Chcete investovať do akcií? Vyskúšajte podielové fondy.

Petr Zajíc | rubrika: Článok | 18. 1. 2011
V dnešnom globálnom svete už nie je problém investovať do zahraničných akcií firiem, ktorých produkty poznáme z bežného života. Obstarať si tak napríklad akcie Coca-Coly, McDonald's, Microsoftu, Nokie či Applu nie je z technického pohľadu vôbec nemožné.
Chcete investovať do akcií? Vyskúšajte podielové fondy.

Zdroj: Shutterstock

Investovanie do akcií totiž nie je technicky nijak zvlásť ťažké. Investor si iba vyberie licencovaného obchodníka s cennými papiermi, podpíše s ním komisionársku zmluvu a vloží na účet obchodníka finančné prostriedky. To je však len jedna stránka veci. Aby sa jednalo naozaj o investovanie a nie iba o sádzanie ako v kasíne alebo v Športke, mal by sa investor taktiež zoznámiť minimálne s obchodným modelom (produkty, štruktúra zákazníkov, predajné kanály, konkurencia atď.) a najmä s finančnými údajmi danej spoločnosti (napr. tržby, náklady, marža, dlh, návratnosť kapitálu atď).

Aj preto drobní investori často preferujú akcie na domácom trhu, ktoré sú im minimálne z pohľadu "obchodného modelu" bližšie, poznajú ich z každodenného života. Toto je však bohužiaľ na Slovensku takmer vylúčené, lebo akciový trh tu fakticky neexistuje.

Zvážte riziko aj náklady

Čo však zostáva pre drobného investora problémom, je rizikovosť takej investície, a tiež s ňou spojené náklady. Väčšina drobných investorov investuje skôr pravidelne v menších čiastkach, z čoho plynú podstatne väčšie transakčné náklady. Tieto náklady medzi ktoré patrí napríklad poplatok za sprostredkovanie obchodu, za vysporiadanie obchodu alebo za správu cenných papierov, môžu v takomto prípade dosahovať až niekoľko percent, lebo poplatky sú často fixné a dosahujú čiasky minimálne 30 až 50 eur za transakciu.

Žiadny skutočný akciový investor taktiež nemôže vsadiť všetko iba na jedinú akciu, naopak vytvára si takzvané portfólio akcií tak, aby diverzifikoval (rozložil) riziká plynúce z neočakávaného vývoja ceny jednotlivého titulu. Obvykle sa ako skutočne minimálny počet berie 10 titulov (napríklad pre podielové fondy je to jeden z minimálnych zákonných požiadavkov).

Pre ilustráciu uveďme názorný príklad:

Pokiaľ by mal investor v druhom štvrťroku 2010 investované všetky prostriedky iba v akciách fínskej Nokie, stratil by viac než 40 %. Ak by však portfólio okrem Nokie tvorilo ďalších 9 titulov, ktoré by svojou výkonnosťou iba kopírovali trh (teda poklesli by o cca 10 %), bola by strata takého portfólia len približne 13 %.

Podielové fondy môžu byť riešením

Ideálnym riešením sú tak pre väčšinu investorov podielové fondy. Tie drobnému investorovi ponúknu jak diverzifikáciu, tak nižšie náklady. Zároveň sú pre investora menej náročné na čas - nemusí vyberať jednotlivé tituly, portfólio za nej riadi skúsený portfólio manažér. Minimálny počet titulov v tzv. koncentrovaných fondoch je cca 30, ale častejšie sú portfólia zložené z 50 až 100 titulov.

Čo sa týka nákladov, akciové fondy si síce účtujú tzv. manažérsky poplatok vo výške okolo 2 % ročne, ale na druhú stranu umožňujú investorovi investície vo výrazne menších objemoch. Napríklad u luxemburských rodín fondov Pioneer tvoria minimálnu výšku pre následné investície 300 eur. Pri tomto objeme zaplatí investor ročne cca 72 eur (2 % z 12x300 eur), čo by stačilo iba približne na dve priame transakcie!

Naviac v prípade pravidelných investícií, ktoré sú v prípade priameho nákupu konkrétnych akcií fakticky nemožné (resp. rentabilné približne od objemu cca 25 000 eur mesačne!), získava investor ešte výhodu rozkladania investície v čase, ktorý je najlepšou ochranou pri výkyvoch trhu. Napríklad pri jednorázovej investícii do fondu Pioneer Funds – Emerging Europe & Mediterranean Equity na začiatku súčasnej krízi v novembri 2007 by klient ešte stále strácal približne 10 %, v prípade pravidelných investícií by už v septembri 2009 bolo zhodnotenie kladné a momentálne by zarábal okolo 35 %.

Na rozdiel od priamych investícií do jednotlivých akcií - investovanie do podielových fondov nie je na Slovensku problém. Na výber má investor niekoľko stoviek fondov, a to nie len tých akciových.

Príklady typov investícií na rôzne investičné horizonty a ich základné parametre:  


AktívumMožný výnosRiziko LikviditaOdporúčaná doba investovaniaPoznámka
Peniaze „doma“žiadenmalévysokáLen nevyhnutnePri inflácii – strata reálnej hodnoty peňazí
Bežný účet v bankeminimálnymalévysokáKrátka (krytie bežných výdavkov)Vyššie poplatky, výnosnepokryje ani infláciu
Termínovaný účetmalýmalénízkaMesiace až rokySankcie za predčasný výber. Výnos obvykle nepokryje infláciu
Investičné životné poisteniestrednýmalénízkadlháPokrýva riziko choroby alebo smrti, investuje len časť platby
NehnuteľnostistrednýstrednénízkaVeľmi dlháVysoká vstupná investícia
Drahé kovy / komoditystrednývysokévysokáDlhánezávislé od situácie na finančných trhoch
Peňažné podielové fondynízkynízkevysokáDo 1rokaZávislé od situácie na svetových finančných trhoch. Riziko sa znižuje nepriamo úmerne s dobou investície.
Dlhopisové podielové fondystrednýstrednévysoká3 a viac rokov
Akciové podielové fondyvysokývysokévysoká5 a viac rokov
Individuálny nákup a predaj cenných papierov (CP)vysokýveľmi vysokérôzna7 a viac rokov (alebo špekulatívne)Likvidita závisí od druhu CP, vyššie poplatky, náročnosť na čas a odborné znalosti

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok