Kedy je najvýhodnejší čas na investovanie do akcií? Možno práve teraz

Redakcia | rubrika: FINMARKET | 22. 12. 2022
Ľudia, ktorí chcú investovať do akcií, si často kladú otázku, kedy je najlepšie investovať, najmä keď je akciový trh nestabilný alebo zažíva pokles. Kým niektorí sú presvedčení, že najlepšie je počkať na ten ideálny okamih, iní veria, že najlepší čas na investovanie je „práve teraz“. Historické dáta ukazujú, že najlepšie obdobia (najprudšie rasty) zažil trh vždy po tých najhorších prepadoch. Ako ale odhadnúť, kedy cena dosiahla „dno”? Univerzálne pravidlo hovorí: „Čas na trhu je lepší ako časovanie trhu."
Kedy je najvýhodnejší čas na investovanie do akcií? Možno práve teraz

Zdroj: Shutterstock

Rozhodujúce faktory investora

Pri rozhodovaní o tom, kedy investovať do akcií, treba zvážiť niekoľko kľúčových faktorov:

  • Investičné ciele – jasná predstava o investičných cieľoch vám pomôže pri rozhodovaní o investovaní a pri výbere investícií.
  • Časový horizont – s dostatkom času môže investor prekonať krátkodobé výkyvy na trhu a prípadne z nich aj profitovať. Na druhej strane krátkodobý horizont môže byť citlivejší na výkyvy na trhu a vyžaduje väčšiu opatrnosť, pokiaľ ide o čas investovania.
  • Miera rizika – volatilita trhu môže vytvoriť príležitosti na nákup investícií za nižšiu cenu, čo môže potenciálne viesť k vyšším výnosom, ak sa trh zotaví. Zároveň však so sebou prináša väčšie riziko. Ak máte teda averziu voči riziku, možno budete chcieť pred investovaním počkať na stabilnejšie trhové podmienky.

Jedným z argumentov pre investovanie v súčasnosti je, že v minulosti sa akciový trh vždy zotavil z poklesov a dlhodobo rástol. Znamená to, že aj keď trh zažíva pokles, s najvyššou pravdepodobnosťou sa zotaví a potenciálne poskytne investorom dobré príležitosti.

Súčasná ekonomická situácia vytvára priaznivé prostredie. Úrokové sadzby nedávno dosiahli historicky najnižšiu úroveň, čo môže investorom sťažovať dosahovanie výnosov z iných investícií, napríklad z dlhopisov. Aj to môže zatraktívniť akcie, a to najmä pre investorov s dlhodobým investičným horizontom.

Prečo začať investovať?

Mnoho ľudí začína s investovaním práve v tejto dobe. Núti ich k tomu vysoká miera inflácie, ktorá znehodnocuje peniaze nečinne uložené na bežných účtoch alebo „pod vankúšom“. Investovanie do akcií je skvelým spôsobom, ako ochrániť svoj majetok pred infláciou a dlhodobo zvyšovať jeho hodnotu. Akcie majú potenciál poskytovať vyššie výnosy ako iné typy investícií, napríklad sporiace účty alebo dlhopisy.

Veľkou výhodou investovania do akcií je, že môžete začať aj s malými sumami peňazí. Investori začínajúci s pravidelným investovaním menších čiastok môžu využiť takzvané priemerovanie dolárových nákladov (dollar-cost averaging). Táto stratégia pomáha vyrovnať vzostupy a pády akciového trhu. Okrem toho umožňuje jednoduchú diverzifikáciu investičného portfólia, čím znižuje celkové riziko.

Ako to funguje? Investor chce investovať 100 eur mesačne do konkrétnej akcie. Ak je cena akcie v prvom mesiaci 10 eur za akciu, investor bude môcť kúpiť 10 akcií. Ak sa cena akcie v druhom mesiaci zvýši na 15 eur za akciu, investor bude môcť kúpiť len 6,67 akcie. A ak cena akcie v treťom mesiaci klesne na 8 eur za akciu, investor bude môcť kúpiť 12,5 akcie.

Pre časté transakcie s relatívne menšími sumami si však investor musí dať pozor najmä na vysoké poplatky, ktoré môžu znížiť vaše zisky a sťažiť dosiahnutie vašich finančných cieľov. Výberom maklérskej spoločnosti s nízkymi poplatkami si môžete ponechať viac svojich peňazí a potenciálne dosiahnuť vyšší výnos z investícií. Vyberte si preto spoločnosť, s ktorou je pravidelné investovanie dostupné.

Investujte teraz, dno netrafíte

Zlatým pravidlom investora je kúpiť akcie po poklese a predať na vrchole zhodnotenia. V praxi je však prakticky nemožné odhadnúť dno a rovnako tak aj vrchol. Preto je signálom na nákup práve väčší pokles, ako napríklad zažívame v tomto roku.

„Aktuálne na trhoch rizikových aktív prebieha korekcia v dôsledku obáv, že americká centrálna banka FED bude uťahovať menovú politiku rýchlejšie, než sama predpokladala. Je to dôsledok aj rekordne vysokej inflácie v USA, ktorá v decembri dosahovala medziročný rast 7 %, čo je za ostatných 40 rokov najvyššie tempo rastu. FED však nekončí s podporou ekonomiky, menová politika ostáva aj naďalej uvoľnená. Preto napriek výkyvom očakávame, že rizikové aktíva ako akcie, komodity či kryptomeny nakoniec budú pokračovať v raste, aj keď bude oproti roku 2021 nižší,“ vysvetľuje Matej Varga, vedúci riadenia investícií v 365.invest. 

Odborník odporúča počas dlhého investičného horizontu (7 rokov a viac), naplnenie portfólia na 80 – 100 % akciovými investíciami. Pri zámere investovať do akcií v kratšom investičnom horizonte 5 rokov môže investor vložiť do takýchto dynamických aktív približne polovicu svojich investícií, zvyšok zas investovať do iných aktív.

Do akcií však podľa prieskumu investuje stále málo ľudí, len približne 11 % Slovákov, a aj to len čiastkovo. Dôvodom je obava zo straty peňazí, nízka informovanosť o téme, ale aj neochota počkať si na výnosy a investovať dlhšie obdobie, napriek tomu, že potenciál zaujímavého zhodnotenia akciových investícií sa zvyšuje so schopnosťou sporiteľa vytrvať. Ak teda máte voľné prostriedky, dostatok času na zhodnotenie, príležitosť je na vašej strane. 

Ako začať investovať do akcií?

Pred prijatím akéhokoľvek investičného rozhodnutia je dôležité, aby investori dôkladne preskúmali a zvážili svoje možnosti. Môžete si kúpiť akciový fond v banke. No tu nemáte vplyv na nákup a predaj jednotlivých akcií. Navyše platíte vstupné, ročné a často aj výstupné poplatky. Druhou možnosťou je kupovať priamo cez brokera.  Tu je niekoľko možností. Vždy je však dobré zvážiť, ako dôveryhodný je broker, aké sú poplatky aj možnosť vyskúšania demo účtu, prípadne jazyková mutácia, ak nie ste zbehlí v angličtine.

V našich zemepisných šírkach sa javí ako vhodná platforma na nákup akcií eToro.

Medzi výhody patrí hlavne:

  • Široká škála investičných možnosť vrátane akcií, ETF, kryptomien, komodít a ďalších. Znamená to, že investori môžu diverzifikovať svoje portfólio a znížiť riziko investovaním do rôznych tried aktív.
  • Má používateľsky prívetivú platformu, ktorá investorom uľahčuje navigáciu a vyhľadávanie potrebných informácií. Platforma ponúka aj vzdelávacie zdroje a nástroje, ako sú analýzy trhu a trhové správy, ktoré investorom pomáhajú prijímať informované investičné rozhodnutia.
  • Jednou z jedinečných funkcií eToro je platforma sociálneho obchodovania, ktorá investorom umožňuje sledovať a kopírovať obchody úspešných investorov. To môže byť užitočný nástroj pre investorov, ktorí sú na trhu noví alebo sa chcú učiť od skúsenejších obchodníkov.
  • Za investovanie s eToro neplatíte žiadne poplatky za správu, a to ani v prípade kopírovania iných obchodníkov a investovania do portfólií. To môže byť atraktívne pre investorov, ktorí chcú minimalizovať náklady.
  • eToro je regulované finančnými orgánmi vo viacerých krajinách vrátane britského orgánu Financial Conduct Authority (FCA) a americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), čo môže investorom poskytnúť vyššiu úroveň bezpečnosti a dôvery.

Výhodou je možnosť všetko si vyskúšať na bezplatnom a časovo neobmedzenom demo účte, kde máte k dispozícii 100 000 dolárov. Stačí sa zaregistrovať.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok