Komentár: Akcie Alibaby strmo padli. Stačilo, že šéf firmy kritizoval čínskych komunistov

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 20. 11. 2020
Aj napriek pádu majú akcie Alibaby za sebou za posledných 12 mesiacov výborné 40-percentné zhodnotenie. A vďaka úspešným nákupným sviatkom ako Black Friday šancu na ďalší rast.
Komentár: Akcie Alibaby strmo padli. Stačilo, že šéf firmy kritizoval čínskych komunistov

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

O majiteľovi spoločnosti Alibaba, Jackovi Ma sa v poslednom období hovorilo najmä v súvislosti s  IPO fintech divízie Ant Group, ktoré minulý týždeň zrušili burzy v Šanghaji a Hongkongu. V posledných dňoch však opäť priťahuje pozornosť investorov najmä jeho najznámejší projekt v podobe Alibaba Group, ktorej akcie sa prepadli do červených čísel.  

Akcie spoločnosti počas uplynulého týždňa klesli o 7 percent z 285 USD za akciu na 265 USD za akciu po tom, čo si Jack Ma verejne dovolil kritizovať čínsku komunistickú vládu. Zaujímavé je, že práve po tejto udalosti burzy zrušili pripravovanú primárnu emisiu akcií Ant Group s tým, že ako oficiálny dôvod uviedli zmenu regulácie. 

V ročnom horizonte sa však akcie Alibaby stále pohybujú vo výraznom pluse. Za posledných 12 mesiacov si pripísali viac ako 40 percent a počas pondelkového obchodného dňa sa ich hodnota pohybovala na cene 260 USD za akciu. Trhová kapitalizácia firmy dosahovala 706, 4 miliárd USD.

Je možné, že reštrikcie spojené s pandémiou koronavírusu, v dôsledku ktorých populácia nielen v Číne sústreďuje viac svoje predvianočné nákupy do online prostredia zvýšia príjmy spoločnosti, čo by mohlo mať v budúcich týždňoch pozitívny vplyv aj na vývoj hodnoty akcií na kapitálových trhoch.

Svedčí o tom aj fakt, že počas poslednej veľkej nákupnej 24 hodinovej akcie Singles Day v priebehu jediného dňa spoločnosť prekonala tržby z minulého roka a podľa údajov zo Statista.com zarobila 74,1 miliárd USD. 

Akciu odštartovala v roku 2009 práve Alibaba, pričom postupne ju ponúkajú aj ďalší obchodníci.  Akcia sa dokonca ukazuje ako efektívnejšia než napríklad v Európe známejší Black Friday, ktorý sa koná vždy posledný novembrový piatok. 

Pre spoločnosť predstavuje úspech Singles Day výrazné pozitívum, ktoré môže prispieť spoločne s blížiacim sa Black Friday a vianočnými nákupmi k opätovnému posilneniu akcií spoločnosti.

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, pokles ceny, politika

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok