XTB: Do troch rokov sa chceme stať najlepšou európskou brokerskou spoločnosťou

Michal Ruml | rubrika: Článok | 24. 5. 2010
Byť najlepšou euróskou brokerskou spoločnosťou a patriľ medzi desať najlepších spoločností v odbore na svete? „Myslím si, že už dnes nám k dosiahnutiu tohto cieľ veľa nechýba,“ hovorív rozhovore pre Finance.sk Jakub Zablocki, predseda predstavenstva X-Trade Brokers.
XTB: Do troch rokov sa chceme stať najlepšou európskou brokerskou spoločnosťou

Zdroj: Shutterstock

jakub_zablocki.gifS Jakubom Zablockim, predsedom predstavenstva brokerské společnosti X-Trade Brokers sme sa rozprávali o dlouhodobej stratégii ním vedenej firmy a tiež o nedávnom spojení s legendárnym tímom Formuly 1 Vodafone McLaren Mercedes.

V  marci tohoto roku ste oznámili zahájenie spolupráce s týmom Formula 1 Vodafone McLaren Mercedes. Prečo ste si k svojim sponzorským aktivitám vybrali práve F1 a tím McLaren?

XTB sa v poslednej době veľmi dynamicky vyvíja. Otvárame nové pobočky v ďalších krajinách. Formule 1 je globálnym a jedným z najviac prestížnych športov na svete, ktorý ovplyvňuje širokú verejnosť, preto sme uznali, že práve partnerstvo s tímom Formula 1 bude pre našu spoločnosť najlepším spôsobom, ako zlepšiť  globálny imidž. Mimo to princípy a hodnoty F1 sú blízke charakteristike pôsobenia XTB – týmito princípmi rozumiem profesionalitu, moderné technológie, prestíž a veľký kapitál.

McLaren je známý svoju profesionalitou a perfekcionizmom. Stať sa ich partnerom preto určite nebolo jednoduché. Ako samotné uzatvorenie zmluvy prebiehalo? Myslím tým, čo všetko ste museli pred vlastným uzatvorením zmluvy absolvovať?

Vodafone  McLaren Mercedes je jedným z najviac úspešných a skúsených tímov Formuly 1. Je to tiež tím, ktorý už dlhodobo bojuje výhradne o predné pozície. Náš kontrakt s McLarenom sa netýka iba jedinej udalosti, ale je plánovaný dlhodobo a zahŕňa v sebe realizáciu mnohých projektov, vďaka ktorým má vplyv na globálnu marketingovú stratégiu XTB. Práve preto trvalo jednanie medzi našimi spoločnosťami niekoľko mesiacov. Záležalo nám na dojednaní všetkých dôležitých záležitostí pre spokojnosť oboch strán a nadviazaní dlhodobej partnerskej spolupráce. Možno to bude znieť sebavedomo, ale najlepší pracujú s najlepšími.

X-Trade Brokers je poľskou spoločnosťou. Neuvažovali ste teda aj o sponzoringu Roberta Kubicu, ktorý je poľským jazdcom?

Róbert je veľmi dobrý pilot, my jsme ale premýšľali skôr o partnerstve s celým tímomm, a práve preto sme vybrali tím, ktorý má veľké ambície, a ktorí charakterizuje mnoho dosiahnutých úspechov a vždy bojuje o tie najlepšie pozície. Avšak Róberta si veľmi vážime a prajeme mu samé úspechy. Boli by sme šťasní, keby sa pripojil k tímu McLaren. Kubica je prvým poliakom, ktorý jazdí F1 a XTB je prvou poľskou spoločnosťou, ktorá sponzoruje tím McLaren.

Spoločnost X-Trade Brokers pôsobí na kapitálových  trhoch už od roku 2002. Na Slovensko ste vstúpili v roku 2007 a svoje pole pôsobnosti postupne rozširujete do celej Európy. V koľkých krajinách už máte svoje pobočky, a ktoré ďalšie krajiny plánujete v budúcnosti do svojho portfólia zahrnúť?

Momentálne prevádzkujeme pobočky na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Rumunsku a Španielsku. Plánujeme tiež ďalší vývoj a medzinárodnú expanziu. V roku 2010 začneme pôsobiť v ďalších piatich európskych krajinách: vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku, v Portugalsku a v Maďarsku. Rovnako tak prebiehajú intenzívne prípravy ohľadne akvizície maklérskych spoločností v Ázii a v Južnej Amerike ako začiatok vývoja distribučnej siete mimo Európsku Úniu. Firma intenzívne pracuje taktiež na ďalšom zlepšovaní ponuky služieb a produktov.  

Dynamika rastu vašej spoločnosti je takmer neuveriteľná. Ako sa z relatívne provinčnej stredoeurópskej spoločnosti počas niekoľkých málo rokov stane významný hráč na globálnej úrovni?
Zaznamenávame dynamický vývoj, dosahujeme veľmi dobrých finančných výsledkov, a to predovšetkým vďaka tomu, že ponúkame najmodernejšie technológie, veľmi kvalitný klientský servis, bezplatnú a obsiahlú edukáciu, čo sa týka finančných trhov a taktiež vďaka vyváženým prevádzkovým nákladom. Trh, na ktorom pôsobime je na súčasnú ekomickú krízu viac odolný než väčšina ostatných ekonomických odvetví. Naše zisky nám dovolujú rozširovať pôsobenie v mnohých svetových destináciách, ale taktiež sa angažovať s Formulou 1. Samozrejme neskývame, že je to pre nás investícia v medzinárodnom imidži a zväčšenie rozpoznateľnosti našej spoločnosti vo svete.

Skúste nám, prosím, zhodnotiť rozdiely a špecifiká trhov či dohľadov nad nimi v krajinách kde pôsobite. Je niečo, čo vás z investičného pohľadu pri vstupe na rozvinutejšie trhy v západnej Európe negatívne či naopak pozitívne prekvapilo?

Ťažko môžeme v jednej vete vymenovať rozdiely medzi jednotlivými krajinami, avšak špecifiká trhu, na ktorých pôsobíme, sú značné - od jednoduchých, kde spolupráca prebieha rýchlo a hladku, po trhy, kde je to omnoho zložitejšie. Všeobecne neexistuje jediná schéma, čo sa týka spolupráce a samotný priebeh spolupráce je závislý na mnohých faktoroch, nielen právnych, ale tiež kultúrnych.

Aký vlastne je typický investor využívajúci vašich služieb například v Českej republike a aký je taký klient v Nemecku? Sú medzi nimi nejaké významnejšie rozdiely, alebo využívajú rovnaké produkty, majú rovnaké znalosti?

Česká republika je pre nás veľmi zaujímavým a perspektivnym trhom. Možno, že český trh nie je tak rozvinutý ako napríklad nemecký, ale je isté, že českí investori si veľmi rýchlo rozširujú svoje znalosti o finančných trhoch. Vnímame tu značný potenciál a už niekoľko rokov pozorujeme jeho dynamický vývoj. Momentálne patrí XTB v Českej republike k najväčším brokerským spoločnostiam na mimoburzovnom trhu. Dá sa povedať, že mentalita českého kliena je viac podobná skôr nemeckému klientovi, než rumunskému. Všeobecne väčšina našich klientov vo všetkých pobočkách má veľmi obdobný profil: volí obdobné inštrumenty, majú viac menej rovnaký vek a otvárajú účty v približne rovnakých hodnotách.

Máte osobné skúsenosti z mnohých európskych a svetových trhov. Stretávate sa s množstvom významných ekonomických osobností. Aký je váš osobný názor na súčasnú svetovú ekonomickú situáciu? Máme to najhoršie už za sebou?

Myslím, že áno, aj keď neočakávam žiadnu väčšiu zmenu vo výhľade niekoľkých nadchádzajúcich rokov. To, čoho sa najviac obávam, je obrovské zadĺženie jednotlivých štátov. Myslím, že to čo pozorujeme v Grécku je zatiaľ len začiatok vážnejších problémov, ktoré môžu nastať. Všetko bude závislé na tom, či budeme schopní zodpovedne a múdro nastaviť a realizovať verejné výdavky. Rovnako tak to platí pre naše osobné rozpočty. Čas ukáže.

Skúste sa, prosím, na záver pozrieť do budúcnosti. Kde bude spoločnosť X-Trade Brokers za desať rokov odo dneška?

Tak ďaleko do budúcnosti nie som schopní odhadnúť vývoj našej spoločnosti. To, čo môžem povedať určite je, že v priebehu najbližších troch rokov sa XTB plánuje stať najlepšou európskou brokerskou spoločnosťou a patriť medzi desať najlepších brokerských spoločností na svete. Myslím si, že už dnes nám k dosiahnutiu tohto cieľa veľa nechýba.

Ďakujem za rozhovor,
Michal Ruml, Finance.sk

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok