Polročné vysvedčenie sa blíži. Ako odmeníte školáka? Máme 7 zaručených tipov na darčeky

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 26. 1. 2021
Máte doma školáka, blíži sa vysvedčenie a vy uvažujete nad tým, aká odmena by mu urobila najväčšiu radosť? Môžete siahnuť po klasike, no môžete byť tento rok originálni. Máme pre vás 5 zaručených tipov na darčeky.
Polročné vysvedčenie sa blíži. Ako odmeníte školáka? Máme 7 zaručených tipov na darčeky

Zdroj: Shutterstock

Zaslúžia si vaše deti odmenu za vysvedčenie? Verím, že áno. Tento rok by si však určite zaslúžili odmenu aj rodičia. Mnohí zastupovali učiteľa na plný úväzok. Takže na vysvedčení sú tento rok oznámkovaní aj rodičia. Preto určite na svoje deti nehromžite, ak sú tie výsledky o niečo horšie ako v minulých rokoch.

2 termíny na polročné vysvedčenie

Kým v minulých rokoch boli polročné prázdniny pre mnohých pracujúcich rodičov dňom kedy "museli" riešiť v práci dovolenku, tento rok je to inak.  Polročné prázdniny boli kvôli pandemickej situácí ministrom školstva zrušené. Deň voľna bez online školy ani domácich úloh sa tak nekoná. Odmena školákom vo forme jedného prádzninového dňa tak tento rok nebude.

Aj vysvedčenie sa bude dávať v dvoch termínoch. Deti budú kvalifikované k 31.1. alebo k 31.3.2021. Minister školstva pridal túto druhú možnosť hlavne u tých školáv, kedy nedosiahli v prvom školskom polroku dostatok známok.  Riaditelia škôl sa teda môžu rozhodnúť kedy deti dostanú polročné vysvedčenie, teda či:

  • budú všetky deti klasifikované k 31.1.2021
  • budú všetky deti klasifikované k 31.3.2021
  • alebo časť detí dostane vysvedčenie k 31. januáru a časť detí 31. marcu 2021

Musíte sa preto informovať u riaditeľa školy, ktorú vaše dieťa navštevuje.

 

Odmeny za vysvedčenie

Ak by ste chceli predsa len odmeniť vaše deti nejakým hmotným statkom, máme pre vás pár zaručených tipov:

1. Maškrty

Sladkosti, čokolády či iné cukrovinky môžete kúpiť v obchode kedykoľvek. Nie ste tak odkázaní na internet ani nemusíte dopredu plánovať.  Ak radi experimentuje, pozrite sa na ponuku obchodov so zdravou stravou. Už dávno neplatí, že čo je zdravé to nechutí. Práve naopak. Rôzne musli tyčinky chutia aj deťom. Svoj darček môžete ozvláštniť aj exotickým ovocím, ktorého je práve v zimnom období dostatok.

2. Hračky alebo reparát z Vianoc

Ak sa vám nepodarilo trafiť darček pod vianočný stromček a zavládlo sklamanie, teraz to môžete napraviť. Plyšáky, barbie, autíčka a iné hračky potešia hlavne malé deti. Kvôli pandemickej situácii mnohé hračkárstva už v priebehu roka vylepšili svoje e-shopy, skrátili dodaciu dobu a umožňujú viaceré spôsoby ako dostať svoje tovary k zákazníkom. 

3. Lego a puzzle

To je nadčasová klasika, s ktorou obvykle nesklamete. Ak vaše dieťa či vnúča rado skladá, určite sa oplatí urobiť malý prieskum do detskej izby a zistiť aké motívy či sady už má.  Pri legu je navyše výhoda, že sú jednotlivé série kombinovateľné a i keď teraz dieťa „frčí“ na lego friends alebo harry potter, nie je vylúčené, že z týchto kociek nakoniec poskladá úplne iný dom, či ho použije ako súčasť autíčka v lego city alebo technic.

Tip: Môžete svoju odmenu ozvláštnit tým, že ju zabalíte do krabičky či balíčku, ktorý môže dieťa otvoriť až vylúšti napríklad kvíz zostavený z otázok z učiva, ktoré preberali v tomto polroku.

4. Móda pre tínedžerov

Ak máte doma parádnicu či fešáka, určite presne vie čo sa nosí, aj keď momentálne do školy nechodí. Štýlové tričko alebo mikina je dobrá odmena aj motivácia. Navyše v tomto období vrcholia novoročné výpredaje, takže by ste mohli ušetriť aj nejaké to euro.

Tip: Ako vychádzajú sviatky a prázdniny 2021

5. Zošity, denníčky a školské potreby

Aj keď sú deti na online vyuke, papiere, perá, zápisníky a zošity potrebujú stále. Ak máte doma tvorivé stvorenie, určite ho potešia výtvarné potreby a rôzne kreatívne sady. Vybrať si môžete od pár eur až po desiatky. Záleží či dáte prednosť pred pomôckami s preferovaným "disney a marvel" hrdinom alebo sa zameriate na kvalitu.

6. Knihy, e-knihy, audioknihy

Kniha patrí medzi obľúbený darček za vysvedčenie. A to nielen tá klasická papierová. S rozvojom čítačiek kníh, tabletov a počítačov rok od roka pribúda aj e-knih a audiokníh. Tie elektronické môžete mať hneď po zaplatení. No stále je dosť čitateľov, ktorí majú v obľube tie papierové. Obzvlášť knižky pre malé deti sú plné farieb a obrázkov, častokrát i interaktívnych prvkov (zvuk, plastické obrázky a pod.)

7. Elektro a doplnky

Deti sa novým veciam učia veľmi rýchlo a v zručnosti ovládať mobil, tablet, počítač, x-box, playstation a ďalšie výdobitky doby sú mnohokrát zdatnejší než deti. Okrem týchto vecí, kedy deti túžia mať vždy novinku na trhu, riešia aj doplnky ako obal na mobil, sluchátka a pod.

Momentálne môžete nakupovať predovšetkým na internete. Ušetriť sa dá aj tak, že využijete cashbackové portály. Výhoda takéhoto nákupu spočíta v tom, že kúpite to čo ste chceli, ale ešte získate časť peňazí z cenu nákupu späť. 

Darček za vysvedčenie môže byť aj zážitok

To sa v súčasnej dobe ťažko realizuje. Pomerne vďačným zážitkom pre školákov bola vstupenka do zábavného centra. Tu sa deti mohli vyskákať a vybehať "do zbláznenia" na najrôznejších atrakciách. Návštevu takéhoto centra ako aj rôznych aquaparkov, múzeí či zologických záhrad si bohužial tento rok musíte nechať až na letné mesiace.

Svoju ratolesť tak môžete zobrať na prechádzku do okolitej prírody.  Môže to byť skvelá príležitosť ako tráviť so svojimi deťmi čas. Veľakrát sa totiž na prechádzke dozviete, čo ich trápi alebo naopak teší.  

Anketa

Suhlasíte s opatreniami, ktoré zavádza vláda na zmiernenie šírenia epidémie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dovolenka, e-shop, pandémia, prázdniny

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok