Vývoj na trhoch v znamení vyberania ziskov a znižovania špekulácií na pokles USD

Ole Sloth Hansen | rubrika: Článok | 17. 12. 2009
Záver roka často prináša reverzné pohyby na trhoch. S blížiacim sa koncom roku spôsobilo uzatváranie pozícií na niektorých komoditných trhoch významné straty.
Vývoj na trhoch v znamení vyberania ziskov a znižovania špekulácií na pokles USD

Zdroj: Shutterstock

Tento rok tomu predchádzalo niekoľkomesačný pohyb cien v pásme. Výpredaje spustila správa o americkej nezamestnanosti, ktorá bola lepšia, ako sa očakávalo. Nasledovala reťazová reakcia, ktorá viedla vďaka posilňovaniu USD, k dramatickému spätnému pohybu na cenách komodít.

Na dolári boli vybudované významné špekulácie na jeho pokles a situácia došla až do bodu, kedy sa investori vzájomne sledovali orlím zrakom, kto začne ako prvý uzatvárať pozície, a teda nakupovať USD. Takže zverejnením údajov o nezamestnanosti v USA nastal pravé tento okamžik a USD v priebehu niekoľkých dní posilnil voči košu šiestich hlavných mien o 2,7%.

K rastu zlata chýba impulz

Na komoditných trhoch sme v uplynulých týždňoch videli budovanie veľkých pozícií, najvyšších za posledných 6 mesiacov, špekulujúcich na ďalší rast. Preto bol tento sektor tak významne zasiahnutý korekciou. Zlato oslabilo o 9 percent a zmazalo tak viacej ako polovicu svojho novembrového nárastu. Nasledovalo ho striebro s väčšou razanciou poklesu, lebo to stratilo až 12% hodnoty. V uplynulých mesiacoch pomer ceny zlata a striebra klesal. Teraz však prelomil klesajúci trend a to môže naznačovať, že krátkodobo má zlato väčší potenciál rastu ako striebro.

Graf: Vývoj pomeru cien zlata (GC) k striebru (SI)

saxo_1_9.jpg


 

Na zlate sa konečne objavila dlho očakávaná korekcia. V nasledujúcich týždňoch bude vývoj určovať predovšetkým vyberanie ziskov a znižovanie špekulácií na pokles USD.

Korekcia ceny o 9% vyvolala nový nákupný záujem o zlato. Výhľad pre rok 2010 je pomerne pozitívny, a tak môže súčasná úroveň predstavovať príležitosť pre opätovný vstup na trh. Za pozornosť taktiež stojí skutočnosť, že výpredaj nás priblížil späť k úrovniam, na ktorých India začiatkom novembra kúpila od Medzinárodného menového fondu 200 ton zlata. To môže viesť k tomu, že niektorá iná centrálna banka kúpi zvyšných 200 ton, ktoré MMF má ešte v ponuke. Takýto krok by určite predstavoval pozitívny impulz a utvrdil by pozíciu zlata ako uschovateľa hodnoty.

Technicky v krátkodobom výhľade je zlato náchylné k poklesu na úroveň 1100 USD, prípadne na 1085 USD/uncu.  Silný dopyt z posledných mesiacov a pozitívne očakávanie k vývoju zlata v roku 2010 však môžu spôsobiť, že predajcovia sa zmenia na kupcov. Rezistencia potom predstavuje cenu 1160 a 1172 USD/uncu.

saxo_2_7.jpg

Cenami ropy hýbu pretekajúce zásoby

V uplynulých mesiacoch energetický sektor nebol veľmi presvedčivý. Cena ropy spadla z maxím dosiahnutých v októbri už o 15%. Sektor bol zasiahnutý jednak výberom ziskov a takisto posilňujúcim USD.

Výška zásob v Cushingu (hlavné centrum pre skladovanie ropy) narástla podľa posledného reportu o 2,5 miliónov barelov. Za posledných 5 týždňov sa zásoby zvýšili o 8 miliónov barelov a do naplnenia ropných kapacity tak chýba už iba 5 miliónov barelov. To pôsobí negatívne na spotovu cenu tejto komodity.

Graf: výška kapacít zásob ropy v USA

saxo_3_6.jpg

 

Ešte okrem toho, severomorská ropa Brent, ktorá sa obchoduje voči americkej rope WTI s prirážkou vo výške 2,5 USD/barel, dosiahla svojho 3-mesačného maxima. Historicky je priemerná prirážka medzi 1-2 USD. Terajšia situácia má 3 dôvody: silný dopyt v Ázii, zníženie produkcie zo strany krajín kartelu OPEC a nárast amerických zásob.

Technicky je ropa opäť v pásme 70-75 USD a väčšie riziko teraz predstavuje ďalší pokles, a to k úrovni 65 USD/barel. Tam by cena mala nájsť podporu. Cenami budú hýbať predovšetkým zásoby.

saxo_4_2.jpg

Tento týždeň vyprší januárový kontrakt a prerolovanie na februárový bude stáť 1,80 USD.

Emisné CFD-čka

Minulý týždeň Saxo Bank uviedla na trh CFD na emisní kvóty. Podkladovým aktívom je EUA Carbon Emissions z burzy Europaen Climate Exchange. To umožní investorom transparentne participovať na vývoji cien povoleniek. Tie sú v silnej korelácii s vývojom cien energií ako sú ropa, zemný plyn alebo uhlie.
Ich cena spadla z minuloročných júnových 30 eur za tonu na 8 eur zo začiatku roku 2009. Recesia vtedy zasiahla celú Európu a spomalila priemyselnú produkciu. V posledných 6 mesiacoch sa cena pohybuje v pásme 12-16 eur. Pokiaľ sa v Kodani dohodnú na znížení emisií, bude to mať pozitívni (t.j. rastúci) dopad na ceny emisných kvót.

Graf: Vývoj cien emisných kvót na burze Europaen Climate Exchange

saxo_4_3.jpg

Prelomenie ceny 15,20 EUR otvára potenciál k rastu na 19,65 prípadne až na 25 EUR. Do toho okamžiku však očakávame obchodovanie v pásmu s podporou na úrovni 12,85 EUR.

Autor pracuje ako komoditný stratég Saxo Bank saxo.jpg 

Ole Sloth Hansen

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok