Túto stránku si uložte do mobilu, pomôže vám doma zvládnuť Covid, aj jeho následky

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 3. 2021
Nakoľko je COVID-19 v súčasnosti najpálčivejším problémom, zopár ľudí sa našlo a dalo dokopy informácie nielen pre nakazených.
Túto stránku si uložte do mobilu, pomôže vám doma zvládnuť Covid, aj jeho následky

Zdroj: Shutterstock

Pacienti, ktorí po nakazení ostávajú doma, sú často dezorientovaní v tom, čo majú vlastne robiť. Ani ich najbližší často nevedia, ako im môžu pomôcť. Lekári poradia, aké vitamíny alebo lieky môžu užívať, no ľudia v domácej liečbe sú viac-menej odkázaní sami na seba. Aké lieky vám pomôžu? Ako sa správať v karanténe? Kedy si zhoršenie zdravotného stavu už vyžaduje hospitalizáciu? Ako sa vysporiadať s následkami po prekonaní ochorenia COVID-19? Aj to sú otázky, ktoré Slováci hľadajú po nákaze koronavírusom na internete. Pomôcť s odpoveďami na ne pomáha nová platforma CovidHelper.sk, ktorá funguje jednoducho: vyplníte vaše príznaky a získate individualizované rady založené na vašom zdravotnom stave.

CovidHelper - ako to funguje?

Človek vyplní krátky dotazník, ktorý individuálne zhodnotí jeho zdravotný stav a poradí, ako sa liečiť. Vyplnenie dotazníka trvá asi desať minút. „Hoci od začiatku pandémie prešiel už jeden rok, stále platí, že ak dostanete covid, pri hľadaní zrozumiteľnej a individualizovanej informácie sa poriadne zapotíte. Praktickí lekári sú preťažení, nemocnice ani nehovoriac. Preto sme vytvorili CovidHelper, uvádzajú jeho autori na sociálnych sieťach s tým, že odporúčania vychádzajú z oficiálnych a potvrdených zdrojov.

Autori prelustrovali slovenské štandardné terapeutické postupy, rady českej spoločnosti všeobecného lekárstva, ale aj najlepšie britské a americké zdroje. Ohľadom novej stránky sa radili s lekármi, výskumníkmi a zdravotníckymi informatikmi. Pacienti by tak mali mať všetko dostupné fakty, nie špekulácie či nepotvrdené hypotézy. Ľudia sa pri podozrení na nákazu koronavírusom alebo potvrdení o infikovaní ochorením antigénovým či PCR testom často obracajú s otázkami na lekárov, ale aj internet. V online svete sa však môžu stretávať s veľkými množstvom bludov a šarlatánskych odporúčaní z pochybných zdrojov.

Tvorcovia webu pritom vychádzali z vedeckých štúdií a odporúčaní odborníkov z oblasti medicíny, kde svojimi znalosťami prispela aj hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo dospelých, MUDr. Adriana Šimková, PhD., a aj MUDr. RNDr. Dominika Fričová, PhD. z Neurologického ústavu SAV.

 

Zadarmo pomáha tým, čo sa liečia doma

„CovidHelper vznikol vo voľnom čase a zadarmo. Pracuje na ňom 5 ľudí s nezištnou podporou mnohých ďalších. Naším cieľom nie je nahradiť lekárov, ale pomôcť stovkám či tisícom ľudí lepšie sa o seba postarať a uvoľniť zdravotnícke kapacity pre tých, ktorí to naozaj potrebujú,“ odkazujú na sociálnych sieťach tvorcovia nového covid testeru.

Okrem skupiny aktuálne chorých, sa stránka zameriava aj na ľudí, ktorí majú pretrvávajúce zdravotné problémy po prekonaní nákazy. Príznaky môžu mať rôznu formu, na Slovensku však zatiaľ neexistujú špecializované pracoviská, kde by sa týmto problémom venovali.

CovidHelper však nie je určený pre pacientov, ktorí sú v nemocniciach. Tam sú v starostlivosti lekárov, ktorí určujú liečbu a postup. Ide o nástroj, ktorý má pomôcť predísť hospitalizácii, rovnako je určený pre pacientov, ktorí sa cítia doma ohrození.

Pomôcť vám môže aj ak sa potrebujete starať o blízku osobu. Na základe otázok vám odborníci dokážu poradiť, aký vážny je váš priebeh a či je potrebné ísť do nemocnice. V krátkom dotazníku uvádzate len to, či ste boli pozitívny, aké máte príznaky a emailovú adresu. Všetky údaje sú ale anonymizované.

Stránku CovidHelper vytvorili piati odborníci Juraj Bárdy, Miroslav Beblavý, Dagmar Ceľuchová Bošanská, Katarína Gažíková a Roman Hauptvogel. Odbornú pomoc im poskytli Dominika Fričová z Neuroimunologického ústavu SAV a hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo dospelých Adriana Šimková.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok