Nastane druhá recesia?

Peter Jandura | rubrika: Článok | 8. 8. 2011
Minulý týždeň sa niesol v duchu výpredajov akcií všetkého druhu. Najviacpostihnutý bol bankový sektor. Na trhu ovládol investorov strachz prípadnej recesie, ktorú môžu spôsobiť dlhové problémy v USA aj v EÚ.
Nastane druhá recesia?

Zdroj: Shutterstock

Celkovo sa menia odhady rastov HDP viacerých krajín a obavy sú tiež z globálneho spomalenia celosvetovej ekonomiky. Dlhopisy Talianska a Španielska sa nevedia dostať pod 6% a stále ich úroky rastú. Ako bezpečné prístavy sa javia najmä jen a frank, pričom obom ekonomikám sila ich národných mien začína škodiť. Aj z tohto dôvodu sme mohli minulý týždeň vidieť snahy SNB a oslabenie franku, podobne ako intervenciu Bank of Japan na oslabenie jenu, primárne voči americkému doláru. Jediný náznak podpory risk on boli výsledky NFP, ktoré priniesli výsledok viacej novovytvorených pracovných miest v USA, pričom aj nezamestnanosť klesla o 0.1 percenta. No strachu na finančných trhoch nepomôže ani nedávne víkendové zníženie ratingu USA z AAA na AA+ s negatívnym výhľadom. Myslím, že na trhu sa budú prejavovať najmä už spomínané dlhopisy Talianska a Španielska a zníženie ratingu USA. Taktiež dôležité budú výsledky zasadnutia Fed-u, kde Bernanke bude mať príležitosť brániť sa proti zníženiu ratingu a report inflácie Veľkej Británie.

  • 08.08.2011 CHF - Miera nezamestnanosti o 9:45
  • 09.08.2011 USD - Rozhodnutie o úrokových sadzbách FED-u o 20:15
  • 10.08.2011 GBP  - Report inflácie o 11:30
  • 11.08.2011 AUD - Zmena zamestnanosti o 3:30
  • 12.08.2011 USD - Maloobchodné tržby o 14:30

 Analýzy konkrétnych fundamentálnych správ s odporučeniami ako ich obchodovať nájdete TU (Analýzy)

EUR/USD

Bol to jeden z najviac intenzívnych týždňov pre tento pár. Obchodovania prebiehalo v rozsahu 400 bodov.

V Európe to vyzerá ako medzi nádejou a zúfalstvom: dlhová kríza zúrila a bude pravdepodobne pokračovať. Keď vyšlo najavo, že Trichetové zásahy sú len polovičné, euro padlo spolu s akciovými trhmi a komoditami. Problémom ostáva hlavne Španielsko a Taliansko a ich refinancovanie cez dlhopisy, ktorých úrok rastie.

Dlhová kríza, ktorá tlačí pár nižšie, zďaleka nie je u konca. No ak Trichet prijme Berlusconiho kapituláciu a nakoniec urobí hrdinský zásah na dlhopisových trhoch, môže to znamenať úľavu pre euro v krátkodobom horizonte. Na druhej strane Atlantiku máme historické downgrade od S&P a jedna vec, ktorá je istá, je ďalší vzrušujúci týždeň pred nami .

Technická analýza

Euro uzavrelo pod aktuálnym supportom 1.4282.

Smerom hore sa ukazuje ako rezistencia línia 1.4282, nasledujúca je 1.4375. Ďalšia úroveň smerom hore je línia 1.4450 a 1.4550. Smerom dole po 1.4282 je 1.4160 línia pôsobiaca ako support a po jej prerazení by pár mohol smerovať  k 1.4030. Ešte nižšie sú línie 1.3950 a 1.3838. Kvôli problémom na oboch frontoch som neutrálny na tomto menovom páre.

AUD/USD

Potom, čo austrálsky dolár nedokázal prekonať nové rekordné maximá voči americkému doláru dostal úder v podobe výpredajov, ktoré trvali až do konca týždňa. Nadchádzajúci týždeň bude pre aussie dôležitý údaj o zamestnanosti, ktorý by mohol pri lepšom ako očakávanom čísle naštartovať opäť rast aussie.

Napriek globálnym výpredajom všetkých druhov rizikových aktív, vrátane aussie, hospodárstvo a ekonomika Austrálie je na tom stále dobre. Pozitívna správa zamestnanosti a určitá stabilizácia na trhoch môže pomôcť aussie rásť. No ak negatívna atmosféra bude pokračovať, pre austrálsky dolár bude ťažké sa nadýchnuť na zvrat a prípadný rast.

Downgrade ratingu USA by mohol položiť prvú ranu pre aussie, keďže austrálsky dolár je riskantné aktívum a môže byť vypredávaný.

Technická analýza

Po výpredajoch aussie našiel support na 1.0370, pár uzavrel tesne nad 1.0440. Smerom hore vidíme tieto línie, ktoré sú aktuálne rezistencie – 1.05 a 1.0580, ešte vyššie 1.07 a 1.0775. Smerom dole po 1.0370 je 1.0314 ďalšia línia supportu, nasledovaná 1.02, 1.0080

Autor pracuje ako analytik spoločnosti J&KInvestment Group logo_big_J_K_group_200x67.jpg

 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok