Sú dlhopisové/ konzervatívne fondy naozaj vždy konzervatívne?

Miroslav Ovčarik | rubrika: Článok | 9. 6. 2011
Pokiaľ investor hľadá konzervatívnu investíciu, zvyčajne má na myslitaký typ inštrumentu, ktorého cena v čase len minimálne kolíše,predstavuje nízke riziko potenciálnej straty a s veľkoupravdepodobnosťou mu môže priniesť kladný výnos.
Sú dlhopisové/ konzervatívne fondy naozaj vždy konzervatívne?

Zdroj: Shutterstock

Keď odhliadneme od depozitných vkladov v bankách a nástrojov peňažného trhu, vrátane fondov peňažného trhu – za konzervatívne aktíva sú všeobecne považované aj fondy dlhopisové.

Sú ale všetky dlhopisové fondy naozaj také konzervatívne?

Niektoré menej, niektoré viac. Je potrebné si uvedomiť, že aj investície do dlhopisových fondov predstavujú určité riziká, ktoré môžu výnosový potenciál a mieru rizikovosti fondu ovplyvniť. Okrem manažérských schopností správcu fondu totiž napríklad veľmi záleží na tom, do akého typu dlhopisov a s akou dĺžkou splatnosti je zainvestované portfólio fondu.

Dobrá správa je, že dlhopisový fond zvyčajne investuje rádovo do desiatok titulov, čo výrazne znižuje celkové riziko individuálného nesplatenia, alebo “krachu“ niektorého z dlhopisov v portfoliu. Napriek tomu ale stále zostávajú riziká, s ktorými sa v prípade dlhopisovej investície budeme stretávať.

Medzi tie najzákladnejšie patrí riziko úrokových sadzieb. Tu platí, že keď úrokové sadzby rastú, ceny skôr nakúpených dlhopisov zvyčajne klesajú a opačne, pričom čím dlhšia je splatnosť (maturita) dlhopisu, tým väčší je vplyv zmien v úrokových sadzbách. Vzhľadom na to, že tak ako rastú sadzby, bývajú nové dlhopisy vydávané s vyšším výnosovým kupónom, tie „staré” strácajú na atraktivite pre investorov a ich cena klesá.

Ďalším typom rizika pri dlhopisoch je riziko inflačné. Prevažná väčšina dlhopisov vypláca totiž fixný úrok. Preto má rastúca inflácia negatívny vplyv na reálnu cenu dlhopisu. Naopak v prípade deflácie cena dlhopisu rastie.

Tiež nesmieme zabúdať na menové riziko v prípade dlhopisov vydaných v zahraničnej mene. Pohyb kurzu zahraničnej meny voči domácej mene je veľmi ťažko predpovedatelný a ľahko sa môže stať, že znehodnotenie meny vymaže všetky zisky, ktoré investícia priniesla. V prípade eurových dlhopisov majú slovenskí investori výhodu - prijatie eura umožnilo nakupovať európske dlhopisy väčšinou bez menového rizika.

Rozdiel medzi fondami investujúcimi do štátnych dlhopisov a fondami investujúcimi do firemných dlhopisov

Posledným, ale rozhodne nemenej dôležitým rizikom je kreditné riziko. Z pohľadu rizikovosti, ale aj potenciálnej výkonnosti dlhopisového fondu môže byť veľký rozdiel medzi fondom investujúcim len do štátných dlhopisov a medzi fondom investujúcim do firemných dlhopisov, alebo tzv. high yield dlhopisov (s vysokým výnosom).  

Prečo? Ak sa emitent dlhopisu dostane do problémov, úrokové platby môžu meškať. V krajnom prípade môže prísť ku krachu a vtedy investor nielenže nedostane úrok,  ale nemusí byť splatená ani istina. Riziko platobnej neschopnosti v prípade štátu je malé, preto sú štátne dlhopisy považované za najbezpečnejšie (zabudnime teraz na Grécko a ostatné krajiny PIGS, ktoré sú aktuálnou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo). Zároveň ale nemusia byť pre investorov až také atraktívne.  Naopak firmy, ktoré vydávajú nezaistené dlhopisy,  tzv. junk bonds, sa môžu do problémov dostať kedykoľvek a sú preto považované za najrizikovejšie.

Pomôcť pri hodnotení kvalít emitenta môžu ratingové agentúry, ako je napríklad Moody’s alebo Standard & Poor's:

 Moody’sStandard & Poor'sDefinícia
Investičná
skupina
AaaAAANajvyššia kvalita, nízky stupeň rizika
Aa1, Aa2, Aa3AAVysoká kvalita, trochu vyššie riziko
A1, A2, A3AKvalitné, možný vplyv ekonomiky
Baa1, Baa2, Baa3BBBStred, teraz spĺňa podmienky
Špekulatívna
skupina
Ba1, Ba2, Ba3BBCitlivosť na zmeny v ekonomike
B1, B2, B3BVysoké kreditné riziko
Caa1, Caa2, Caa3CCCVeľmi vysoké kreditné riziko
CaCCVysoko špekulatívny dlhopis

Riziko nesplatenia dlhopisu vs. výnos

Napríklad ak by sme investovali do 2-ročných nemeckých štátnych dlhopisov, riziko ich nesplatenia je veľmi blízke nule ale tomu zodpovedá aj ich aktuálny výnos na úrovni cca 1,7% p.a. Ak by sme chceli vyšší výnos, tak si môžeme na trhu kúpiť napríklad aj štátny dlhopis Grécka, ktoré je podľa viacerých odborníkov na pokraji bankrotu, avšak ich dlhopisy majú výnos viac ako 24% p.a. Ak by Grécko do 2 rokov neskrachovalo, dostal by investor nadštandardne vysoký výnos. Ak by však Grécko v priebehu toho obdobia skrachovalo, investor by nemusel dostať naspäť celú investovanú istinu, prípadne by sa k nej dopracoval za oveľa dlhšie obdobie (tzv. reštrukturalizácia dlhu). Podobné pravidlá pre riziko vs. výnos platí aj pre firemné dlhopisy.

Čo z toho všetkého vyplýva pre investorov? Aj v prípade dlhopisov a dlhopisových fondov platí základné pravidlo, že čím vyšší výnos očakávam, tým vyššie riziko musím byť ochotný podstúpiť. Dodržiavanie investičnej disciplíny je pri investovaní tiež dôležitým pravidlom a nemalo by sa vztahovať len na rizikové aktívá (jako sú napr. akciové fondy), ale aj na tie konzervatívne.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Miroslav Ovčarik

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok