. To sa v Európe nedeje. Akékoľvek zníženie miezd vyvoláva množstvo protestov a štrajkov, pokiaľ je vôbec zákonom umožnené. Odbory majú v Európe silné postavenie a tak je flexibilita miezd smerom nadol minimálna.

  • 3) Krajiny majú podobný hospodársky cyklus – hospodársky rast a pokles by mal byť vo všetkých regiónoch menovej únie približne rovnaký resp. jednotlivé krajiny by mali na ekonomické šoky reagovať podobne. To sa tiež nedeje. Tak ako sa dlhová kríza prehlbuje, tak sa nožnice prosperity medzi európskym severom a juhom stále viac roztvárajú.

  • 4) Existujú fiškálne transfery od centrálnej vlády. Keďže v Európe reálne neexistuje centrálna vláda, nemôžu existovať ani fiškálne transfery, ktoré by miernili dopad hospodárskej recesie v slabších regiónoch.

 

Tieto štyri body definujú optimálnu menovou úniu. Európa v súčasnosti nie je schopná naplniť ani jeden. Možno v bode číslo jeden by sa dalo polemizovať, ale i tak nie je splnený práve kvôli dôvodom, ktoré zmieňuje Milton Friedman (nehomogénnosť Európy). Z týchto dôvodov by bolo optimálne, keby slabšie štáty z menovej únie odišli a začali používať svoje národné meny. Nebola by to pre ne prehra. Naopak. Oslobodili by sa, stali by sa nezávislými a sami by rozhodli ako danú situáciu riešiť. Prestali by byť závislé na medzinárodnej menovej pomoci a predovšetkým na diktáte MMF, ECB alebo EU. Samozrejme, že by došlo k devalvácii ich národných mien (podmienka voľného výmenného kurzu). Ekonomiky by si prešli bolestným obdobím, ale ak sa pozrieme do histórie, tak ono bolestivé obdobie bolo veľmi krátke - horizont niekoľkých štvrťrokov. Potom tieto krajiny - napr. Argentína (2001), Malajzia (1997) alebo Švédsko (1992) zaznamenali výrazný hospodársky rast.

 

Autor pracuje ako hlavný investičný stratég Generali PPF Invest  LOGO_GPPF_INVEST_CMYK.jpg

Michal Valentík

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok