Čo priniesol uplynulý týždeň?

Miroslava Katreníková | rubrika: Článok | 16. 1. 2009
Všetci sme dúfali, že konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom sa čím skôr vyrieši. Ba práve naopak. Ukázalo sa, že tento spor má hlboké politické korene a obdnoviť dodávky zemného plynu sa nepodarilo ani po značných intervenciách predstaviteľov vlád európskych krajín, dokonca i samého predsedu európskej rady EU.Pre Slovákov bol tento týždeň však významný ešte z jedného dôvodu. Uplynulý týždeň bol totiž rozlúčkou so slovenskou korunou. Od soboty 17. januára je už na území republiky možné platiť len eurom.
Čo priniesol uplynulý týždeň?

Zdroj: Shutterstock

Posledných 7 dní vo svete

  • Rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje viac, než doposiaľ Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladal, a dopad to má na ekonomiky v strednej a východnej Európe. Svetový výhľad preto v novej prognóze nebude optimistický, uviedol riaditeľ fondu Dominique Strauss-Kahn."Zverejníme nové predpovede počas niekoľkých dní a nebudú optimistické", povedal Strauss-Kahn. "A situácia v celej východnej Európe je zlá, nie len v Maďarsku," dodal. Vymenoval obzvlášť Ukrajinu, Lotyšsko a Bielorusko.V novembri MMF znížil predpoveď hospodárskeho rastu na tento rok na 2,2 percent. V októbrovej prognóze bol údaj o 0,8 percentného bodu vyšší. Priemyslovo vyspelým ekonomikám fond predpovedá prvý celoročný pokles hrubého domáceho produktu od druhej svetovej vojny. Vyspelé štáty preto uvoľňujú na podporu svojich ekonomík miliardy dolárov či eur. 

  • V pondelok o 22:00 obnovila Škoda Auto svoju prevádzku v Mladej Boleslavi po viac než trojtýždňovej odstávke. Zamestnanci z nočnej smeny sa po dlhom voľne postavili k výrobným linkách, niektorí však vo veľkej neistote. Firma totiž bude niektorých ľudí presúvať do iných prevádziek, kde predtým využívala agentúrny personál.Presuny zamestnancov sú však nevyhnutné. Firma totiž začala od novembra znižovať výrazne počet agentúrnych pracovníkov, počas prvých týždňov tohto roku by mali odísť takmer všetci. V súčasnej dobe by ich v Škode Auto malo pracovať ešte zhruba 800, na začiatku októbra to pritom bolo až päťkrát viac, teda zhruba 4000. Mnoho z nich pracovalo napríklad v zváračskej dielni.

  • Ruský premiér Vladimír Putin vyzval Európsku úniu, aby zvýšila tlak na Kyjev kvôli preprave ruského plynu do Európy. České predsedníctvo EU predtým obe strany vyzvalo, aby plynovú krízu riešili jednaním premiérov. Takéto prianie už vyjadrila ukrajinská premierka Julija Tymošenková."Ľutujeme toho, čo sa deje, a z našej strany robíme všetko, aby sme prepravu plynu obnovili," prehlásil ruský premiér pri jednaní s predsedmi vlád zo Slovenska, Bulharska a Moldavska vo svojej rezidencii Novo-Ogariovo u Moskvy.
    Podľa Putina má Ukrajina všetky možnosti pre prepravu ruského plynu do Európy, ale neplní dohodu s Európskou úniou, ktorá mala dodávky plynu po týždennej dodávke odblokovať.

  • Každý deň bez dodávok bohatým európskym zákazníkom prichádza Gazprom, podnik kľúčový pre celú ruskú ekonomiku, o viac než sto miliónov dolárov. Firme hrozia žaloby od jej klientov, ktorí nedostali dohodnutý plyn, a európsky ministri energetiky sa v pondelok dohodli na tom, že sporom utrpela povesť Ruska a Ukrajiny ako spoľahlivých dodávateľov, a je treba urýchliť projekty, ktoré by mohli zmenšiť závislosť Európy na ruských nerastných surovinách a ukrajinských plynovodoch.

  • Česká republika obnovila štátnu podporu k novým hypotekárnym úverom.Mladý ľudia do 36 rokov veku môžu tento rok počítať so štátnou podporou k novym hypotekárnym úverom využitým na nákup staršieho bytu alebo domu. Ministerstvo pre miestny rozvoj (MMR) totiž stanovilo na rok 2008 priemernu úrokovú sadzbu na viac než 5,6 percent. Štát túto podporu kvôli nízkemu úročeniu hypoték neposkytoval od februára 2005, sadzby boli totiž pod limitnou hranicou piatich percent.
    Z uvedeného vyplýva, že pre všetkých žiadateľov, ktorí zahája čepanie hypotekárneho úveru v období od 1. februára 2009 do 31 januára 2010, majú nárok na štátny príspevok vo výške jedného percentného bodu, uviedlo MMR s tým, že podpora bude platiť i pre ľudí, ktorým po 31. januári 2009 končí fixačné obdobie hypotéky.

viac informácií nájdete na spravodajstvo.finance.sk

Posledných 7 dní na Slovensku

  • Slovensko je už desiaty deň bez dodávok ruského plynu.Podľa informácií od spoločnosti SPP, situácia v dodávkach zemného plynu na Slovensku je však zatiaľ stabilná a zodpovedá vyhlásenej regulácii. "SPP naďalej intenzívne pracuje na zabezpečení ďalších dodávok zemného plynu," uviedol SPP. Pre priemyselných odberateľov neustále platí núdzový stav a pri odbere sa uplatňuje stupeň osem."Tento stupeň obmedzenia znamená, že priemyselní odberatelia so zmluvne dohodnutým množstvom zemného plynu nad 633 megawattov za rok (nad 60 tis. metrov kubických za rok) musia znížiť odber zemného plynu na úroveň bezpečnostného minima. Pre vykurovanie platí základná vykurovacia krivka č. 1 bez obmedzenia odberu plynu," uviedol SPP." Podľa premiera Fica v najbližších dňoch ani nie je možné očakávať obnovenie dodávok. Po návrate z pracovnej cesty v Rusku a Ukrajine vyhlásil:"Spor má politickú podstatu a zdá sa, že Európska únia nie je dnes schopná ho okamžite riešiť. Zlé je to, že nie sú ho schopné dnes riešiť okamžite ani zainteresované štáty, teda Ukrajina a Ruská federácia. Ja si neviem predstaviť, že čo by sa muselo stať v priebehu 24 alebo 48 hodín, aby sa tranzit plynu spustil. To je prakticky nemožné." 

  • Piatok, 16. januára, je posledný deň kedy budú môcť Slováci platiť v obchodoch eurom aj slovenskou korunou. Tento šestnásťdňový duálny obeh umožňoval občanom jednoduchšie sa "zbaviť" posledných slovenských korún.Každý komu ešte nejaké mince "starej" slovenskej meny zvýšia a bude ich chcieť zameniť, môže tak urobiť v každej komerčnej banke. Mince budú banky zamieňať do konca júna tohto roku. Bankovky si však budete môcť vymeniť až do konca roku 2009.Ak by ste to ale ani tak nestihli, po tomto termíne si budete môcť zameniť slovenské koruny v Národnej banke. Tá bude vymieňať mince do konca roka 2013 a bankovky neobmedzene aj po tomto roku.

  • Štát a komerčné banky sa dohodli na produkte garantovaných úverov pre malých a stredných podnikateľov, pri ktorých by mala štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) garantovať 55 % z úverov do maximálnej výšky 10 miliónov Sk (331,94 milióna eur). "Veľmi efektívne na tomto projekte je, že klient nebude musieť navštevovať pri poskytovaní tohto produktu špecializovanú štátnu banku, ale navštívi komerčnú banku, ktorá je súčasťou tohto mechanizmu a priamo tam sa bude môcť oboznámiť s podmienkami a participovať na výhodách tohto programu," priblížil po podpise memoranda o spolupráci a výmene informácií v oblasti spolufinancovania malých a stredných podnikateľov medzi Ministerstvom financií (MF) SR, Slovenskou bankovou asociáciou (SBA), SZRB a Eximbankou premiér Robert Fico. 

  • Renomovaný ekonomický časopis Global Finance vyhlásil ČSOB za najlepšieho poskytovateľa finančných služieb obchodného financovania v Slovenskej republike pre rok 2009 (Best Trade Finance Bank 2009). Rovnaké ocenenie získala aj česká ČSOB a KBC v Belgicku.Banky boli v tejto kategórii hodnotené na základe nasledujúcich kritérií: objem transakcií banky, kvalita klientskeho servisu, konkurencieschopnosť v oblasti cien, podiel na finančnom trhu a využívanie inovatívnych technológií. Odborná porota, zložená z analytikov, manažérov, bankárov, odborníkov na nové technológie a ekonomických novinárov, posudzovala finančné inštitúcie zo 68 krajín a regiónov..  

  • Kolkovým známkam používaným na správne a súdne úkony vystaveným v slovenských korunách končí platnosť už tento piatok. V prípade, že máte ešte takéto známky v držbe, nemusíte sa obávať, pošta bude totiž takéto kolky odkupovať. A ako uviedol hovorca Slovenskej pošty Juraj Danielis: "Ak zákazníkom takéto kolky zostanú aj po 16. januári, bude mať možnosť tieto kolky odpredať na každej pošte, a to do konca marca. Po tomto termíne budú kolky odkupovať len vybrané pošty."Danielis ďalej upozorňuje: "Pri odpredaji kolkov je nutné na pošte vyplniť žiadosť o odpredaj, pričom peniaze budú zákazníkovi vyplatené po overení pravosti kolku. Tento proces bude trvať maximálne niekoľko dní."

viac informácií nájdete na spravodajstvo.finance.sk

Diskuze na Finance.cz

 Ako sa vám platí eurom?

Euro sa stalo obežnou menou na Slovensku. Aké sú vaše dojmy z platenia? Máte problém zvyknúť si a neustále prepočítavate na koruny? A čo mzda v eurách?Ste spokojní alebo banujete?

 Vstup do diskusie

Posledných 7 dní na našom serveri

  • Jednou z hlavných noviniek, ktorú na našich stránkach nájdete je rozšírenie spravodajstva o správy z TASR.
  • Rozhodovanie pred prvou investícou vám iste uľahčí nová sekcia Začíname investovať.
  • Taktiež by sme vás radi upozornili na nové prehľadné tabuľky týkajúce sa vývoja nezamestnanosti na Slovensku.

Anketa

V novembri minulého došlo k opätovnému otvoreniu druhého dôchodkového piliera. Uplynulé obdobie sme sa vás preto pýtali, či využijete prestup do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti?

  • určite áno - 36 %
  • uvažujem o tom - 30 %
  • rozhodne nie - 34 %

Miroslava Katreníková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.