Kríza drví východoeurópske ekonomiky

Zdeněk Strmiska | rubrika: Článok | 26. 2. 2009
Dvadsať rokov po zmene hospodárstva z centrálneho plánovania na slobodný tržný systém poznali východoeurópania ďalšiu tienistú stránku kapitalizmu: hospodársku recesiu...
Kríza drví východoeurópske ekonomiky

Zdroj: Shutterstock

...Potom, čo sa zákazníci proexportne orientovaného priemyslu vytratili vo víre finančnej krízy, dochádza k prepadu výroby. Vynikajúci hospodársky rast posledných rokov sa náhle zmenil v pokles a nezamestnosť vzrastá.

Prechod z centrálne riadenej ekonomiky na tržnú nebol vo východnej Európe jednoduchý. Bol sprevádzaný prepadom národných mien, vysokou infláciou a stratou medzinárodných exportných trhov. Korupcia, nedokonalá právna regulácia a hospodárska kriminalita zanedlho ochladili spoločenské nadšenie zo slobody a pochovali sny o skorom dorovnaní životného štandardu na úroveň západnej Európy.

Napriek tomu sa však tržné hospodárstvo ukázalo ako omnoho efektívnejší, pružnejší a umožňujúci svižnejší vývoj než centrálne plánovanie. Postupne sa podarilo prekonať prvé problémy súvisiace s pretvorením rigidných a neproduktívnych výrob do štruktúr schopných odolávať slobodnej súťaži, bol upevnený právny rámec a prichádzali prví zahraniční investori. Posledný krok do vyspelej Európy potom východoeurópania urobili v roku 2004.

Európska únia

Vstup do EU bol, aspoň čo sa hospodárskeho rozvoja týka, pre východnú Európu skutočným požehnaním. Pätnásť rokov po zvrhnutí železnej opony bola strhnutá i ďalšia bariéra. Síce menej viditeľná, tvorená všemožnými clami a obchodnými reguláciami, ale napriek tomu podstatne brániaci voľnému pohybu tovarov, kapitálu a investícií a teda rozvoju celého regiónu. 

Po jej páde už nič nebránilo prílivu zahraničného kapitálu na východ. Spoločnosti z vyspelej Európy so sebou priniesli dokonalejšie technológie, dostatok peňazí na zahájenie produkcie a predovšetkým mali zaistený odbyt na západe. Započalo obdobie rozvoja spojené s rastúcou produktivitou, poklesom nezamestnanosti a zvyšovaniu miezd.

Vlády si zahraničných exportérov hýčkali. Ponúkali štedré daňové úľavy a všemožné investičné stimuly, len aby sa výrobca rozhodol postaviť továreň práve u nich. Odmenou bol výrazný hospodársky rast a zlepšenie obchodnej bilancie.

Spoločne i do recesie

Previazanie ekonomík Východoeurópskych štátov s vyspelou západnou Európou, ktoré bolo tak prospešné v období expanzie, teraz ukázalo svoju odvrácenú tvár. Prepad dopytu v západných štátoch zrazil exporty zo stredoeurópskeho regiónu o desiatky percent (Slovensko od októbra o 40 %, ČR od septembra o 30 %) a výrazne zabrzdil priemyslovú výrobu.

Továrne prepustili značnú časť agentúrnych zamestnancov a v mnohých prípadoch obmedzili pracovnú dobu. Niektoré podniky už taktiež začali prepúšťať domácich pracovníkov, čím napríklad v ČR prispeli k historicky najprudšiemu nárastu nezamestnanosti.

Podobne ako ich západní kolegovia sa i východoeurópski politici pustili do tvorby stimulačných balíčkov na podporu umierajúcich ekonomík. Česká vláda predstavila balíček so 17 bodmi, ktorými chce predovšetkým uľaviť firmám a motivovať ich k udržaniu zamestnancov. Opozícii sa nepozdáva návrh na zníženie odvodov sociálneho poistenia platených zamestnávateľom za zamestnancov s nízkymi príjmami, hlavne kvoli výpadku príjmov štátneho rozpočtu.

Opozícia má totiž obavy o stratu prostriedkov na výplatu dôchodkov a sama by naopak rada sociálne výdaje zvýšila. To má pomôc podporiť domáci dopyt. Jedná sa však o pomerne rozporuplné riešenie, keďže zásadným problémom českej ekonomiky je v súčasnosti prepad dopytu v zahraničí (a nie domáceho dopytu), s tým súvisejúcim poklesom exportu a priemyslové výroby. Vzhľadom k tomu, že sa značná časť spotrebného tovaru dováža, mohla by sa taká stimulácia rovnať odoslaniu českých peňazí do zahraničia, bez významnejších pozitívnych dopadov na českú ekonomiku.

Tigre z Pobaltska

Pobaltské straty zaznamenali po vstupe do EU najvýraznejší rast. Po vzore rýchlo sa rozvíjajúcich azijských ekonomik, sa niekedy prezývali "ekonomické tigre". Ich rast bol ťahaný exportom najvýraznejšie zo všetkých Východoeurópskych štátov a potom, čo sa dopyt po ich výrobkoch vytratila, taktiež zaznamenávajú najprudší pokles. Niektoré predikcie odhadujú tohoročný prepad hospodárstva až o 10 %. V Lotyšsku z týchto dôvodov vyšli nespokojný občania do ulíc.

Závažnosť krízy odhalila tienisté stránky vysokej závislosti exportných ekonomík na ich západných obchodných partneroch. Možným ponaučením pre národohospodárov vo východnej Európe je podporenie väčšej diverzifikácie ekonomík a zrejme i prehodnotenie rozsahu investičných stimulov. Je však nemožné, aby východná Európa na exportérov celkom zanevrela. Bez vzájomnej spolupráce, voľného pohybu tovarov a investícií je ďalší rozvoj regiónu ťažko predstaviteľný.

Zdeněk Strmiska

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.