Zásielky z Číny bez DPH už len do júla. Nákupy sa poriadne predražia

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 2. 2021
Obľúbili ste si nakupovanie na Čínskych e-shopoch? Od júla už zaplatíte DPH aj na pár eurových položkách.
Zásielky z Číny bez DPH už len do júla. Nákupy sa poriadne predražia

Zdroj: Shutterstock

Jednu z veľkých konkurenčných výhod drobných tovarov z Číny je oslobodenie od 20 % DPH. V súčasnoti platí, že ak je cena objednávky do 22 eur, nemusí sa platiť DPH.  Platnosť oslobodenia mala skončiť už na začiatku tohoto roku avšak paradoxne práve pandémia čínským nákupom „nahrala“. Európska komisia tak posunula platnosť zákona až na 1. júl 2021.

Ako sa dá nakupovať z Číny bez DPH

Dôležité je, aby cena objednávky nebola väčšia jako 22 eur.  Nie cena výrobku ale cena objednávky. Ak si chcete kúpiť viac výrobkov od jedného výrobcu, pričom cena jedného kusu je menej ako 22 eur, ale ich spoločná suma by už bola vyššia, je pre vás výhodnejšie vytvoriť viac samostaných objednávok. Toto všetko však má význam už len do 30.6.2020 (až na jednu výnimku - čítajte nižšie). Od júla prestáva platiť oslobodenie od DPH na dovoz tovarov z tretích krajín. Nakúpiť

Tabuľka: Ako sa platí DPH a clo na tovary z krajín mimo EU

cena objednávky do 30.6.2021 od 1.7.2021
DPH Clo DPH Clo
do 22 eur nie nie áno nie, colná deklárácia nutná
od 22 eur do 150 eur áno nie áno nie, colná deklarácia nutná
od 150 eur áno áno áno áno

Od júlá sa na všetky čínske nákupy platí DPH.

Táto konkurenčná výhoda na malých tovaroch končí v rámci celej EU k 1. júlu 2021. Od prvého júla sa tak už bude musieť doplatiť aj daň z pridanej hodnoty.  

Ako sa platí daň na tovary z Číny

Daň z pridanej hodnoty zaplatíte pošte alebo kuriérnej spoločnosti. K cene objednávky tak pribudne  ešte ďalších 20 %.  Ak ste si objednali napríklad obal na mobil v hodnote 20 eur, zaplatíte 20 €  + 20 % DPH, teda 24 eur. To však nebude všetko, k týmto tovarom navyše pribudla colná deklarácia.Pri zásielkách nad 150 eur sa platí navyše aj clo.

Kde a ako zaplatiť daň a clo?

Máte dve možnosti. Alebo to necháte na špeditéra, alebo si to vybavíte sami.

Môžete to nechať na špeditéra (poštu alebo kuriéra). Tu však musíte počítať aj nemalým poplatkom (9 až 15 eur). Navyše musíte špeditéra splnomocniť pomocou formulára, kde uvediete informácie o aký tovar sa jedná, jeho materiál, pre koho je určený, a tiež doklad o platbe.

Napríklad za poplatok 9 eur preclí pošta 3 položky z objednávky. Ak ich objednávka obsahuje viac, za každú ďalšiu sa priplácajú 2 eurá. Ak sa colné konanie vyrieši do 18 dní, odo dňa odoslania oznámenia, neplatíte za uskladnenie. Ak by však musela zostať zásielka na pošte dlhšie, musíte počítať z ďalším poplatkom (momentálne 0,50 eura za deň).

 

Clo, DPH a poplatok sa priamo platí pri doručení zásielky. Váš obal na mobil tak bude stáť omnoho viac. K cene 20 eur sa pripočíta poplatok najmenej 9 eur poplatok za splnomocnenie pošty a z tejto sumy sa vypočíta DPH. Už sme na cene cez 40 eur.  Oplatí sa vám takto nakupovať? V takomto prípade si iste radšej nakúpite u tuzemského obchodníka.

Ak chcete ušetriť, môžete si tieto formality vybaviť sami podaním colného vyhlásenia cez centrálny elektronický priečinok na Finančnej správe. Je to však pre osoby skúsenejšie v „elektronickom svete“. Potrebujete k tomu občiansky preukaz s elektronickým čipom, aktivovanú elektronickú schránku na Slovensko.sk, vytvorený elektronický podpis a registráciu na centrálnom elektronickom priečinku.

Objednali ste si tovar, no s cenou cla a DPH nesúhlasite

V tom prípade nemusíte tovar prevziať. Zásielku môžete odmietnuť.

Dá sa nakupovať tovary z Číny aj bez cla a DPH

Je jedna možnosť a to využiť nákup zo skladov čínskych e-shopov, ktoré sa nachádzajú na území EU. Napríklad čínsky gigant Aliexpress má svoj sklad i v Českej republike. Na tovary z čínskych skladov v EU sa vyššie popísaný postup nevzťahuje.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

clo, Čína, DPH, nákupné centrum, nákupy

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok