Platforma na obchodovanie s akciami a jej ďalšie časti

Peter Šaro | rubrika: Článok | 1. 6. 2010
Ak chceme vykonať obchod s minimalizáciou potenciálnych strát a v akciách, ktoré vyhovujú vášmu štýlu obchodovania, je potrebné mať na platforme ďalšie nástroje, ktoré vám rozšíria znalosti o akcii, ktorú obchodujete.
 Platforma na obchodovanie s akciami a jej ďalšie časti

Zdroj: Shutterstock

Medzi ďalšie podporné súčasti platformy patria najmä:

  • Filtre – vyhľadávajú akcie s vopred zvolenými parametrami
  • Order a position window – poskytujú obchodníkovi informácie o pozícii (pozíciách), v ktorej sa nachádza
  • NYOB – New York Open Book – nástroj ukazujúci likviditu na strane kupujúcich a predávajúcich tak, ako prichádzajú príkazy na kúpu a predaj ku špecialistovi – platí len pre akcie obchodované na NYSE – New York Stock Exchange

Filtre

Tento nástroj vám umožňuje nachádzať akcie, ktoré vyhovujú vášmu štýlu obchodníka. Ste to totiž vy, kto si nastavuje konkrétne špecifikácie o akciách, ktoré majú byť filtrom nájdené. Najčastejšie sa jedná o tieto špecifikácie:

  • 52 week high/low – filter vyhľadáva akcie, ktoré prekročili najvyššiu (najnižšiu) cenu za posledný rok. Na týchto cenových úrovniach je vždy vyššia volatilita ako normálne, čo prináša viac obchodných príležitostí
  • Biggest movers – filter vyhľadáva akcie, ktoré majú veľký cenový rozdiel medzi záverečnou cenou z predošlého dňa a otváracou cenou. Nie je dôležitá príčina tohto rozdielu, ale fakt, že v takýchto akciách je opäť vyššia volatilita a šanca na zarobenie peňazí.
  • Volumemnožstvo zobchodovaných účastín v tej ktorej akcii. Filter vyhľadáva akcie, ktorých volume dosiahne vami požadované množstvo. Niektorí obchodníci preferujú volatilnejšie akcie s malým volume, iní zas „bezpečnejšie“ akcie s veľkým volume

Order a position window

Tieto okná vám poskytujú okamžité informácie o vašej pozícii v jednotlivých akciách. Najmä o cene a veľkosti pozície, o dosiahnutom zisku/strate, o čase, v ktorom ste do pozície vstúpili a podobne.

Údaj o veľkosti pozície a cene je veľmi nápomocný najmä pre začínajúcich obchodníkov, ktorí najprv obchodovali na rôznych demo verziách platforiem. V rámci demo verzie je možné okamžite dostať akciu v požadovanej cene aj veľkosti, čo však v realite nebýva samozrejmosťou. Často krát dochádza len k čiastočnému naplneniu príkazu, napríklad namiesto 200 účastín sa naplní len príkaz vo výške 100 účastín. 

Súčasťou position window je aj ukazovateľ otvorenej P/L – profit/loss, teda zisku alebo straty v danej pozícii. Problémom tohto ukazovateľa je, že výrazne ovplyvňuje vašu psychiku obchodníka. Ak ste totižto v pluse, často krát uzatvoríte pozíciu skôr, ako sa naplní vami sledovaný cieľ, pretože chcete mať na konte plusový obchod. V prípade mínusovej hodnoty, straty, môžete uzatvoriť pozíciu predčasne, aby ste minimalizovali stratu, pričom krátko na to môže nasledovať pohyb v očakávanom smere a vám už len zostanú oči pre plač.

New York Open Book

Ak obchodujete akcie na NYSE, súčasťou vašej platformy by mala byť NEW YORK OPEN BOOK – NYOB, ktorá vám ukazuje cenu a veľkosť BID a ASK tak, ako prichádzajú na NYSE priamo k špecialistovi. Za zobrazovanie údajov na nej je teda zodpovedný špecialista. Pomocou tohto nástroja získate ďalšie dôležité informácie ohľadom likvidity vo vašej akcii, čo vám prispeje k realizovaniu obchodov.

saro_01_2.jpg
Obr. č. 1: NEW YORK OPEN BOOK

Doplňujúce zdroje informácií

Všetky spomínané súčasti platformy prispievajú k tomu, aby ste realizovali svoje obchody na základe čo najväčšieho množstva informácií o akcii. Medzi doplňujúce zdroje informácií, ktoré sa na platforme nenachádzajú, ale vám pomáhajú pri uvedomovaní si toho, čo sa deje na trhu, patria informačné portále, ktoré prinášajú pravidelné updaty z trhu, prípadne poskytujú v čo najrýchlejšom čase stručný popis toho, čo sa deje v jednotlivých akciách, ktoré zaznamenávajú nezvyčajnú, zvýšenú aktivitu. Jedná sa väčšinou o platené stránky, napríklad www.briefeing.com alebo www.tradethenews.com.

Takisto existuje na trhu nespočetné množstvo stránok, na ktorých skúsení obchodníci, poprípade analytici vyslovujú svoj názor na jednotlivé akcie, dokonca s konkrétnym vytýčením miesta vstupu a výstupu z pozície. Stojí za to si pozrieť výsledky ich predpovedí z minulosti, pretože vám môžu výrazne pomôcť pri hľadaní aktívnych akcií ako aj pri realizácii profitabilných obchodov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok