Nezvládate platiť hypotéku? Tu sú vaše možnosti

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 26. 10. 2023
Našli ste na liste vlastníctva spoluvlastnícke podiely či dokonca nehnuteľnosti, ktoré sú stále napísané na vášho zosnulého príbuzného? Táto situácia je v praxi pomerne častá a nemusí sa týkať len zabudnutých či nevyužívaných pozemkov. Ako ju treba riešiť?
Nezvládate platiť hypotéku? Tu sú vaše možnosti

Zdroj: Shutterstock

Hypotéky sú čoraz drahšie a výrazne komplikujú nákup nehnuteľností pre mnohých ľudí. Problém však nepostihuje len tých, ktorí uvažujú o uzatvorení hypotéky, ale aj tých, ktorí ju už niekoľko rokov splácajú. Zvýšili sa vám mesačné splátky a úver už nezvládate splácať? Štát má pre vás nové riešenie.

Ústretové riešenie

Rezort financií nedávno predstavil návrh pomoci domácnostiam, ktorý obsahuje mierne upravenie pravidiel týkajúcich sa splácania hypoték. V praxi by to malo vyzerať tak, že banky by mali zohľadňovať finančnú situáciu klientov a snažiť sa nájsť riešenie, ktoré by zabránilo okamžitému draženiu nehnuteľnosti.

Nový spôsob pomoci je podľa mnohých veľmi ohľaduplný. Banky totiž už teraz ponúkajú svojim klientom rôzne doplnkové služby, ktoré siahajú za rámec zákona. Vďaka tomu je počet dražieb minimálny.

Návrh pomoci domácnostiam je súčasťou zákona, ktorého cieľom je implementovať európske nariadenia do slovenskej legislatívy. Aj keď na prvý pohľad sa zdá, že prinesie výhody iba klientom, opak je pravdou.

Novinka má poskytnúť podporu aj bankám. Snaží sa minimalizovať počet klientov, ktorí nedokážu splácať úvery, čím zabezpečuje vyššiu úroveň stability.

Návrh pomoci v praxi

Ako bude návrh pomoci vyzerať v praxi, závisí od konkrétnej situácie jednotlivých klientov. Legislatívna úprava je pomerne všeobecná a hovorí, že banky by mali upravovať podmienky dlžníkov tak, aby boli schopní splácať úvery a nedostali sa do zbytočných finančných problémov.

V návrhu zákona sa uvádza: „Veritelia zavedú a uplatňujú primerané politiky a postupy na upravenie podmienok splácania spotrebiteľa, ak je to potrebné, a to ešte pred začatím výkonu záložného práva. Táto úprava podmienok splácania zohľadňuje predovšetkým finančnú situáciu spotrebiteľa.“

Banky by tak v prípade zhoršenia finančnej situácie mohli klientovi napríklad upraviť výšku splátok. Tým by znížili celkové náklady domácnosti alebo jednotlivca a zabránili by tomu, aby vynechal splatenie jednej alebo viacerých splátok.

 

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Banky by mohli poskytnúť viac riešení

Legislatívna úprava predpokladá niekoľko spôsobov riešenia danej situácie, medzi ktoré patria najmä: 

  • úplné refinancovanie úveru,
  • čiastočné refinancovanie úveru,
  • zmena podmienok existujúceho úveru,
  • odklad splátok, pri ktorom by sa istina úveru neúročila.

Spolu s týmito zmenami sa očakávajú aj ďalšie zmeny, pričom jednou z najvýraznejších je možnosť externého správcu. Ten by mal riešiť prekážky, ktoré v súčasnosti bránia preniesť nesplácané úvery od bánk a iných úverových inštitúcií ku kupcom. Správca by okrem toho mal zabezpečovať aj iné úlohy, vrátane ochrany práv dlžníkov.

„Úverové inštitúcie by mali mať možnosť predať ich iným subjektom na efektívnych, konkurencieschopných a transparentných sekundárnych trhoch. To odôvodňuje potrebu prijatia novej právnej úpravy v podobe návrhu zákona, ktorý vytvára právny rámec v oblasti spravovania a nákupu úverov a umožňuje úverovým inštitúciám lepšie riešiť úvery, ktoré sa stanú nesplácanými, a to zlepšením podmienok pre predaj úveru tretím stranám,“ uviedlo Ministerstvo financií Slovenskej republiky.

Služby správcu by mohla využiť aj akákoľvek banka alebo iná úverová inštitúcia. Celý proces by vyzeral tak, že správca by v mene inštitúcie kontaktoval konkrétneho klienta, s ktorým by potom prerokoval podmienky úveru a snažil sa nájsť vhodné riešenie."

Návrh ako odpoveď na zdražovanie hypoték

Výhodné a lacné hypotéky s úrokom nižším ako 1 % sú už minulosťou. Banky ich neposkytujú už takmer dva roky. Existuje niekoľko dôvodov tohto zdražovania. Hlavným z nich je vysoká inflácia, ktorá ovplyvňuje takmer všetky odvetvia trhu.

Priemerná úroková sadzba sa momentálne pohybuje na úrovni 3,9 %. Jednotlivé úvery už nie sú ani zďaleka také výhodné a záujem o ne neustále klesá. 

Drahé hypotéky však priniesli aj jednu výhodu, a tou je zníženie cien nehnuteľností. Nižší dopyt ochladil trh, čo znamená, že predávajúci musia ponúkať domy a byty o tisíce eur lacnejšie.

Dražby nehnuteľností klesajú

Splácanie hypoték je kvôli vysokej inflácii a zdražovaniu čoraz ťažšie, no štatistiky ukazujú, že dražbou končí len 0,02 % prípadov z celkového počtu poskytnutých úverov. Navyše tieto čísla sú každým rokom nižšie.

„Kým v roku 2020 prebehlo okolo 200 dražieb, tento rok sa počet dražieb vyvolaných bankami kvôli nesplácaniu úveru odhaduje na približne 90,“ tvrdí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik.

Mnohí z klientov, ktorí sa dostanú do dražby, sú pritom veľmi problémoví. Nekomunikujú so svojou bankou a nemajú záujem hľadať nové spôsoby, ako riešiť svoju situáciu. 

Splácanie úverov postihne len malú skupinu klientov

Národná banka Slovenska tvrdí, že zdražovanie hypoték v spojitosti s refixáciou tých superlacných, ktoré boli poskytnuté pred niekoľkými rokmi, spôsobí problémy len veľmi malej skupine klientov. Podľa jej odhadov by to nemalo postihnúť viac ako 3 % zo všetkých domácností s hypotékou.

Anketa

Zdvihli sa vám splátky hypotéky?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Čo sú reverzné hypotéky a ako by mohli pomôcť Slovákom?

29. 9. 2023 | Redakcia

Čo sú reverzné hypotéky a ako by mohli pomôcť Slovákom?

Na nedostatočnú výšku dôchodkov si sťažuje mnoho penzistov už dnes. Demografický vývoj Slovenska a neuspokojivý stav verejných financií však naznačujú, že situácia sa v budúcnosti nezlepší.... celý článok

Hypotéka pre podnikateľov: Všetko, čo potrebujete vedieť

12. 6. 2023 | Daniel Výcha

Hypotéka pre podnikateľov: Všetko, čo potrebujete vedieť

Hypotéka pre podnikateľov na prvý pohľad môže vyzerať veľmi podobne ako hypotéka pre bežné fyzické osoby. Pravdou však je, že tento typ úveru má určité charakteristické znaky a špecifiká,... celý článok

Ak veriteľ neskontroluje vašu bonitu, môžete mať úver zadarmo

8. 9. 2021 | Barbora Magočová | 1 komentár

Ak veriteľ neskontroluje vašu bonitu, môžete mať úver zadarmo

Úvery by nemali byť poskytované osobám, ktoré ich nebudú schopné splácať. Čo sú poskytovatelia úverov povinní zisťovať a ako môžete profitovať z toho, keď svoje povinnosti zanedbajú? celý článok

Príbuzný naletí každému podvodníkovi a rozdáva peniaze: čo robiť?

28. 4. 2021 | Barbora Magočová

Príbuzný naletí každému podvodníkovi a rozdáva peniaze: čo robiť?

Problémy s vyhodnocovaním výhodnosti rôznych transakcií prichádzajú s vyšším vekom, zhoršením duševného zdravia či zneužívaním návykových látok. Ako postupovať, ak už problém nastal... celý článok