40: týždeň: Výhľad Saxo Bank pre 4. štvrťrok 2010: Západné ekonomiky čaká nový studený front

Saxo Bank | rubrika: Článok | 5. 10. 2010
Saxo Bank vo svojom ekonomickom výhľade na 4. štvrťrok 2010 uznáva rastúci optimizmus v predošlých mesiacoch vzhľadom k silnej výsledkovej sezóne, ale stav americkej ekonomiky tieto výsledky stále zatieňuje.
40: týždeň: Výhľad Saxo Bank pre 4. štvrťrok 2010: Západné ekonomiky čaká nový studený front

Zdroj: Shutterstock

Saxo Bank, špecialista na obchodovanie a investície, očakáva, žepredaje koncovým spotrebiteľom zostanú v druhej polovici roka 2010 a vroku 2011 aj naďalej slabé a miera nezamestnanosti sa bude v 4.štvrťroku stále pohybovať tesne pod 10 %.

David Karsb?l, hlavný ekonóm Saxo Bank, tento výhľad komentoval nasledovne:

"Vzhľadom k tomu, že index S&P500 sa v súčasnej dobe obchoduje približne na rovnakej úrovni ako na začiatku roka, a vzhľadom na nedostatok investícií v dôsledku slabého trhu s bývaním, pretrvávajúcich problémov v južnej Európe a vo väčšine rozvinutých ekonomík sa Saxo Bank obáva, že príde studený front, ktorý v roku 2011 prinesie ďalšie problémy a nepríjemnosti."

Akciové trhy sa spoliehajú na to, že sa impozantné tempá rastu ziskov zaznamenané v predchádzajúcich štvrťrokoch udržia aj naďalej. Podľa banky spočíva problém v tom, že rast ziskov pochádza v súčasnosti takmer výlučne z jedného zdroja: zo zvyšovania marží. A keďže zisky z produktivity môžu príjmy dotiahnuť len na určitú úroveň, musí na pomoc čoskoro pribehnúť rast tržieb.

Banka predpokladá, že výdavky na štátnej a miestnej úrovni zostanú v klesajúcom trende, pretože politici usilujú o vyrovnané rozpočty. Napriek tomu, že všeobecne sa má za to, že recesia skončila v lete 2009, na štátnej a miestnej úrovni je stále živou realitou.

"Obavy z dvojitého dna sa cez leto znovu vynorili na povrch v dôsledku ďalšieho spomalenia americkej ekonomiky, ako predpovedal náš výhľad na rok 2010. Očakávame, že sa rast v štvrtom štvrťroku 2010 úplne zastaví, pretože spotrebitelia sa oddlžujú, spracovateľský sektor sa spomalí a na investície bude mať negatívny vplyv slabý trh rezidenčného bývania. Riziko dvojitého poklesu počas najbližších niekoľkých kvartálov je podľa nášho názoru bohužiaľ značné," dodáva D. Karsb?l.

Výhľad pre 4. štvrťrok 2010 sa zameriava na nasledujúce oblasti:

Všeobecný komentár k vývoju na trhoch

Ako uviedol strategický tím Saxo Bank vo svojom výhľade na 3. štvrťrok, lepšie hospodárske výsledky podnikov priniesli v 3. štvrťroku určitý optimizmus. To však nepomôže ani spotrebiteľom bojujúcim s dlhmi, ani vládam ochromeným rozpočtovými deficitmi, ani zúriacej dezinflácii. Realita ekonomických problémov naberá jasné obrysy, ale stále je potrebné prejsť ešte dlhú cestu, a zatiaľ čo niektoré ekonomiky sa začínajú zotavovať, iné bojujú teraz ešte viac než predtým.

Makroekonomická prognóza

Saxo Bank očakáva, že riziko sa bude obchodovať v pásme. Jej ekonomický výhľad diktuje skôr medvedia pozícia, než ako naznačuje spomínané obchodné pásmo, najmä s prihliadnutím k hroziacemu spomaleniu v Číne a pretrvávajúcim obavám zo štátnych bankrotov. Analytici sú tiež znepokojení stavom v eurozóne. Rovnako ako USA a Japonsko, aj Európa čelí slabej súkromnej ekonomike, ale na rozdiel od oboch posledne menovaných krajín sú tu na obzore aj prekážky v podobe škrtov vo verejnom sektore. Znižovanie deficitov je nevyhnutným, zdravým procesom, ale jeho krátkodobý vplyv na rast HDP bude značný.

Výhľad vývoja na devízových trhoch

Pokiaľ ide o hlavné menové páry, téma "decoupling" sa odráža vo veľmi slabom americkom dolári, eure a britskej libre. Meny, ktoré prostredníctvom exportných trhov prúdia do novo sa rozvíjajúcich ekonomík, ako je austrálsky a novozélandský dolár a možno snáď aj švédska koruna, si ale na druhej strane po väčšinu roka viedli veľmi dobre.

Výhľad vývoja na akciových trhoch

Analytici sú toho názoru, že akciové trhy si v skutočnosti maľujú globálnu ekonomiku príliš naružovo. V roku 2011 budú tržby podľa očakávania slabé a vo vleku vývoja nominálneho HDP, avšak schopnosť podnikov znižovať náklady nie je možné podceňovať. Preto očakávame, že rast ziskov ostane v roku 2011 bez zmeny alebo mierne vzrastie, nepôjde však priamo nadol. Od roku 2012 očakáva Saxo Bank normálny vývoj rastu ziskov.

Výhľad vývoja na komoditných trhoch

Nepriaznivé počasie na celej zemeguli a následný dopad, ktorý to má na ceny potravín, bude na seba pútať pozornosť aj vo štvrtom štvrťroku. Tento fakt spolu s pretrvávajúcimi obavami z recesie v podobe dvojitého dna vyústi do značných rozdielov vo výkonnosti jednotlivých komoditných sektorov. Súčasný ekonomický výhľad aj naďalej láka kupujúcich na skupinu kovov zahŕňajúcu zlato, striebro a platinové kovy, pričom investorom sa v treťom štvrťroku dostalo zaslúženej odmeny.

Menová politika a sadzby
Predpokladá sa, že centrálne banky USA, eurozóny a Japonska ponechajú základné úrokové sadzby až do 2. štvrťrok 2011 bezo zmeny.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok